Moja oaza spokoju - ewamon
- skorpion811-51
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 lis 2009, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moja oaza spokoju - ewamon
Ewuniu i przykryłam i już mi wyłażą powoli a ja się tak męczyłam z nimi 
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ale siew, ładnie rośnie wszystko 
- Tacca

- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ewo , jestem tu pierwszy raz i bardzo mi się podoba , bardzo zadbane oczko , dużo kamienia polnego i ta śliczna ścieżka, i wnusio zaraz będzie gotowy do pielenia kwiatków.
- ewamon

- Od: 20 lis 2009, o 00:16
Agnieszko, miło mi gościć Cię w moim wątku
.Zapraszam
Halinko ,trochę poszalałam
,to dopiero połowa
Stasiu,cieszę się, że pomogło.
Chociaż ja, to jestem laik
,ale próbować zawsze trzeba.
W ubiegłym roku ,też nie przykrywałam i marnie ,to wszystko wschodziło.
Aniu
dziękuję.Na razie jest ok. ale jak będzie dalej
No i to pikowanie
,oj narobiłam sobie (roboty),ale jakiej przyjemnej
.
Tacca,ale mi sprawiłaś miłą niespodziankę
.
Z twoich ust usłyszeć takie słowa
,dziękuję
.
Zostawiam ostatniego z pięciu
.Myślę że moja kolekcja , na tym się nie skończy.

Halinko ,trochę poszalałam
Stasiu,cieszę się, że pomogło.
Chociaż ja, to jestem laik
W ubiegłym roku ,też nie przykrywałam i marnie ,to wszystko wschodziło.
Aniu
No i to pikowanie
Tacca,ale mi sprawiłaś miłą niespodziankę
Z twoich ust usłyszeć takie słowa
Zostawiam ostatniego z pięciu

- skorpion811-51

Ewuniu dostałam od Ciebie w ubiegłym roku podbiał powiedz mi czy on na zimę całkiem zanika
i na wiosnę wyjdzie ...bo jak go posadziłam to się przyjął a teraz go nie widzę i nie wiem co o tym myśleć
i na wiosnę wyjdzie ...bo jak go posadziłam to się przyjął a teraz go nie widzę i nie wiem co o tym myśleć
- ewamon

Stasiu ,podbiał wyrósł mi na działce w ubiegłym roku.Nie miałam jeszcze możliwości go poobserwować.Z tego co czytałam, to zanika na zimę, na wiosnę pojawiają się, najpierw żółte kwiaty,a póżniej liście.
Przepraszam, że sie wtrącę ale czy podbiał nie jest zbyt ekspansywny. Mnie się tak wydało, może o czym innym myślę.
Pozdrawiam Krystyna
- skorpion811-51

To może u mnie też na wiosnę wyjdzie...Krysiu nie szkodzi że ekspansywny może sobie być ...
ja na zioła mam wydzielone miejsce i niech rosną,tylko miętę odgrodziłam starymi oknami
bo dopiero mięta się rozpycha
ja na zioła mam wydzielone miejsce i niech rosną,tylko miętę odgrodziłam starymi oknami
bo dopiero mięta się rozpycha
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Co do storczysiów, to na pewno Ewuniu się nie skończy na tym, co już masz. JUż ja coś o tym wiem 
- ewamon

Krysiu , Stasiu
Mój podbiał też ma wydzielone miejsce.Ale nie wiedziałam ,że może rosną w strefie bagiennej przy oczku
Gdy ukażą się żółte kwiaty podbiału, wiadomo, że nastaje wiosna.
Kwiaty tej byliny przypominają mniszek lekarski, lecz się nieco mniejsze i smuklejsze, o koszyczkach okrytych od dołu purpurowo fioletowymi, łuskowatymi listkami. W nocy kwiaty są zamknięte. Zamykają się również szybko po zerwaniu. Podbiał kwitnie zanim rozwinie liście. Te z kolei wyraźnie różnią się od liści mniszka. Są duże, okrągławosercowate, z płytkimi zatokami i ząbkami na brzegach. Liście początkowo całe puszysto owłosione, z czasem z wierzchu łysieją, pod spodem jednak pozostają nadal omszone, prawie białe. Podbiał najczęściej rośnie przy źródłach, nad brzegami wód, na skrajach wilgotnych lasów i na wapiennych wzgórzach. Szczególnie lubi gleby gliniaste. Porasta również hałdy węglowe i pogorzeliska.
Od czasów Hipokratesa podbiał byt cenionym lekiem na kaszel i choroby oskrzeli. Co do tego zgodni byli zarówno Galen jak i św. Hildlegarda.
Dzisiaj nadal jest stosowany w ziołolecznictwie. Surowcem zielarskim są liście i kwiaty. Koszyczki kwiatowe trzeba zbierać, gdy tylko zaczną się rozwijać, bez szypułek. Liście zbiera się bez ogonków, od maja do czerwca. Suszy się je na słońcu lub w piekarniku, w temperaturze około 40st C, możliwie szybko, bo czernieją. Najlepiej suszyć w piekarniku, gdyż wolno schną. Do sporządzenia domowego syropu używamy kwiatów świeżych.
POŻYTEK DLA ZDROWIA
Liście i kwiaty podbiału mają zastosowanie jako środek wykrztuśny (silniej działają kwiaty), przeciwskurczowy, przeciwzapalny, przeciwbakteryjny i osłaniający (do tego celu lepsze liście) w obrębie dróg oddechowych i przewodu pokarmowego.
Odwary z kwiatów i liści podbiału używane są w zapaleniach gardła, oskrzeli, przy męczącym kaszlu, trudnościach w odkrztuszaniu zalegającej plwociny (również u palaczy). Odwar sporządza się z 1 łyżki kwiatów i liści na 1 szklankę wody i pije 3-4 razy dziennie po 1 szklanki między posiłkami (dzieci - 1 łyżka 4 razy dziennie).
W tych samych chorobach można również polecić następującą mieszankę ziół: podbiał pospolity, ziele tymianku, owoce anyżu i liście prawoślazu połączyć w jednakowych ilościach. Odwar przygotowany z 1 łyżki mieszanki na 1 szklankę wody stosować jak wyżej. Podbiał połączony w równych częściach z siemieniem lnianym, prawoślazem i kwiatami krwawnika łagodzi dolegliwości związane z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy.
POŻYTEK DLA URODY
Kto ma tłustą cerę, może ją z powodzeniem podleczyć odwarem z kwiatów podbiału. Przygotowuje się go następująco - 2 łyżki suszonych koszyczków kwiatowych zalewa się 1 szklankę wody i gotuje przez 5 minut. Po 10 minutach odcedza i używa do okładów lub przemywania twarzy.
Odwar taki działa korzystnie również przy wypryskach i tak zwanych plamach żółciowych. Można też w tych przypadkach łączyć podbiał z zielem ruty i rdestu ptasiego (w jednakowych ilościach).
Mój podbiał też ma wydzielone miejsce.Ale nie wiedziałam ,że może rosną w strefie bagiennej przy oczku
Gdy ukażą się żółte kwiaty podbiału, wiadomo, że nastaje wiosna.
Kwiaty tej byliny przypominają mniszek lekarski, lecz się nieco mniejsze i smuklejsze, o koszyczkach okrytych od dołu purpurowo fioletowymi, łuskowatymi listkami. W nocy kwiaty są zamknięte. Zamykają się również szybko po zerwaniu. Podbiał kwitnie zanim rozwinie liście. Te z kolei wyraźnie różnią się od liści mniszka. Są duże, okrągławosercowate, z płytkimi zatokami i ząbkami na brzegach. Liście początkowo całe puszysto owłosione, z czasem z wierzchu łysieją, pod spodem jednak pozostają nadal omszone, prawie białe. Podbiał najczęściej rośnie przy źródłach, nad brzegami wód, na skrajach wilgotnych lasów i na wapiennych wzgórzach. Szczególnie lubi gleby gliniaste. Porasta również hałdy węglowe i pogorzeliska.
Od czasów Hipokratesa podbiał byt cenionym lekiem na kaszel i choroby oskrzeli. Co do tego zgodni byli zarówno Galen jak i św. Hildlegarda.
Dzisiaj nadal jest stosowany w ziołolecznictwie. Surowcem zielarskim są liście i kwiaty. Koszyczki kwiatowe trzeba zbierać, gdy tylko zaczną się rozwijać, bez szypułek. Liście zbiera się bez ogonków, od maja do czerwca. Suszy się je na słońcu lub w piekarniku, w temperaturze około 40st C, możliwie szybko, bo czernieją. Najlepiej suszyć w piekarniku, gdyż wolno schną. Do sporządzenia domowego syropu używamy kwiatów świeżych.
POŻYTEK DLA ZDROWIA
Liście i kwiaty podbiału mają zastosowanie jako środek wykrztuśny (silniej działają kwiaty), przeciwskurczowy, przeciwzapalny, przeciwbakteryjny i osłaniający (do tego celu lepsze liście) w obrębie dróg oddechowych i przewodu pokarmowego.
Odwary z kwiatów i liści podbiału używane są w zapaleniach gardła, oskrzeli, przy męczącym kaszlu, trudnościach w odkrztuszaniu zalegającej plwociny (również u palaczy). Odwar sporządza się z 1 łyżki kwiatów i liści na 1 szklankę wody i pije 3-4 razy dziennie po 1 szklanki między posiłkami (dzieci - 1 łyżka 4 razy dziennie).
W tych samych chorobach można również polecić następującą mieszankę ziół: podbiał pospolity, ziele tymianku, owoce anyżu i liście prawoślazu połączyć w jednakowych ilościach. Odwar przygotowany z 1 łyżki mieszanki na 1 szklankę wody stosować jak wyżej. Podbiał połączony w równych częściach z siemieniem lnianym, prawoślazem i kwiatami krwawnika łagodzi dolegliwości związane z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy.
POŻYTEK DLA URODY
Kto ma tłustą cerę, może ją z powodzeniem podleczyć odwarem z kwiatów podbiału. Przygotowuje się go następująco - 2 łyżki suszonych koszyczków kwiatowych zalewa się 1 szklankę wody i gotuje przez 5 minut. Po 10 minutach odcedza i używa do okładów lub przemywania twarzy.
Odwar taki działa korzystnie również przy wypryskach i tak zwanych plamach żółciowych. Można też w tych przypadkach łączyć podbiał z zielem ruty i rdestu ptasiego (w jednakowych ilościach).
- ewamon

Ewuniu, to prawda podbiał jest rośliną leczniczą, sama w dzieciństwie zbierałam i nie było go dużo. Jest ładną rośliną i są to pierwsze oznaki wiosny. Wniosek - powinnam posadzić przy ogródku. Dziękuję za podpowiedź. Rychłej wiosny życzę.
Oczko masz ładnie zagospodarowane ciekawymi roslinkami.
Oczko masz ładnie zagospodarowane ciekawymi roslinkami.
Pozdrawiam Krystyna
- skorpion811-51

Ewuniu akcenty letnie pozytywne...i dziękuję za wyczerpującą wypowiedź na temat podbiału 
-
dosia
- 1000p

- Od: 1 lut 2009, o 16:10
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
pod naszym niebem
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Takimi zdjęciami szybciej wiosnę przywołamy