Czytałem, że zamierzasz wysiać funkie? Mam samosiejkę funki i okazała się krzyżówką dwóch różnych odmian, czyli powstała nowa (mógłbym ją sobie nazwać
Ogródek AGNESS cz.7
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek AGNESS cz.7
Agnieszko, dziękuję za propozycję
Będę śledził, czy trojeść wyjdzie z ziemi.
Czytałem, że zamierzasz wysiać funkie? Mam samosiejkę funki i okazała się krzyżówką dwóch różnych odmian, czyli powstała nowa (mógłbym ją sobie nazwać
) Może i Tobie się to przydarzyć, bądź przygotowana na niespodzianki 
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Ja mam pytanie o smagliczkę, bo miałam ją u siebie pierwszy raz. Czy ją trzeba tak samo przyciąć ja k resztę bylin?, czy gałązki zostawić, bo do tej pory wyglądały ładnie, zima jakoś ich nie uszkodziła.
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Zenku już tak bardzo tęsknię do wiosny, że szczerze wierzę, że to ostatnie podryg zimy i niedługo zrobi się cieplutko. Tęsknym okiem spoglądam na mebelki na tarasie i marzy mi się, żeby w końcu zjeść tam śniadanko, czy wypić kawkę
Grażynko dziękuję, jesteś niezawodna, zawsze coś cudnego podrzucisz
Eluś jak tylko zakwitną powącham
, w ogóle zauważyłam, że nie znam zapachu wiele niskich kwituszków, to chyba z lenistwa, bo trzeba się schylać
, dowiedziałam się, ze pachną ranniki, krokusy, teraz floks. Jak tak zacznę wąchać niskie drobinki, to pewnie wiele niespodzianek mnie spotka
Jacku nie ma sprawy, oby tylko pojawiła się
Mam nadzieję, że po wysianiu pojawią się ciekawe hostki, ja nie znam się kompletnie na hostach, jest ich ogrom odmian, że nawet jak się pojawi jakaś nowinka, to i tak nie będę wiedziała
Gosiu smagliczkę przycina się po kwitnieniu, tak, że na razie nic nie rób, ja przekwitnie , to ciachniesz
Ona sie wtedy pięknie zagęści 
Kolejne wspomnienia

Grażynko dziękuję, jesteś niezawodna, zawsze coś cudnego podrzucisz
Eluś jak tylko zakwitną powącham
Jacku nie ma sprawy, oby tylko pojawiła się
Mam nadzieję, że po wysianiu pojawią się ciekawe hostki, ja nie znam się kompletnie na hostach, jest ich ogrom odmian, że nawet jak się pojawi jakaś nowinka, to i tak nie będę wiedziała
Gosiu smagliczkę przycina się po kwitnieniu, tak, że na razie nic nie rób, ja przekwitnie , to ciachniesz
Kolejne wspomnienia

- EdytaB

- Od: 1 sty 2009, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam:)
Floksy - moje dzieciństwo w ogrodzie babci...
Piękne czasy, moze w tym roku zagoszczą u mnie
Floksy - moje dzieciństwo w ogrodzie babci...
Piękne czasy, moze w tym roku zagoszczą u mnie
Ja przy okazji skorzystałam z informacji o przycinaniu smagliczki. A już bym wiosna przycięła jest taka wyrośnięta i rzadka.
Pozdrawiam Krystyna
Aguś
popodziwiałam posłonka alpejskiego żółtego nie widziałam muszę poszukać nasionek bo kolorek mi pasuje chodż żółci w ogrodzie mam od ....ale na takim niskim poziomie niewiele
poczytałam sobie też o trojeści amerykańskiej która nawet pasuje do mojego ogrodu więc muszę jej poszukać niech się ekspansi
a zachwycił mnie floks kanadyjski
chyba rozejrzę się za sadzonkami
Widzę że sporo skarbów ukrywasz na swojej działeczce 
-
maryla73ab
- 1000p

- Od: 26 sie 2008, o 19:21
Agnieszko mimo małej powierzchni ogródka to sporą ilość gatunków i odmian posiadasz,samych pięknych floksów mnogo... 
Agnieszko dzisiaj zauważyłam chyba dobrze pysznogłówkę fioletową właśnie taką sobie zamówiłam oraz białą bo mam czerwoną i bardzo ją lubię.
- Babopielka

- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Jaki piękny kolorek ketmii
Wiesz może jak się nazywa, czy bezimienna jest
Ja mam podobna ,ale jakaś bledsza jest, a ta ma
taką, intensywną barwę -śliczna
Wiesz może jak się nazywa, czy bezimienna jest
Ja mam podobna ,ale jakaś bledsza jest, a ta ma
taką, intensywną barwę -śliczna
Agnieszko cudowne te Twoje wspomnienia 
- AGNESS

Edytko w moim ogrodzie od dzieciństwa była tylko jedna kępa floksów wiechowatych, taki piękny róż i niewysoka, cudna. Miała już wiele lat i zaczęła marnieć, więc w zeszłym roku chciałam ją odmłodzić i przesadzić , wykopałam, powybierałam ładne sadzonki, położyłam na pieńku przy huśtawce.....i coś mnie odciągnęło, zapomniałam o nich zupełnie
i straciłam swoją ulubioną odmianę floksów. Teraz mam kilka innych, ale już nie takie
Krysiu jak przytniesz po kwitnieniu to do jesieni krzaczki pięknie Ci się zagęszczą i będą wspaniale kwitły
Eluś posłonki są wspaniałe, ja w zeszłym roku posadziłam nowe sadzoneczki , mają być różne odcienie różu...zobaczymy. One wspaniale sie rozrastają w wielkie kępy, ja tego nie przewidziałam i teraz włażą mi na inne roslinki, trzeba dać im sporo miejsca wokoło, są naprawdę cudne
Szkoda, ze wcześniej nie zgadałyśmy się o trojeści, bo wysłałabym Ci sadzoneczki, teraz sie jej pozbyłam i już nie mam czym się podzielić
Marylu bo ja taka sroka jestem
wciskam roślinki wszędzie gdzie sie tylko da
i mimo, że najbardziej podobają mi się roślinki sadzone w dużych grupach, to ja tak nie mogę, bo zbyt dużo mi się podoba
A jak się podoba, to trzeba posadzić
a jak nie ma gdzie, to inną roślinkę trzeba odchudzić, żeby zrobić miejsce
Danusiu, ja mam tę fioletową pysznogłówkę i czerwoną. Fioletową koniecznie muszę przesadzić, bo rośnie w zbyt zacienionym miejscu i mimo, że pięknie kwitnie to łapie mączniaka . Mnóstwo pięknych kolorków podziwiałam w ogródku Bozenki Babopielki, nawet nie widziałam, ze tyle ich jest

Krysiu jak przytniesz po kwitnieniu to do jesieni krzaczki pięknie Ci się zagęszczą i będą wspaniale kwitły
Eluś posłonki są wspaniałe, ja w zeszłym roku posadziłam nowe sadzoneczki , mają być różne odcienie różu...zobaczymy. One wspaniale sie rozrastają w wielkie kępy, ja tego nie przewidziałam i teraz włażą mi na inne roslinki, trzeba dać im sporo miejsca wokoło, są naprawdę cudne
Szkoda, ze wcześniej nie zgadałyśmy się o trojeści, bo wysłałabym Ci sadzoneczki, teraz sie jej pozbyłam i już nie mam czym się podzielić
Marylu bo ja taka sroka jestem
Danusiu, ja mam tę fioletową pysznogłówkę i czerwoną. Fioletową koniecznie muszę przesadzić, bo rośnie w zbyt zacienionym miejscu i mimo, że pięknie kwitnie to łapie mączniaka . Mnóstwo pięknych kolorków podziwiałam w ogródku Bozenki Babopielki, nawet nie widziałam, ze tyle ich jest
-
iga23

- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Agnieszko, posłonki małe nie są , ale jak byłam u Eli w ogrodzie to ona ma posadzone metry bieżące posłonka, to jest widok. 
- AGNESS

Bożenko niestety nie znam nazwy tej ketmii, przepadła razem z roślinką
niestety krzaczek nie przetrwał poprzedniej zimy. Na jej miejsce są posadzone inne,.....ale niestety gdzieś mi wcięło zdjęcia
Aguś , cieszę się, ze się podobają, jeszcze troszkę i skończą się i będziemy czekać na tegoroczne fotki
Iguś, już gdzieś na Forum widziałam takie ,,pola,, posłonków - bajka
Mój- Twój żółciutki posłonek to wielkie krzaczorzysko, cudownie się rozrósł, chyba nawet widziałaś
Muszę pousuwać skalniaczki z jego sąsiedztwa, bo je całkowicie zakrywa. Różowiutkie, to jeszcze maluchy, ale jak się rozrosną będzie kłopot, bo wokół nich ciasno 
Aguś , cieszę się, ze się podobają, jeszcze troszkę i skończą się i będziemy czekać na tegoroczne fotki
Iguś, już gdzieś na Forum widziałam takie ,,pola,, posłonków - bajka
-
iga23

- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Agnieszko, posłonki, zależy od koloru, biały np, bardzo się pokłada ,a różowe są kępiaste...
A pod posłonka podłóż kamienie z boku, to będzie rósł w górę , i nie będzie zasłaniał innych roślinek.A ,że wielki, sama chciałaś.
A pod posłonka podłóż kamienie z boku, to będzie rósł w górę , i nie będzie zasłaniał innych roślinek.A ,że wielki, sama chciałaś.
- AGNESS

Iguś oj chciałam, chciałam i chcę nadal bo on taki pięknyiga23 pisze:Agnieszko, posłonki, zależy od koloru, biały np, bardzo się pokłada ,a różowe są kępiaste...