Pomoc w projektowaniu ogrodu(podwórza)

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
gabione
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 lut 2011, o 09:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pomoc w projektowaniu ogrodu(podwórza)

Post »

Witam wszystkich!.
Chciałbym aby ktoś z szanownych forumowiczów pomógł mi w wyglądzie mojego ogrodu a raczej podwórza. Teren nie jest mały ma około 80m szerokości i 90 m dł. Na tym terenie znajduje sie mieszkanie duża skarpa i trochę roślin niestety sadzonych przeze mnie w sposób chyba bardzo chaotyczny. Nie chciałbym wydawać mnóstwo kasy na takie urządzanie ale co będę mogł to powoli systematycznie będę sie starał. Nie wiem tylko czy zrobic jakis szkic w PAINTcie czy zrobic jakies zdjęcia podwórza(teraz to chyba bedzie ciezko:-)??? Nie chodzi mi o kompleksowe zaprojektowanie ogrodu a tylko pomoc przy dobrym doborze roślin do już rosnących po prostu żeby to miało rece i nogi. Czy ktoś byłby chętny pomóc?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomoc w projektowaniu ogródu(podwórza)

Post »

Bez wymiarów ogrodu, zdjęć, określenia stron świata i rodzaju gleby to raczej nie da rady.....
gabione
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Może faktycznie się zagalopowałem...troche zdjęć mam z okresu letniego niestety musze je odnaleść-na pewno wkleje.
To tak na początek jakie rośliny, kwiatki polecacie na tzw klomb.Średnica tego klombu jest ok.2,5m stanowisko słoneczne od godz. 10-11 do wieczora świeci na niego słońce. Klomb jest zrobiony z kamieni rzecznych i jakies tam rosliny są ale niestety trzeba to wszystko przekopac bo jest mocno zachwaszczone( moja żonka mocno nie lubi dłubać w ziemi ja za to lubie patrzec na fajne ogrody i też chciałbym mieć coś przyjemnego dla oka u siebie :-)

Obrazek
To jest ten chwast co zaatakował nasz klomb
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mnie się ten chwast podoba. Jak jeszcze długo kwitnie to bym go zostawiła, no może nie na reprezentacyjnym klombie, ale jakiejś rabatce np szaro-niebieskiej.
Pozdrawiam. Gosia
gabione
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Kilka fotek mojego pseudo skalniaka chciałbym aby zapełnił sie jakimiś kwiatami, roślinami długo kwitnącymi pytanie tylko jakimi?

Obrazek Obrazek Obrazek

Co do chwastu to mam go na całym podwórku kwitnie dosyć krótko:-)
gabione
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Ktoś pomoże ?
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomoc w projektowaniu ogrodu(podwórza)

Post »

Czytaj forum a odpowiedź może przyjdzie sama :D
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak wyobrażasz sobie jakąkolwiek pomoc, skoro nie dajesz nam narzędzi? Comcia prosiła o konkrety, ale jeszcze ich nie widzę...

Jakiś plan, wymiary, strony świata, ziemia (gleba), strefa klimatyczna, woda, ukształtowanie terenu, wszystkie te szczegóły potrzebne do wyobrażenia sobie twojego miejsca na ziemi.

A do tego co lubisz, jakie rośliny, wysokie, niskie, iglaste, liściaste, a może cebulowe, jakie są cele użytkowe ogrodu, czy ma być trawnik i parę krzaczków, czy warzywnik i sad, jakie ułożenie stałych elementów i jakich, ogrodzenie, droga, studnia, czy altana, nie wiem co tam ma być / już jest...

Narysuj ręcznie na A4 i zrób zdjęcie, jeśli PP cię przeraża :wink:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
_fox_

Post »

Na początek zacznij od ograniczenia swobody tej grzebiącej dwunożnej ptaszynie ;) bo na nic się zda ludzka praca jeśli kurki będą wypuszczane.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”