Goździk brodaty(Dianthus barbatus)

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Goździk brodaty i ogrodowy

Post »

Aniu , a jak klasyfikować goździka którego w naszym regionie nazywają goździkiem pachnący ? Nie mam jego zdjęć , lecz jest to niska (30-35 cm) bylina w kolorze niebieskim białym lub różowym , pełnokwiatowa. Już od dawna poszukuję jej nazwy bo chciałbym poszukać nasion :wit :wit :wit
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit

Hmm ... chciałabym Ci pomóc, Zibi, ale znać dokładną nomenklaturę goździków, to trudna sprawa ;:223

Poczytaj choćby tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Go%C5%BAdzik - jest ich ok. 300 gatunków,
do tego podobno wiele mieszańców, a na dodatek nazwy regionalne ( jak ta, o którą pytasz) .
Nigdy z nazwą 'pachnące' się nie spotkałam .
Ej ... a może to te bylinowe pierzaste? Białe na zdjęciu wyżej, to stara odmiana z babcinych ogródków,
i obłędnie pachnie ! Miałam też takie same różowe. Pachną najintensywniej ze wszystkich mi znanych (?).

Może odezwie się jakiś profesjonalista, bo moja wiedza amatorska tak głęboko nie sięga :oops: .

Dobranoc ;:100
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Goździki pachnące, wiem, w końcu Bytom za miedzą :wink: u mnie goździki pachnące to te ogrodowe dwuletnie, ale przypuszczam że chodzi o te które rozrastają się w kobierce, mam takiego o białych pełnych kwiatach, pięknie pachną, łodyżki sztywne.

niestety nie mam fotki jak kwitły :roll: jedyne co to zdjęcie z listopada

Obrazek

Amlos to te nasze dwuletnie to w końcu jakie jak nie ogrodowe? Chyba jutro pójdę do sklepu i przeczytam a najlepiej kupię :D
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Adrian , miło pogadać z krajanem :wit Właśnie o te mi chodzi , szkoda że nikt nie zna ich nazwy :(
Awatar użytkownika
Urtica
200p
200p
Od: 23 sie 2010, o 22:20

Post »

Amlos no właśnie ja też się zastanawiam w takim razie jakie goździki (jeśli nie goździka ogrodowego Dianthus caryophyllus) uprawiamy u nas w ogródkach jako roślinę dwuletnią? Jak sądzisz?
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Reposit-10

Post »

Już mam goździkowy zawrót głowy ;:60 .

Szperałam w wielu źródłach i tak jak przedtem pisałam, jedne podają, że Dianthus caryophyllus (ogrodowy)
jest jednoroczny, a inne, że dwuletni, a jeszcze inne, że i takie i takie.

Chyba to trzecie stanowisko jest najbliższe prawdy - moje były na pewno jednoroczne, natomiast Adrian i Ty Urtica,
widocznie mieliście odmianę dwuletnią.

Tak również podaje wikipedia : http://pl.wikipedia.org/wiki/Go%C5%BAdzik_ogrodowy .

:!: Zwróćcie uwagę na bardzo istotny cytat : " Oprócz typowej formy gatunku uprawiane są liczne mieszańce z innymi gatunkami "

I to wydaje mi się, wyjaśnia, skąd tyle zamieszania z klasyfikacją caryophyllus ;:108

-----------------------------------
A teraz chętnie obejrzałabym fotki różnych brodatych , czyli Dianthus barbatus

Bardziej je lubię, bo są trwałe, w wazonie zachowują długo świeżość , mają nawet ksywkę 'żelazne' , pachną i wabią owady
i mam zamiar sprowadzić na ogród przeróżne ich kolorki ...
Nawet Pazia królowej zwabiły :tan

Obrazek

Pochwalcie się swoimi brodatymi, proszę ;:180
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

We wrześniu 2009r kupiłam działkę ogr. w której rosła kępa goździków ogrodowych. Następnego roku (2010r) kwitły pachnące białe kwiaty, łodyżki niezawysokie.
Kępka goździkowa nadal jest, myślę że i w tym roku zakwitnie, obalił by się mit,że roślina jednoroczna czy dwuletnia.
Czy były kwiaty w tym roku napisze w lub po sezonie :)
Pozdrawiam Dana :)
Awatar użytkownika
Urtica
200p
200p

Post »

Aniu faktycznie można się zakręcić z tymi goździkami :wink: ja nie mam niestety brodatych, ale Twoje wyglądają naprawdę pięknie no i do tego paź królowej...wow ;:180 :D
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Reposit-10

Post »

:wit

Mamciu-Danko, coś mi się wydaje, że masz na ogrodzie goździki bylinowe , ale poczekamy na fotki :D

Moniko, dzięki, a jeszcze dodam, że Paź pojawił się na ogrodzie dopiero wówczas, gdy posadziłam tego brodatego :lol:

Czekamy dalej na fotki Dianthus barbatus ;:65 . Poszperajcie Goździkomaniacy ;:180
Awatar użytkownika
Urtica
200p
200p

Post »

No to tym bardziej muszę je mieć :D może i u mnie zwabią jakiegoś pazia :wink:
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

A ja cały czas myslalam, że goździk ogrodowy to ten taki pełny, ktore zawsze w kwiaciarniach do bukietów daja czyli dokladniej te SZABO czy jakos tak... :D, a tu jak sie okazuje tych ogrodowych jest wiele gatunkow;), noo ale te własnie SZABO sobie posiałam 2 tyg temu do minidoniczek i juz mam sporawe roslineczki:D, ale jak mowicie że te brodate maja duza tendencje do samego rozsiewania sie to będę tez chyba musiala nad nimi pomyslec czy by nie posiac :D
Reposit-10

Post »

Tylko wiesz, że jak posiejesz brodate, to kwiaty ujrzysz dopiero w roku 2012 ?

Ja nie mam cierpliwości i znowu kupię już podrośnięty krzaczek w doniczce :D
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Re: Goździk brodaty i ogrodow

Post »

dopiero w przyszlym roku??? łeeee ja to od razu bym chciala kwiaty :D nie da sie jakos tego przyspieszyc??? siejac np wczesniej w domu do minidoniczek, a potem przeniesc w maju do gruntu??? :D :D :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

Warto spróbować, ja często tak byliny sieję ? wcześniej do doniczek w domu i wsadzam do gruntu po przymrozkach. Praktycznie wszystkie kwitły w roku siania, mniej obficie ale kwitły ;:3 . Jedynie liatra i trytoma nie zakwitły w pierwszym roku.
pozdrawiam
Edyta
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

nooo i wlasnie... czyli sie da:D w takim razie moze jednak sie i bym doczekala kwiatów w tym roku... :D, moze sie podkusze...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”