Moje dęby

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje dęby

Post »

Bardzo ładna kolekcja, jak w takim tempie będziesz je gromadził, to pobijesz nasze ogrody dendrologiczne. Oczywiście nie mam na myśli gatunków, lecz odmiany. Eksplozja tych wszystkich nowych odmian nastąpiła przecież całkiem niedawno. Ich uprawa w naszym kraju to naprawdę praca pionierska, a wyniki obserwacji są po prostu bezcenne. Tak trzymać!
Uwaga dla niedoświadczonych amatorów: małe-piękne; rosną-chorują, tracą pokrój, powoli urok lat młodości, czasem umierają; a te które przejdą trudy życia- urok już inny, często nam przeszkadzają, a usunięcie ich to bardzo poważny problem. Pozdrawiam. Jarko
jackpl
50p
50p
Od: 1 cze 2010, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

A ja proszę o wskazówkę gdzie takich pięknych dębów szukać. Przeleciałem internet i tak naprawdę nic szczególnego nie znalazłem. Czy jest jakaś szkółka która ma szeroki wachlarz odmian dębów.
Pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
darob66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sie 2007, o 22:11
Kontakt:

Post »

Zapraszam do nas .Zerknij do naszej galerii na naszej stronce i do naszego sklepu.Szerokiego wachlarza odmian nie posiadamy ,ale kilka ciekawych dębów na pewno się znajdzie :D
Pozdrawiam Marzena
jackpl
50p
50p
Od: 1 cze 2010, o 14:34
Kontakt:

Post »

Zrobiłem selekcję i mam dwóch faworytów Quercus robur 'Purpurascens' i Quercus rubra 'Aurea'. Ten pierwszy jest za 150 zł na aukcji, jak dla mnie trochę dużo, dlatego proszę o podanie miejsca gdzie mogę kupić to cudo za znośne pieniądze.
PS. Na temat tego dębu nie mogę nic ciekawego znaleźć, więc proszę życzliwych ludzi o podzielenie się wiedzą i doświadczeniem, jeśli takowe mają.
Pozdrawiam
Jacek
tomboj0
500p
500p
Od: 10 gru 2007, o 22:15

Post »

Rzepa pisze: jakie warunki muszę takiemu (np. 2 metrowemu) malcowi zapewnić ?
Drzewko to nie ma większych wymagań. Jest tolerancyjny na suszę i rodzaj gleby. Preferuje stanowiska ciepłe i jasne. Trochę cierpi od mrozu - mojemu zeszłej zimy obmarzły młode przyrosty.
duduś pisze:jest szansa zobaczyć je w całej okazałości???
Trochę mnie teraz pochłonęły inne rośliny. Części dębów już nie mam, wiosną postaram się zrobić przegląd kolekcji.
jackpl pisze:A ja proszę o wskazówkę gdzie takich pięknych dębów szukać. Przeleciałem internet i tak naprawdę nic szczególnego nie znalazłem. Czy jest jakaś szkółka która ma szeroki wachlarz odmian dębów.
Kupienie ciekawych dębów to nie jest proste ani tanie zadanie. Trzeba mieć sporo cierpliwości. Sporo można kupić na allegro, ale żeby trafić ciekawy okaz musisz w sezonie często sprawdzać oferty - niekiedy robię to codziennie a i tak często coś umknie. W polskich szkółkach raczej mało się kupi - trzeba sprawdzić oferty i jechać w sposób celowany do Ciechanowa czy innej Krzywaczki.
jackpl pisze:proszę życzliwych ludzi o podzielenie się wiedzą i doświadczeniem
Sporo jest książek dendrologicznych, a i na stronach szkółkarzy można czasem coś ciekawego przeczytać.
pozdrawiam
tomek
R_meander
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 cze 2010, o 22:41

Post »

Witam,
Mam działkę leśną. Sosna + dąb szypułkowy to główne drzewa. W tym roku próbowałem posadzić Dęba Wielkoowocowego. Posadziłem żołędzia w doniczce a w połowie lata przesadziłem do gruntu na działce. Niestety pod koniec sierpnia zrzucił liście i chyba padł. Dąb ten nie jest oferowany w szkółkach , przynajmniej nie znalazłem. Widziałem kilka drzew w Polsce ale nie owocują. Czy ktoś z Was zna szkółkę która oferuje sadzonki ?
pozdrawiam,
pabi1990
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lut 2011, o 22:34

Post »

Witaj TombojO .Mam do Ciebie pytanko : Gdzie nabyłeś swojego quercus pontica bo chciałbym kupic dwie sztuki ale nie wiem gdzie .Duzo juz szukałem po internecie ale na prozno :( .Proszę Cie o odpowiedz.
Pozdrawiam
PaBi1990 :)
d211
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 wrz 2008, o 22:25

Post »

Najlepszym sposobem na zdobycie ciekawych dębów, 'stosunkowo' niedrogo jest kupno nasion, w sklepach internetowych;

Europa:
Sandeman Seeds - duży wybór nasion z rodzaju Quercus

USA
(trzeba się liczyć z kosztem certyfikatu fitosanitarnego 20-40$ w zależności od sprzedawcy,poniższe firmy wysyłaja nasiona do Polski):
Sheffield's Seed Co
F.W. Schumacher Seed
Lawyer Nursery

Zawsze trzeba pytać czy nasiona są z tego roku, bo źle się przechowują w dłuższym okresie.
Najlepszy temin na kupno to okres listopad -grudzień, później niektóre gatunki np. Q.alba, Q.prinus czy Q. garryana dotaniemy mocno skiełkowane i mogą nie wytrzymac transportu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”