STORCZYKI - ogólne porady -temat w przygotowaniu/wersja robo

ODPOWIEDZ
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

STORCZYKI - ogólne porady -temat w przygotowaniu/wersja robo

Post »

Pytanie użytkownika : jaka jest mozliwość powstania tematu encyklopedycznego dot.chor ób i szkodników

Komentarz/odpowiedż Moderatora:
Powiem tak....szkoda wywoływać kolejny temat ,który nie ma szans na rozwinięcie.
Mamy już "Storczykowy OIOM" i wiele innych.
Polecam również przeczytać wczesniejsze rozmowy- tematy zielone najstarsze potwierdzają,to co przerabialiśmy w sekcji.
Materiały źródłowe istnieją.
Temat jest interesujący ale trudny.Polecam m.innymi rozmowę w temacie a szczególnie:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 39#p248339
Jeżeli czas i chęci :lol: mi pozwolą wrócę do opr. "niezbędnika/kompendium" ale w wydaniu materiału autorskiego bez dyskusji
jako wiodące wskazania w uprawie.

Nie jest problemem założenie tematu ale jego aktywność .A najważniejsze precyzja w diagnozach.
Tego nie ma i nie będzie ;nie ma takiej siły.

To jest temat trudny ,wymaga znajomości i chęci współpracy fachowców.Póki co ...ich nie ma.
Diagnozy i rozmowy nie są zgadywaniem w tym newralgicznym temacie, czy przypuszczeniami .
Przepisywanie znanych tekstów, korzystanie z cudzych opracowań byłoby nadużyciem prawa.
Istnieją specjalistyczne fora storczykowe i z nich musimy korzystać, bo tworzone przez storczykarzy dla storczykarzy.
Tworzenie kalki z tego co już istnieje w sieci jest pozbawione sensu.

Sekcja z ciasnotą miejsca, nigdy nie spełni oczekiwań ;kompletny materiał i taki jaki by się chciało jest niemożliwy.
Służy jedynie do wskazań jak się poruszać w świecie storczykowym i z czego korzystać.
O tym tylko odcinku storczykowej pasji rozmawiamy tutaj w sekcji.

Marcinie ; sprawa kolejnego szpitalika ...odpada.Szkoda,ze nie zechciałeś skonsultować potrzeby ze mną wcześniej zanim zaproponowałeś.
Nie jestem tylko moderatorem porządkowym :lol: -
Mam wpływ na to jak sekcja funkcjonuje i co jest potrzebne podlega rozważaniom;niekoniecznie w dyskusji otwartej forumowej.Bo tu wynik jest wiadomy.Ale niezbyt przemyślany do końca- kolejna próba tematu.
Temat to nie nowa propozycja :roll: ;co pewien czas pojawia się z "nową krwią" :P .
Może kiedyś ...jakby nam miejsca przybyło będzie możliwy inny układ sekcji .Obecnie prezentacje typu "moje storczyki ..."
przerosły część merytoryczną nadmiernie,usuwając w siną dal merytorykę.
I w tym jest problem,bo materiału jest wiele .

Tak więc ..przykro mi... ale kolejny temat zaproponowany ... odkładamy chwilowo a/a.
Jesteś chętny ...to mozemy spróbować współnie skatalogować wszelkie przypadki z naszego życia forumowego.Oczywiście po wyrażeniu zgody autorów na przetwarzanie mat.zdjęć .
Ważne dla całości dopisanie finiszu sprawy , o co najtrudniej.
Bo tu...;zazwyczaj o skuteczności podjętych działań niewiele wiemy- materiał jest bez badania na okoliczność potwierdzającą
infekcję.Przypuszczenia sa wyłącznie intuicyjne i ...subiektywne, -A diagnoza moze graniczyć z cudem :roll: .
Stad..upatruję dotychczasowe trudności w stworzeniu materiału odpowiedniego =takiego ,który spełniałby znamiona materiału edukacyjnego .
pozdrawiam JOVANKA
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”