Begonie z nasion cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Re: Begonie z nasion

Post »

Ja podobnie jak Comcia tylko porobiłem dziurki w wieczku od słoika i do słoika wlewam wodę i zakręcam :P . Można też wykorzystać opakowanie po pudrze dla dzieci i nie trzeba robić nawet dziurek bo już są gotowe, a jak za bardzo woda leci to przykręcić otworki do połowy ;:108 .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

Zraszam, a jak ziemia przeschnie to podlewam ostrożnie :heja jak sie poprzewracają to je stawiam do pionu olóweczkiem ;:224
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Zenon
200p
200p
Od: 24 maja 2009, o 23:57

Post »

Widzę, że jest kilka takich maniaków jak ja i wierzymy że uda nam się wyhodować normalne sadzonki. A begonie jak begonie prawie stoją w miejscu. Cierpliwości ode mnie wymagają. Więc czekam na pierwsze liście właściwe.
Pamiętajcie o ogrodach...
Awatar użytkownika
stokrotka-77
200p
200p
Od: 21 lut 2011, o 21:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Moje begonie są tak maleńkie, że najlepiej oglądać je pod mikroskopem :) . Mi codziennie wydaje się, że ciupke urosły a mój mąż kiwa głową i tylko się uśmiecha, to go zaskoczę w czerwcu :wink:
magdalenka
100p
100p
Od: 5 lis 2010, o 10:02

Post »

Moje begonie mają już po 2 listki właściwe, więc termin pikowania zbliża się nieubłaganie...
Chyba będę to robić na raty, bo nie będę miała tyle czasu w jednym dniu.
Gdzie ja to wszystko postawię???

Wysiałam, jak już wcześniej pisałam po "szczypcie" czerwonej i białej begonii.
Zamarzyły mi się obwódki begoniowe, bo przed domem będę miała zacienione rabaty, a begonia tak długo kwitnie.
Pozdrawiam
Magdalenka
magdalenka
100p
100p

Post »

Czy ktoś z Was zbierał nasiona z takich wysianych begonii? Czy rośliny będą takie same? Czy to są mieszańce?

Wiem, że trudno dochować się nasiennika, a dodatkowo to osłabia kwitnienie, ale chyba w tym roku poświęcę jedną roślinkę na taki eksperyment.
Pozdrawiam
Magdalenka
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

;:3 bardzo łatwo zbiera się nasiona, miałam jeden kolor więc nie wiem czy mogą być mieszańce... ale z jednej rosliny a nawet z jednej torebki nasiennej bedziesz miała tysiące nasion... 8-)
pozdrawiam
Edyta
magdalenka
100p
100p

Post »

No właśnie mi jakoś trudno było doprowadzić do dojrzałości torebkę nasienną, bo jak się zawiązywała to po niedługim czasie odpadała a nasionka w środku były białe i miękkie, więc raczej niedojrzałe.
Co do mieszańców to zastanawiałam się, czy rośliny wysiane z nasion zebranych, a nie kupionych w sklepie będą takie jak rośliny mateczne? Na opakowaniu niby nie pisze, że one są F1...
Pozdrawiam
Magdalenka
magdalenka
100p
100p

Post »

Tak się właśnie zastanawiałam, że te moje siewki są takie przy ziemi. Tzn nie są wybiegnięte. Fascynuje mnie również to, że te listki się tak iskrzą w świetle :-)
Ja ich nie zacieniam, na razie im to nie szkodzi, ale moze przestawię je na niższe piętro mojej szklarenki. Tam będą miały trochę mniej słońca.
Co o tym myślicie?
Pozdrawiam
Magdalenka
Awatar użytkownika
gorzka
100p
100p
Od: 7 sty 2011, o 14:24

Post »

Magdalenko a kiedy wysiałaś swoje begonie? ja swoich też nie cieniuje, bo dochodzę do wniosku ze tyle słońca co przechodzi przez wiecznie oszronione lub zaparowane szyby to im nie zaszkodzi. u mnie ewidentnie coś się rusza, na pewno też następuje naturalna selekcja, bo się troszkę przerzedza. natomiast zastanawiam się czy nie wyciągnąć "największych okazów"- śmiesznie to brzmi i sprawdzić jak się zachowają w oddzielnych pojemniczkach.

Magdalenko a może wkleisz zdjęcia co by dodać nam nadziei że i u nas te liście się w końcu pojawią
pozdrawiam Gocha
magdalenka
100p
100p

Post »

Już nie będę obiecywać, że wkleję zdjęcia, bo nie wiem czy będę miała czas to zrobić.
Wydaje mi się, że moje begonie przechodziły naturalną selekcję, kiedy były takie mini mini w fazie liścieni przy podlewaniu, chociaż starałam się robić to bardzo delikatnie.

Siałam je jakoś w połowie stycznia. Nie pamiętam dokładnej daty, wieczorem mogę sprawdzić. Może to było 9 stycznia?
W każdym razie rosną w tempie żółwim...
Może trzeba je jednak wysiewać w grudniu?
Pozdrawiam
Magdalenka
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

Zacienianie w mojej wersji polega tylko na osłonie przed zbyt rażącym slońce. Posiane są w pudełkach piankowych po gorących daniach, więc otwarte wieczko spelnia znakomicie rolę. U moich niektorych siewek pierwszy liść właściwy jest już troszkę większy od liścieni. Codziennie zagladam i obserwuję i czekam ...
Watek się rozkręca... i a jak przyjdzie do pokazywania kwitnących okazów ;:224 to będziemy się prześcigali, czyje piękniejsze...
:;230 Mam nadzieję doczekać do tego momentu...
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50

Post »

Proponuję robić zdjęcia po wykształceniu każdego kolejnego liścia. Wklejajcie je na forum i powstanie taki mini reportaż z życia begoni :idea:
magdalenka pisze:Tak się właśnie zastanawiałam, że te moje siewki są takie przy ziemi. Tzn nie są wybiegnięte. Fascynuje mnie również to, że te listki się tak iskrzą w świetle
Liście rzeczywiście fajnie się błyszczą. A wasze są jasnozielone czy raczej ciemne?
Na razie słońce nie jest silne, więc ich nie poparzy.
Justka pisze:Watek się rozkręca... i a jak przyjdzie do pokazywania kwitnących okazów ;:224 to będziemy się prześcigali, czyje piękniejsze...
Ja również mam duże oczekiwania co do begonii z nasion - mają dorównać tym kupowanym u ogrodnika. Przydałby się tylko jakiś retardant typu Cycocel, żeby roślinki były zwarte i krępe. Ma ktoś może?
Tomek
Awatar użytkownika
stokrotka-77
200p
200p
Od: 21 lut 2011, o 21:42
Kontakt:

Post »

Siedzę w kuchni a moja półtora roczna Zuzanka coś niesie w rączętach, podchodzi i mówi "mama ma" ziemia przesypuje jej sie między paluszkami i wystają maleńkie sadzonki begonii. No cóż wzięłam i to co się udało uratować przepikowałam do nowej doniczki, na szczęście mam ich jeszcze mnóstwo. Zobaczymy czy te od córci się przyjmą? :wink:
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p
Od: 28 cze 2009, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko, to przynajmniej masz już z głowy pierwszą selekcję. Widać nie tylko mama lubi poczuć ziemię w dłoniach :lol: rośnie młoda ogrodniczka :D
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”