Priam - Mój odległy zakątek
- Sure
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Priam - Mój odległy zakątek
Ho ho, ładniutkie te roślinki. Tę jaśniejszą funkię też zamówiłam, ale o większości roślin z poprzedniego postu nawet nie miałam pojęcia, ze istnieją! ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ma-Do - nie ukrywam, że miejsce w którym mam swój ogród jest wyjątkowe. Z południowego-wschodu mamy las i dalej na południowym-zachodzie też jest las ;) Przestrzeń wydaje się być bardzo duża. To co mogę staram się zagospodarować. Głównie są to rośliny cebulowe i byliny, ze względu na swoją niezawodność. Bardzo mnie to cieszy, że nie muszę martwić się o nerinę. Chciałbym aby przez dłuższy czas rosła w jednym miejscu.
tu.ja - - ta kana miała duży wpływ na miejsce zakupów. Ze względu na to ze w cebule.p, jej nie było zakupy robiłem w swiatcebul.pl Niestety ale słyszałem, że różnie bywa z kwiatami tej odmiany. Czytałem, ze czasami są pomarańczowe a tego bym nie chciał.
Bletillę kupiłem bo zauroczyło mnie to zdjęcie (tym bardziej, że planuje posadzić ją w cieniu):

Kupiłem tylko jedna sadzonkę bo jestem ciekaw czy przetrwa w warunkach, które panują w tej części woj. mazowieckiego gdzie mam ogród. Jeśli okaże się, że dobrze znosi zimę to za rok kupię następną sadzonkę ;) A nerina jak nie przetrwa zimy to trudno. Najwyżej jej nie kupię już więcej...
przemekg - owszem
ta kana ma swój urok więc warto mieć ją w ogrodzie. Niestety w DutchGardens ceny były za wysokie a na całe szczęście w http://www.swiatcebul.pl była więc ją zamówiłem. Co dostanę i co z tego wyrośnie zobaczymy latem...
basjak - mam już powoli dosyć kupowania roślin, które później nie mają zastosowania w moim ogrodzie i muszę je gdzieś wciskać na siłę. Później to nie za ciekawie wygląda. Z czasem nauczyłem się, że warto wcześniej pomyśleć o tym co i gdzie można posadzić.
Drewniany płot nie byłby zły gdyby nie spróchniał. Część została już zmieniona na metalowe sztachety z zielonej blachy - tak więc kolor się nie zmieni. Gorzej z tą częścią płoty, która sąsiaduje z podwórkiem dziadków. Nie jest pomalowana i ze starości sczerniała. Okropnie to wygląda i rośliny obok rosnące tracą swój urok.
Sure - lubię nowinki w ogrodzie więc próbuję sprawdzać co uda się u mnie. Nie robię dużych zakupów więc w przypadku start nie ponoszę ogromnych kosztów. A białe funkie może rozświetlą cieniste zakątki. Oby...
tu.ja - - ta kana miała duży wpływ na miejsce zakupów. Ze względu na to ze w cebule.p, jej nie było zakupy robiłem w swiatcebul.pl Niestety ale słyszałem, że różnie bywa z kwiatami tej odmiany. Czytałem, ze czasami są pomarańczowe a tego bym nie chciał.
Bletillę kupiłem bo zauroczyło mnie to zdjęcie (tym bardziej, że planuje posadzić ją w cieniu):

Kupiłem tylko jedna sadzonkę bo jestem ciekaw czy przetrwa w warunkach, które panują w tej części woj. mazowieckiego gdzie mam ogród. Jeśli okaże się, że dobrze znosi zimę to za rok kupię następną sadzonkę ;) A nerina jak nie przetrwa zimy to trudno. Najwyżej jej nie kupię już więcej...
przemekg - owszem

basjak - mam już powoli dosyć kupowania roślin, które później nie mają zastosowania w moim ogrodzie i muszę je gdzieś wciskać na siłę. Później to nie za ciekawie wygląda. Z czasem nauczyłem się, że warto wcześniej pomyśleć o tym co i gdzie można posadzić.
Drewniany płot nie byłby zły gdyby nie spróchniał. Część została już zmieniona na metalowe sztachety z zielonej blachy - tak więc kolor się nie zmieni. Gorzej z tą częścią płoty, która sąsiaduje z podwórkiem dziadków. Nie jest pomalowana i ze starości sczerniała. Okropnie to wygląda i rośliny obok rosnące tracą swój urok.
Sure - lubię nowinki w ogrodzie więc próbuję sprawdzać co uda się u mnie. Nie robię dużych zakupów więc w przypadku start nie ponoszę ogromnych kosztów. A białe funkie może rozświetlą cieniste zakątki. Oby...
- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przemku-mam z funkiami doświadczenie w cienistym Podwórkowym,białe rzeczywiście rozświetlają,wymagań dużych nie mają.
- Priam
- Przyjaciel Forum
Ewo - to miłe, że odpisałaś. Skoro także Ty piszesz, że białe funkie rozświetlają cieniste zakątki to na pewno tak jest. Tym bardziej wiem, że dobrze zrobiłem.
- Priam
- Przyjaciel Forum
Witajcie!
Jutro wyjeżdżam na weekend do Chotyz. Tak więc pojawią się nowe zdjęcia
Zobaczę jak się mają moje roślinki i czy przebiśniegi mają już pączki. Ciekaw jestem jak się mają moje różaneczniki. Rok temu ślicznie przezimowały, ale wtedy długo leżał śnieg i nie mieliśmy naprzemiennych roztopów i przymrozków...
Tymczasem pozostawiam Wam wspomnienie lata. Tak aby skontrastować z aurą za oknem. W moim ogrodzie najlepiej sprawdzają się lilie więc kilka fotek. Po przyjeździe pojawia się tylko te zimowe i przed wiosenne.
Do usłyszenia
Elodie i krwawnik Red Velvet

Tawułka i róża LL

Orange Pixe

White Pixels

Crystal Blanca

Conca d'Or

OT Shocking

Jutro wyjeżdżam na weekend do Chotyz. Tak więc pojawią się nowe zdjęcia

Tymczasem pozostawiam Wam wspomnienie lata. Tak aby skontrastować z aurą za oknem. W moim ogrodzie najlepiej sprawdzają się lilie więc kilka fotek. Po przyjeździe pojawia się tylko te zimowe i przed wiosenne.
Do usłyszenia

Elodie i krwawnik Red Velvet

Tawułka i róża LL

Orange Pixe

White Pixels

Crystal Blanca

Conca d'Or

OT Shocking

- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Wiesz Przemek, gdybym ja miała odpowiedzieć na pytanie- co u mnie najlepiej rośnie? odpowiedziałabym identycznie
Lilie
Bez specjalnej troski, opryskiwania...no może dostają najwięcej czułych słów 

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Rozumiem Twój punkt widzenia. Musisz przede wszystkim sadzić rośliny, które nie wymagają wiele zachodu.
Ale czasami nie korci Cię, żeby kupić to co Ci się podoba?
Ale czasami nie korci Cię, żeby kupić to co Ci się podoba?
- Iwcia&Patyrek
- 500p
- Od: 5 sie 2007, o 20:39
Przeglądając Twoją listę zakupową stwierdzam podobne pozycje:)...
Daleko masz do Chotyz? Rozumiem, że tam ogrógek uprawiasz?
Daleko masz do Chotyz? Rozumiem, że tam ogrógek uprawiasz?
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
Iwcia&Patyrek zapraszają
- Priam
- Przyjaciel Forum
Basiu - okazuje się, że lilie są niezawodnymi roślinami w ogrodach Polaków ;) Dlatego tak chetnie je kupujemy i sadzimy w naszych ogrodach.
Margo - oczywiście, że kupuję też rośliny, które mi się podobają ;) Gdyby tak nie było uprawa ogrodu w moim wykonaniu nie miałaby sensu. Po prostu staram się dobierać tak rośliny, aby były piękne i wytrzymałe ;) To taka moja dewiza.
Iwcia&Patyrek wiele roślin jest uniwersalnych. Wszystko ze względu na to, że oferty w wielu sklepach ogrodniczych są bardzo zbliżone. Do Chotyz mam dokładnie 268 km. To spory kawałek drogi wiec tylko od czasu do czasu mogę tam być, ale dobre i to ;)
PRZEDWIOŚNIE

I moje ulubione rośliny. KROKUSY
Wiosna coraz bliżej
PANDA

PTAK

Margo - oczywiście, że kupuję też rośliny, które mi się podobają ;) Gdyby tak nie było uprawa ogrodu w moim wykonaniu nie miałaby sensu. Po prostu staram się dobierać tak rośliny, aby były piękne i wytrzymałe ;) To taka moja dewiza.
Iwcia&Patyrek wiele roślin jest uniwersalnych. Wszystko ze względu na to, że oferty w wielu sklepach ogrodniczych są bardzo zbliżone. Do Chotyz mam dokładnie 268 km. To spory kawałek drogi wiec tylko od czasu do czasu mogę tam być, ale dobre i to ;)

I moje ulubione rośliny. KROKUSY

PANDA

PTAK

- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Witam
Piękne zdjęcia z przedwiośnia.
U mnie znacznie mniej jeszcze widać.
Też mi się marzą takie łany cebulowych, ale na to potrzeba sporo pracy i ...kasy.
Tylko co zrobić później z takim łanem pożółkłych liśći ?

Piękne zdjęcia z przedwiośnia.

U mnie znacznie mniej jeszcze widać.

Też mi się marzą takie łany cebulowych, ale na to potrzeba sporo pracy i ...kasy.

Tylko co zrobić później z takim łanem pożółkłych liśći ?

-
- 200p
- Od: 6 mar 2009, o 12:07
Witam, przybywam z rewizytą.
Wyrażam swój podziw dla pokonywania takiej odległości do ogrodu.
I dodam, że bardzo mnie zauroczyła fotka Elodie.

Wyrażam swój podziw dla pokonywania takiej odległości do ogrodu.

I dodam, że bardzo mnie zauroczyła fotka Elodie.
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Jakoś Przemku stracilam Cię z wodoku
a u Ciebie już tyle nowych stronek . Piękne przedwiośnie a u mnie tylko zonkile i tulipanki wychodzą z krokusów to na razie tylko liście ,ale może to się niedługo zmieni . Ciekawa jestem widoków Twoich krokusowych kombinacji

- Priam
- Przyjaciel Forum
Nawet nie wiecie jak się cieszę, że w końcu ktoś mnie odwiedził
Ostatnio było tutaj bardzo pusto.
Ostatnio byłem na wsi wiec mam sporo nowych fotek. A w domu też już roślinki rosną ;)
Ignis05 - okres przedwiośnia powoduje, że jeszcze bardziej pragniemy wiosny. Śniegu coraz mniej i temperatura jest coraz wyższa. Pod koniec marca zacznie się prawdziwy spektakl. U mnie w ogrodzi będzie to krokusowa paleta barw.
ballada - nie ukrywam, że odległość jest sporym utrudnieniem. W końcu to 3,5-4 godziny jazdy samochodem. Czasami jestem tam częściej czasami rzadziej, ale najważniejsze że mam gdzie jeździć. Jeżeli chodzi o lilię Elodie to dostałem ją z od Saagi, która kupiła ją w Anglii.
JAKUCH - bardzo się cieszę, że do mnie dotarłaś. Ostatnio tak mało osób mnie odwiedzało. U mnie w ogrodzie widać już krokusy, irysy i pierwsze kiełki tulipanów. Z dnia na dzień wszystko się budzi do życia. Zamierzam tam ponownie przyjechać 26-27 marca i obejrzec kwitnace krokusowe zwierzaki.
Jukka karolińska

Różaneczniki
Mam trzy różaneczniki i każdy z nich inaczej zniósł zimę. Jeden zbrązowiał, jednemu doskwiera susza fizjologiczna a ostatni jako tako wygląda.

Skalniak
Obawiałem się, że po zimie bardzo się spłaszczył ale nie jest tak źle.

Krokusy

Magnolia
Trochę pączków widać więc mam powody do radości. Nie widać odmrożeń co dodatkowo cieszy.

Ostatnio byłem na wsi wiec mam sporo nowych fotek. A w domu też już roślinki rosną ;)
Ignis05 - okres przedwiośnia powoduje, że jeszcze bardziej pragniemy wiosny. Śniegu coraz mniej i temperatura jest coraz wyższa. Pod koniec marca zacznie się prawdziwy spektakl. U mnie w ogrodzi będzie to krokusowa paleta barw.
ballada - nie ukrywam, że odległość jest sporym utrudnieniem. W końcu to 3,5-4 godziny jazdy samochodem. Czasami jestem tam częściej czasami rzadziej, ale najważniejsze że mam gdzie jeździć. Jeżeli chodzi o lilię Elodie to dostałem ją z od Saagi, która kupiła ją w Anglii.
JAKUCH - bardzo się cieszę, że do mnie dotarłaś. Ostatnio tak mało osób mnie odwiedzało. U mnie w ogrodzie widać już krokusy, irysy i pierwsze kiełki tulipanów. Z dnia na dzień wszystko się budzi do życia. Zamierzam tam ponownie przyjechać 26-27 marca i obejrzec kwitnace krokusowe zwierzaki.
Jukka karolińska

Różaneczniki
Mam trzy różaneczniki i każdy z nich inaczej zniósł zimę. Jeden zbrązowiał, jednemu doskwiera susza fizjologiczna a ostatni jako tako wygląda.

Skalniak
Obawiałem się, że po zimie bardzo się spłaszczył ale nie jest tak źle.

Krokusy

Magnolia
Trochę pączków widać więc mam powody do radości. Nie widać odmrożeń co dodatkowo cieszy.

Witaj Przemku, u Ciebie w ogrodzie zima trzyma się ostatkami sił, ale przedwiośnie już ją przegania - rozczulające są te pędzelki krokusików gramolące się z ziemi, przebijajace przez śnieg, garnące się do życia wbrew wszelkim przeciwnościom
U mnie klimat troszkę łagodniejszy, bo śniegu już w ogóle nie widać, przebiśniegi kwitną, podobnie iryski żyłkowane, a ciemierniki zakwitną lada moment. Dni są cieplutkie i słoneczne
, ale noce nadal mroźne...

U mnie klimat troszkę łagodniejszy, bo śniegu już w ogóle nie widać, przebiśniegi kwitną, podobnie iryski żyłkowane, a ciemierniki zakwitną lada moment. Dni są cieplutkie i słoneczne