Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1
Re: Dynia - wszystko o odmianach
Może głupie pytanie- dynia Hokkaido to odmiana dyni zwyczajnej (bo chyba nie dyni olbrzymiej)?
Jakie nawozy naturalne polecacie przy uprawie dyni i w jaki sposób je stosujecie?
Podczas sadzenia nasion dyni Hokkaido jakie odstępy zachować między nasionami?
Jakie nawozy naturalne polecacie przy uprawie dyni i w jaki sposób je stosujecie?
Podczas sadzenia nasion dyni Hokkaido jakie odstępy zachować między nasionami?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Właśnie że olbrzymiej ! Nie rośnie duża , 1-3 kg, więc jest gabarytowo skromnasasya pisze:- dynia Hokkaido to odmiana dyni zwyczajnej (bo chyba nie dyni olbrzymiej)?

Znalazłam taką informację o rozsadzaniu nasion dyni: odstępy 100-200 x 80-150 -> czy w przypadku nasion dyni Hokkaido odstęp 100 x 80 będzie prawidłowy?
W jakiej ilości należy podlewać wodą dynie i jak często? Natknęłam się też na informację, że należy przestać podlewać w sierpniu- czy to prawda?
W jakiej ilości należy podlewać wodą dynie i jak często? Natknęłam się też na informację, że należy przestać podlewać w sierpniu- czy to prawda?
-
No ja myśle ,że 80X100 może byc za mało . Prędzej 80x200 ! Zasadniczo to podawany rozrzut gęstości w opisie powinien być stosowany krzyżowo , czyli jak małe odl. między roślinami w rzędzie - to tym samym większe odl. między rzędami . A nie dwukrotnie najmniejsze wartości podawane . Zasada jest zresztą taka : liczy się powierzchnia w metrach kw. na 1 roślinę , a samo rozłożenie jest już nieco mniej ważne . Co do podlewania , to dyniowate lubią dość wilgotne podłoże . Zgadzam się ,że podlewania nie ma co przedłużać do jesieni , bo pogarsza to jakość owoców .
Witam,
co roku zbieram własne nasiona dyni Bambino (w poprzednim roku coś okropnie rosły, były karłowate i miały małe owoce), lecz w tym skusiłem się na zakup nowej odmiany, nazywa się ona Dynia AMBAR. Specjalnie nic o niej nie wiem dlatego chciałbym dowiedzieć się trochę o jej uprawie.
co roku zbieram własne nasiona dyni Bambino (w poprzednim roku coś okropnie rosły, były karłowate i miały małe owoce), lecz w tym skusiłem się na zakup nowej odmiany, nazywa się ona Dynia AMBAR. Specjalnie nic o niej nie wiem dlatego chciałbym dowiedzieć się trochę o jej uprawie.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Frant, ja wsadziłam hokkaido z innymi co 40cm i było ok, inna sprawa ze pędy jak puściła, to wyszły na 4m w ogród;)
olesh: ambar rośnie nieduży, u mnie tak ok 2kg, dobrze się przechowuje, dobry na zupę, skórka zielona, miąższ taki hmm ciemnożółty, zwięzły, w miarę jednolity.
olesh: ambar rośnie nieduży, u mnie tak ok 2kg, dobrze się przechowuje, dobry na zupę, skórka zielona, miąższ taki hmm ciemnożółty, zwięzły, w miarę jednolity.
-
Ano właśnie , bo 0,4x4=1,6m.kw. A jeśli poszły w dwie strony na długość 4m , to wyjdzie 3,2 na jedną dynie . W ogóle to podawanie rozstawy to jest dobre na duże powierzchnie ... Na małym kawałku , gdzie jest jeden lub dwa rządki - to trochę inaczej wyjdzieloeb pisze:Frant, ja wsadziłam hokkaido z innymi co 40cm i było ok, inna sprawa ze pędy jak puściła, to wyszły na 4m w ogród;)

- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
A ja mam pytanie z serii "laik zadaje głupie pytania" (Frant..wstrzymaj oddech ;) )
Czytałam tu na forum że dynie giganty lubią czy powinny być siane na kompostowniku.. (tak to zrozumiałam)
Czy to znaczy że mam wsadzić ziarenko pod kompostownik? Albo zasadzić gdzieś niedaleko kompostownika?
Bo chyba jakbym "wsadziła" w sam kompostownik to mi je robale zjedzą..?
Czytałam tu na forum że dynie giganty lubią czy powinny być siane na kompostowniku.. (tak to zrozumiałam)
Czy to znaczy że mam wsadzić ziarenko pod kompostownik? Albo zasadzić gdzieś niedaleko kompostownika?
Bo chyba jakbym "wsadziła" w sam kompostownik to mi je robale zjedzą..?

Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Zrób sobie rozsadę , będzie po problemie .Uważać tylko będziesz na ślimory.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Aniu ,ja też z dyni bedę robiła rozsadę ze względu na kompostownik...przynajmniej będę widziała co dzieje się z roslinką...a tak zaglądała bym do kompostownika bez przerwy...co dzieje się z nasionem...
Asia
A swoją drogą piękne są nasiona tej dyni gigant...bardzo apetycznie wyglądają

Asia
A swoją drogą piękne są nasiona tej dyni gigant...bardzo apetycznie wyglądają

- Rusalka
- 1000p
Asiu...
To kiedy "wysiewamy" to złe okrreślenie..
Raczej wsadzimy nasiona
To kiedy "wysiewamy" to złe okrreślenie..
Raczej wsadzimy nasiona

-
- Kontakt:
Też pytałam...frant pisze:W moich warunkach myślę ,że optymalny termin to ok. 15 kwietnia ( plus-minus kilka dni , sprawdze jeszcze jak to bedzie pasowało z tym kalendarzem księżycowym , który Smonika zamieszczaPelasia pisze:Kiedy posiać dynie na rozsadę do gruntu?
) . Sadzonka dyni w dobrych warunkach rośnie b. szybko , w doniczce 9cm. jest w pełni gotowa w 4 tyg. Później się męczy , a zasilać trzeba nieustannie , bo dynia to smok żarłoczny. Ale zawsze lepsza jest taka rozsada w czas i tempo zrobiona , niż wymęczona i przerośnięta .

- Rusalka
- 1000p
a jak dokarmiać?
W co wsadzić -w zwykłą ziemię czy podsypać czymś..?
W co wsadzić -w zwykłą ziemię czy podsypać czymś..?
-
- Kontakt:

ją włożę do kopostownika. Ktoś tu na forum pisał, ze zrobił tak z cukinią,wsadził w badyle,tylko ze przysypał je ziemią i cukinia pięknie rosła

Asia
- Rusalka
- 1000p
Ale..
Mówiąc kompostownik ma się na myśli dojrzały czy dojrzewający..?
Mam 2
na obu "śmiecie" są na wierzchu.. co pod spodem nie wiem bo po 1 za zimno aby ruszać, po 2 nie chce przemrozić tego zwierzęcia co tam w środku sobie żyje.. (naoglądałam się robaków tutaj i mam nadzieję że żyją tylko te dobre)
no i teraz pytanie nr 2
Jeśli posadzi się na kompostowniku taką dynie
to co z napowietrzaniem -czy wywracaniem do góry nogami kompostownika..
bo tak gdzieś wyczytałam że powinno się napowietrzać -kopać w nim co raz aby dobrze sobie dojrzewał..
i znów pytanie "z tych głupich"
Jeśli posadzę dynie na kompostowniku..
a kompostownik mam przy ogrodzeniu.. jak to zrobić aby dynia nie emigrowała do sąsiada
Sama osłona -dajmy na to tekturą siatki wystarczy -i czy nie zaszkodzi dyni?
no i 3 pytanie
Czy ewentualnie pozwalać się piąć dyni po ogrodzeniu? (ogrodzeniem się nie martwię jest moje sąsiad chyba się skarżyć nie będzie)
i sadzenie z boku kompostownika czy na jego wierzchu?
Mówiąc kompostownik ma się na myśli dojrzały czy dojrzewający..?
Mam 2
na obu "śmiecie" są na wierzchu.. co pod spodem nie wiem bo po 1 za zimno aby ruszać, po 2 nie chce przemrozić tego zwierzęcia co tam w środku sobie żyje.. (naoglądałam się robaków tutaj i mam nadzieję że żyją tylko te dobre)
no i teraz pytanie nr 2
Jeśli posadzi się na kompostowniku taką dynie
to co z napowietrzaniem -czy wywracaniem do góry nogami kompostownika..
bo tak gdzieś wyczytałam że powinno się napowietrzać -kopać w nim co raz aby dobrze sobie dojrzewał..
i znów pytanie "z tych głupich"
Jeśli posadzę dynie na kompostowniku..
a kompostownik mam przy ogrodzeniu.. jak to zrobić aby dynia nie emigrowała do sąsiada

Sama osłona -dajmy na to tekturą siatki wystarczy -i czy nie zaszkodzi dyni?
no i 3 pytanie
Czy ewentualnie pozwalać się piąć dyni po ogrodzeniu? (ogrodzeniem się nie martwię jest moje sąsiad chyba się skarżyć nie będzie)
i sadzenie z boku kompostownika czy na jego wierzchu?