W jakich proporcjach należy użyć alkoholu do dezynfekcji (podejrzewam, że z wodą rozcieńczyć)?
Skuteczność we wszystkich dezynfekcjach , również dla człowieka zapewnia zachowana proporcja :
powyżej 70% zawartości alkoholu.
Mniejsze stężenie osłabia działania lub w ogóle nie zadziała.
Każdy spirytus :izopropylowy, spirytus spożywczy, denaturat nadaje się
aby użyć do dezynfekcji roślin.
Dla człowieka najlepszy spożywczy.
Zwracać trzeba uwagę na zawartość czystego spirytusu w spirytusie :przewaznie
nie jest TO 100%.
Technika wykonania:
1/przygotowanie właściwego roztworu alkoholowego
2/Pokrywanie ran i obszaru powierzchni uszkodzonej--->,to trzeba umiejętnie przeprowadzać .Najlepsze są tampony z gazy,waty lub patyczki higieniczne
3/Samoczynnie, przez odparowanie spirytusu ,następuje osuszenie miejsca odkażanego.
Uwaga! Można przez nieumiejętność , doprowadzić
do denaturyzacji tkanki i dodatkowej marskości, plam..
Tak wygląda przypadek defektów j,w,.... gdy zbyt długo zalega nadmiar roztworu i nie wyparuje.
Czyli nie oblewamy nic ,a przecieramy i tam gdzie trzeba ,a nie wszystko.
Zajęcie iście pielęgniarskie :P
pozdrawiam, powodzenia JOVANKA