Zabezpieczanie rododendronów i azali na zimę
- herbata68
- 100p
- Od: 19 lip 2008, o 10:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jak zabezpieczyć rododendrony i azalie na zimę
Witam ! Jak zawsze mozna na Ciebie liczyć . Dzięki za info Zygmor . Moje rosną w cieniu ale kiedy temperatura na dworze jest powyżej zera liście zaczynają zwisać ( kiedy rozwiną się po nocnych przymrozkach ) . Podlewałem je kilka dni temu ( ziemia oczywiscie zmarznięta - jednak część wody wsiąknęła ) ale naprawde obawiam się czy proces wysuszania już nie postępuje . Martwię się też o te posadzone zeszłej wiosny . Ich system korzeniowy jest jeszcze bardzo słaby . Osłoniłem je gałązkami sosnowymi ale czy to starczy - zobaczymy . Pozdrawiam .
"Lepiej kijek pocienkować , niż go potem pogrubasić" . Pozdrawiam . ARAS .
- zygmor
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 wrz 2005, o 21:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Teraz staraj się o ile to możliwe cieniować, jak masz szansę podlewać to też warto.
Co do uszkodzeń to niestety pojawiają się one z dużym opóźnieniem i nawet liście wyglądające na początku kwietnia zdrowo, pod koniec miesiąca mogą wyglądać opłakanie, warto im skrócić ten okres przedwiośnia, ale to zależy od aury, będzie cieplej będzie łatwiej.
Co do uszkodzeń to niestety pojawiają się one z dużym opóźnieniem i nawet liście wyglądające na początku kwietnia zdrowo, pod koniec miesiąca mogą wyglądać opłakanie, warto im skrócić ten okres przedwiośnia, ale to zależy od aury, będzie cieplej będzie łatwiej.
Pozdrawiam, zygmor
--------------------------------
Też podlewałem w ubiegłym tygodniu.
Dzisiaj po raz drugi.
U mnie rosną w słońcu, ale ziemia jeszcze jest przemarznięta.
Trzeba dużo wlać, żeby rozmiękczyć ziemię na kilka centymetrów (2 x 10 litrów na duży 1,4 m krzew)
Lanie małej ilości niewiele daje.
Na szczęście jeszcze tylko kilka dni.
Dzisiaj po raz drugi.
U mnie rosną w słońcu, ale ziemia jeszcze jest przemarznięta.
Trzeba dużo wlać, żeby rozmiękczyć ziemię na kilka centymetrów (2 x 10 litrów na duży 1,4 m krzew)
Lanie małej ilości niewiele daje.
Na szczęście jeszcze tylko kilka dni.
- Asia40
- 100p
- Od: 18 kwie 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Moje RH zimują w doniczkach czekając na wiosnę w widnym i zimnym pokoju. To będzie ich drugi sezon, niestety warunki uniemożliwiły mi ich wysadzenie. Chciałam zapytać czy można je posadzić w pobliżu ściany domu? Zazwyczaj widzę RH na trawnikach...
Asia
- zygmor
- Kontakt:
Asia40,
Oczywiście że można posadzić je pod ścianą, ale trzeba mieć pewność czy nie pozostały w glebie pozostałości pobudowlane, bo te bezwzględnie trzeba z gleby usunąć.
Oczywiście że można posadzić je pod ścianą, ale trzeba mieć pewność czy nie pozostały w glebie pozostałości pobudowlane, bo te bezwzględnie trzeba z gleby usunąć.
Pozdrawiam, zygmor
To raz...
A dwa- nie od południowej strony. Ściana się nagrzewa... gorzej jak na plaży. Od północy owszem.
Cześć, zygmor, dawno Cię nie czytałem....
A dwa- nie od południowej strony. Ściana się nagrzewa... gorzej jak na plaży. Od północy owszem.
Cześć, zygmor, dawno Cię nie czytałem....
- zygmor
- Kontakt:
Cześć Mirku,
Pozdrawiam, zygmor
- Asia40
- 100p
- Od: 18 kwie 2008, o 19:31
- Kontakt:
No i dobrze, ze zapytałam - chciałam przy wschodniej - to teraz nie wiem 

Asia
Asiu, jeżeli te miejsce jest osłonione przez np drzewa i padające tam słońce jest rozproszone, to możesz spokojnie je tam posadzić. U mnie np rosną od strony południowej, ale słońce pada rozproszone na moje Rh, więc nic im się złego nie dzieje.
Rh to rośliny półcienia
Rh to rośliny półcienia

- bystrzanka
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
Asiu - jeszcze jedna sprawa: zanim posadzisz krzaczki pod ścianą sprawdź czy w tym miejscu nie spada śnieg z dachu.
- zygmor
- Kontakt:
Asia40,
Wschodnia ściana jak najbardziej, choć zimą warto rośliny zabezpieczać agrowłókniną o ile masz mroźne wiatry z tego kierunku.
Pamiętaj że miejsce dla różaneczników to tylko 1/3 sukcesu, druga 1/3 to gleba, a trzecia 1/3 to woda którą będziesz podlewać.
Podlewając nie możesz odkwaszać podłoża, także jakość wody jest tak samo ważna jak i gleba i stanowisko.
Wschodnia ściana jak najbardziej, choć zimą warto rośliny zabezpieczać agrowłókniną o ile masz mroźne wiatry z tego kierunku.
Pamiętaj że miejsce dla różaneczników to tylko 1/3 sukcesu, druga 1/3 to gleba, a trzecia 1/3 to woda którą będziesz podlewać.
Podlewając nie możesz odkwaszać podłoża, także jakość wody jest tak samo ważna jak i gleba i stanowisko.
Pozdrawiam, zygmor
ja Was obu dawno nie czytałem ..... cześćMirekL pisze:....Cześć, zygmor, dawno Cię nie czytałem....

No hej.... fajnie że przyszedłeś 

- Giecikowa
- 200p
- Od: 13 lut 2011, o 09:35
A ja swoich maluszków nie okryłam i niestety chyba mogę spisać je na straty 

Pozdrawiam Dorota

Nie przypominam sobie roku, żeby tak długo nie padało jesienią
Rh trzeba koniecznie porządnie podlać nie bacząc na głupie miny sąsiadów, bo to jest jeden z podstawoawych warunków zapewnienia przetrwania przez zimę

Rh trzeba koniecznie porządnie podlać nie bacząc na głupie miny sąsiadów, bo to jest jeden z podstawoawych warunków zapewnienia przetrwania przez zimę