Pomoc w projektowaniu ogrodu(podwórza)
Pomoc w projektowaniu ogrodu(podwórza)
Witam wszystkich!.
Chciałbym aby ktoś z szanownych forumowiczów pomógł mi w wyglądzie mojego ogrodu a raczej podwórza. Teren nie jest mały ma około 80m szerokości i 90 m dł. Na tym terenie znajduje sie mieszkanie duża skarpa i trochę roślin niestety sadzonych przeze mnie w sposób chyba bardzo chaotyczny. Nie chciałbym wydawać mnóstwo kasy na takie urządzanie ale co będę mogł to powoli systematycznie będę sie starał. Nie wiem tylko czy zrobic jakis szkic w PAINTcie czy zrobic jakies zdjęcia podwórza(teraz to chyba bedzie ciezko:-)??? Nie chodzi mi o kompleksowe zaprojektowanie ogrodu a tylko pomoc przy dobrym doborze roślin do już rosnących po prostu żeby to miało rece i nogi. Czy ktoś byłby chętny pomóc?
Chciałbym aby ktoś z szanownych forumowiczów pomógł mi w wyglądzie mojego ogrodu a raczej podwórza. Teren nie jest mały ma około 80m szerokości i 90 m dł. Na tym terenie znajduje sie mieszkanie duża skarpa i trochę roślin niestety sadzonych przeze mnie w sposób chyba bardzo chaotyczny. Nie chciałbym wydawać mnóstwo kasy na takie urządzanie ale co będę mogł to powoli systematycznie będę sie starał. Nie wiem tylko czy zrobic jakis szkic w PAINTcie czy zrobic jakies zdjęcia podwórza(teraz to chyba bedzie ciezko:-)??? Nie chodzi mi o kompleksowe zaprojektowanie ogrodu a tylko pomoc przy dobrym doborze roślin do już rosnących po prostu żeby to miało rece i nogi. Czy ktoś byłby chętny pomóc?
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomoc w projektowaniu ogródu(podwórza)
Bez wymiarów ogrodu, zdjęć, określenia stron świata i rodzaju gleby to raczej nie da rady.....
Może faktycznie się zagalopowałem...troche zdjęć mam z okresu letniego niestety musze je odnaleść-na pewno wkleje.
To tak na początek jakie rośliny, kwiatki polecacie na tzw klomb.Średnica tego klombu jest ok.2,5m stanowisko słoneczne od godz. 10-11 do wieczora świeci na niego słońce. Klomb jest zrobiony z kamieni rzecznych i jakies tam rosliny są ale niestety trzeba to wszystko przekopac bo jest mocno zachwaszczone( moja żonka mocno nie lubi dłubać w ziemi ja za to lubie patrzec na fajne ogrody i też chciałbym mieć coś przyjemnego dla oka u siebie

To jest ten chwast co zaatakował nasz klomb
To tak na początek jakie rośliny, kwiatki polecacie na tzw klomb.Średnica tego klombu jest ok.2,5m stanowisko słoneczne od godz. 10-11 do wieczora świeci na niego słońce. Klomb jest zrobiony z kamieni rzecznych i jakies tam rosliny są ale niestety trzeba to wszystko przekopac bo jest mocno zachwaszczone( moja żonka mocno nie lubi dłubać w ziemi ja za to lubie patrzec na fajne ogrody i też chciałbym mieć coś przyjemnego dla oka u siebie

To jest ten chwast co zaatakował nasz klomb
- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mnie się ten chwast podoba. Jak jeszcze długo kwitnie to bym go zostawiła, no może nie na reprezentacyjnym klombie, ale jakiejś rabatce np szaro-niebieskiej.
Pozdrawiam. Gosia
Ktoś pomoże ?
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomoc w projektowaniu ogrodu(podwórza)
Czytaj forum a odpowiedź może przyjdzie sama 

Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak wyobrażasz sobie jakąkolwiek pomoc, skoro nie dajesz nam narzędzi? Comcia prosiła o konkrety, ale jeszcze ich nie widzę...
Jakiś plan, wymiary, strony świata, ziemia (gleba), strefa klimatyczna, woda, ukształtowanie terenu, wszystkie te szczegóły potrzebne do wyobrażenia sobie twojego miejsca na ziemi.
A do tego co lubisz, jakie rośliny, wysokie, niskie, iglaste, liściaste, a może cebulowe, jakie są cele użytkowe ogrodu, czy ma być trawnik i parę krzaczków, czy warzywnik i sad, jakie ułożenie stałych elementów i jakich, ogrodzenie, droga, studnia, czy altana, nie wiem co tam ma być / już jest...
Narysuj ręcznie na A4 i zrób zdjęcie, jeśli PP cię przeraża
Jakiś plan, wymiary, strony świata, ziemia (gleba), strefa klimatyczna, woda, ukształtowanie terenu, wszystkie te szczegóły potrzebne do wyobrażenia sobie twojego miejsca na ziemi.
A do tego co lubisz, jakie rośliny, wysokie, niskie, iglaste, liściaste, a może cebulowe, jakie są cele użytkowe ogrodu, czy ma być trawnik i parę krzaczków, czy warzywnik i sad, jakie ułożenie stałych elementów i jakich, ogrodzenie, droga, studnia, czy altana, nie wiem co tam ma być / już jest...
Narysuj ręcznie na A4 i zrób zdjęcie, jeśli PP cię przeraża

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Na początek zacznij od ograniczenia swobody tej grzebiącej dwunożnej ptaszynie ;) bo na nic się zda ludzka praca jeśli kurki będą wypuszczane.