Trawnik / rośliny na terenie przemysłowym - kilka pytań laik
Trawnik / rośliny na terenie przemysłowym - kilka pytań laik
Witam ;) Mam kilka pytań związanych z założeniem oraz utrzymaniem trawnika.
W tym roku planuję odpowiednio zagospodarować obszary ziemi na których nie została ułożona kostka. Są to "skrawki" o powierzchni ok. 15m2, o przeróżnych kształtach, jest ich kilka. Oczywiście początkowo chciałbym tam posiać trawę.
Czy mógłby mnie ktoś poinstruować jak powinno to wyglądać, poczynając od przygotowania podłoża, na wysiewie kończąc.
Dodatkowo, jakiego rodzaju rośliny można tam zasadzić ? Interesują mnie jakieś drzewka, coś innego niż iglaki, nie rosnącego do zbyt dużych rozmiarów. Przestrzeń o której mowa, otacza budynek biurowy, wykonany w dużej części ze szkła, elewacja jest w kolorze grafitu.
Zaznaczę, że w tym temacie jestem kompletnym laikiem ;) Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
W tym roku planuję odpowiednio zagospodarować obszary ziemi na których nie została ułożona kostka. Są to "skrawki" o powierzchni ok. 15m2, o przeróżnych kształtach, jest ich kilka. Oczywiście początkowo chciałbym tam posiać trawę.
Czy mógłby mnie ktoś poinstruować jak powinno to wyglądać, poczynając od przygotowania podłoża, na wysiewie kończąc.
Dodatkowo, jakiego rodzaju rośliny można tam zasadzić ? Interesują mnie jakieś drzewka, coś innego niż iglaki, nie rosnącego do zbyt dużych rozmiarów. Przestrzeń o której mowa, otacza budynek biurowy, wykonany w dużej części ze szkła, elewacja jest w kolorze grafitu.
Zaznaczę, że w tym temacie jestem kompletnym laikiem ;) Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Trawnik / rośliny na terenie przemysłowym - kilka pytań laik
Jak posiać trawę:
1) wyrównać podłoże grabiami. Przekopać lub wzruszyć pazurkami, jeżeli jest zbite i wyrównać grabiami
2) wysiać trawę - przeważnie 1kg wystarcza naokoło 40m kw.
3) wysianą trawę lekko grabkami zagrabić tak by nasiona dosłownie na 1mm zakryły/otuliły się glebą.
4) można podlać ale nie obficie by nie wypłukać nasion, jeśli jest spad terenu.
Po 10-14 dniach trawa ładnie wzejdzie. Po jednym miesiącu powinna już być dość wysoka (ok 10cm) by dokonać pierwszego koszenia.
1) wyrównać podłoże grabiami. Przekopać lub wzruszyć pazurkami, jeżeli jest zbite i wyrównać grabiami
2) wysiać trawę - przeważnie 1kg wystarcza naokoło 40m kw.
3) wysianą trawę lekko grabkami zagrabić tak by nasiona dosłownie na 1mm zakryły/otuliły się glebą.
4) można podlać ale nie obficie by nie wypłukać nasion, jeśli jest spad terenu.
Po 10-14 dniach trawa ładnie wzejdzie. Po jednym miesiącu powinna już być dość wysoka (ok 10cm) by dokonać pierwszego koszenia.
Ok, dzięki. A czy nie powinienem przed posianiem trawy, posypać / spryskać czymś podłoża aby pozbyć się chwastów itp. ?
Kiedy mniej więcej zaczyna się wysiewać trawę ? Jakie odmiany rosną gęsto, wolno i są atrakcyjne wizualnie (inne niż zwykły domowy trawnik, odcienie itp.) Czy nie powinienem wcześniej kupić jakiegoś odpowiedniego podłoża ? Ziemia nie nalezy chyba do zbyt urodzajnej.
Kiedy mniej więcej zaczyna się wysiewać trawę ? Jakie odmiany rosną gęsto, wolno i są atrakcyjne wizualnie (inne niż zwykły domowy trawnik, odcienie itp.) Czy nie powinienem wcześniej kupić jakiegoś odpowiedniego podłoża ? Ziemia nie nalezy chyba do zbyt urodzajnej.
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Możesz opryskać glebę jakimś preparatem np. Tajfun, Roundup czy Chwastox ale będziesz musiał odczekać z 3 tygodnie po oprysku na siew nasion trawy.
Trawę wysiewać możesz już od połowy marca ale wszystko zależy jaka będzie pogoda. Najlepiej jakby było już ciepło bez przymrozków w nocy. Ja zwykle jak wysiewałem trawę robiłem to od połowy kwietnia tak by w maju jak są deszcze rosła sobie spokojnie.
Trawę wysiewać możesz już od połowy marca ale wszystko zależy jaka będzie pogoda. Najlepiej jakby było już ciepło bez przymrozków w nocy. Ja zwykle jak wysiewałem trawę robiłem to od połowy kwietnia tak by w maju jak są deszcze rosła sobie spokojnie.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśłi jesteś w tych sprawach laikiem to koniecznie zerknij tu:
- http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 42&start=0
Szczególnie powinno zainteresować cię to, co napisano w części o trawnikach...
- http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 42&start=0
Szczególnie powinno zainteresować cię to, co napisano w części o trawnikach...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."