Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
Mam pytanie, w zeszłym roku w całym foliaku przekopałam obornik, chciałam punktowo w tym roku dla pomidorków, ale niestety, M mówi ,że nie można bo przedobrzę.Co o tym myślicie?
Mam dolomit, dodam popiołu z kominka, ale czy wystarczy im azotu?
Mam dolomit, dodam popiołu z kominka, ale czy wystarczy im azotu?
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu, wystarczy, Mąż dobrze Ci radzi.
Jab będzie mało azotu to nic prostrzego - gnojówka z pokrzyw wszystko załatwi.
Jab będzie mało azotu to nic prostrzego - gnojówka z pokrzyw wszystko załatwi.
Pozdrawiam, Monika
- Milosz-s
- 200p
- Od: 29 maja 2007, o 16:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nadmiar azotu nie jest wskazany z uwagi na nadmierny rozwój wegetatywny (wybujałe listowie).
Pomidory potrzebują zwiększonego nawożenia potasowego, szczególnie w późniejszym okresie kształtowania i dojrzewania owoców.
Pomidory potrzebują zwiększonego nawożenia potasowego, szczególnie w późniejszym okresie kształtowania i dojrzewania owoców.
Cieplutkie, słoneczne, już wiosenne, pozdrowionka z Jelonka - MIŁOSZ
R.O.D. Jelonek k. Poznania
R.O.D. Jelonek k. Poznania
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Ponadto nie wiem czy ktoś już to pisał, ale dolomitu nie miesza się z nawozami azotowymi - zatem i obornikiem.
pozdrawiam Ewa
-
- 200p
- Od: 7 lut 2011, o 18:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam dzięki za wskazówki!

Witam.
Wiem, że prawdopodobnie już wcześniej było o tym, ale może ktoś mi podpowie kiedy najlepiej zacząć stosować potas? Można go kupić np. w sklepie ogrodniczym? I jeszcze jedna sprawa, wcześniej czytałam o nawożeniu dolistnym (mam nadzieję, ze niczego nie pomyliłam). Na czym to polega?
Dziękuję za wszystkie wcześniejsze porady.
Pozdrawiam.
Wiem, że prawdopodobnie już wcześniej było o tym, ale może ktoś mi podpowie kiedy najlepiej zacząć stosować potas? Można go kupić np. w sklepie ogrodniczym? I jeszcze jedna sprawa, wcześniej czytałam o nawożeniu dolistnym (mam nadzieję, ze niczego nie pomyliłam). Na czym to polega?
Dziękuję za wszystkie wcześniejsze porady.
Pozdrawiam.

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Ale czy jest sam potas dostepny jako nawóz ? Nic mi o tym nie wiadomo....ale są tu fachowcy...sama jestem ciekawa opowiedzi

Pozdrawaim
Joanna
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Siarczan potasu i saletra potasowa mają najwięcej potasu, oraz jest jeszcze kilka innych nawozów potasowych ,ale te wystarczą.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
A czy te dwa pierwsze da się kupić w małych opakowaniach, bo może mylnie, ale te nazwy kojarzą mi się z tymi dużymi workami dla rolników? Mam na myśli siarczan potasu oraz saletrę.
Dziękuję i pozdrawiam.
Dziękuję i pozdrawiam.
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
Widziałam pakowany siarczan potasu i saletrę potasową w workach po 5 i 10 kg.
Pozdrawiam, Monika
Tak. Azot jest w oborniku pod postacia węglanu amonu i/lub mocznika i pod wpływem węglanu wapnia i węglanu magnezu zawartych w dolomicie lub wapnie rozkłada sie z wydzieleniem amoniaku, który ulatnia sie do atmosfery.ewikk77 pisze:Ponadto nie wiem czy ktoś już to pisał, ale dolomitu nie miesza się z nawozami azotowymi - zatem i obornikiem.

- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Tak też można, ale lepiej chyba go rozproszyć na większej powierzchni, pomidory tworzą rozbudowany system korzeniowy i na pewno wszystko co trzeba wykorzystają.Pelasia pisze:aha ,a może można taki gołebi obornik taż sypać bezpośredno do dołka ,a potem go przysypać ziemią?
Czy już może przesadzam
Co do potasu, ja mam siarczan w opakowaniu 5kg, można dostać bez problemu. Tylko zwracajcie uwagę na postać - są granulaty i sypkie - krystaliczne, te pierwsze są ciężko rozpuszczalne i nie nadadzą się raczej do stosowania dolistnego.
Pozdrawiam, Maciek.
Witam.
Czy ktoś może mnie uświadomić, na czym polega nawożenie dolistne? Podobno jest najskuteczniejsze. Czy to prawda? Za pomocą czego dokonuje się nawożenia?
Pozdrawiam serdecznie.

Czy ktoś może mnie uświadomić, na czym polega nawożenie dolistne? Podobno jest najskuteczniejsze. Czy to prawda? Za pomocą czego dokonuje się nawożenia?
Pozdrawiam serdecznie.
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Nawożenie dolistne (interwencyjne) wykonuje się w celu zapewnienie obfitego kwitnienia i owocowania. A wykonuje się go zwykłym opryskiwaczem. W ubiegłym sezonie stosowałam tą metodę, powiem że z dobrym efektem.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności