Moje dęby
- jarko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2010, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje dęby
Bardzo ładna kolekcja, jak w takim tempie będziesz je gromadził, to pobijesz nasze ogrody dendrologiczne. Oczywiście nie mam na myśli gatunków, lecz odmiany. Eksplozja tych wszystkich nowych odmian nastąpiła przecież całkiem niedawno. Ich uprawa w naszym kraju to naprawdę praca pionierska, a wyniki obserwacji są po prostu bezcenne. Tak trzymać!
Uwaga dla niedoświadczonych amatorów: małe-piękne; rosną-chorują, tracą pokrój, powoli urok lat młodości, czasem umierają; a te które przejdą trudy życia- urok już inny, często nam przeszkadzają, a usunięcie ich to bardzo poważny problem. Pozdrawiam. Jarko
Uwaga dla niedoświadczonych amatorów: małe-piękne; rosną-chorują, tracą pokrój, powoli urok lat młodości, czasem umierają; a te które przejdą trudy życia- urok już inny, często nam przeszkadzają, a usunięcie ich to bardzo poważny problem. Pozdrawiam. Jarko
-
- 50p
- Od: 1 cze 2010, o 14:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A ja proszę o wskazówkę gdzie takich pięknych dębów szukać. Przeleciałem internet i tak naprawdę nic szczególnego nie znalazłem. Czy jest jakaś szkółka która ma szeroki wachlarz odmian dębów.
Pozdrawiam
Jacek
Jacek
- darob66
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 sie 2007, o 22:11
- Kontakt:
Zapraszam do nas .Zerknij do naszej galerii na naszej stronce i do naszego sklepu.Szerokiego wachlarza odmian nie posiadamy ,ale kilka ciekawych dębów na pewno się znajdzie
Pozdrawiam Marzena

Pozdrawiam Marzena
-
- 50p
- Od: 1 cze 2010, o 14:34
- Kontakt:
Zrobiłem selekcję i mam dwóch faworytów Quercus robur 'Purpurascens' i Quercus rubra 'Aurea'. Ten pierwszy jest za 150 zł na aukcji, jak dla mnie trochę dużo, dlatego proszę o podanie miejsca gdzie mogę kupić to cudo za znośne pieniądze.
PS. Na temat tego dębu nie mogę nic ciekawego znaleźć, więc proszę życzliwych ludzi o podzielenie się wiedzą i doświadczeniem, jeśli takowe mają.
PS. Na temat tego dębu nie mogę nic ciekawego znaleźć, więc proszę życzliwych ludzi o podzielenie się wiedzą i doświadczeniem, jeśli takowe mają.
Pozdrawiam
Jacek
Jacek
Drzewko to nie ma większych wymagań. Jest tolerancyjny na suszę i rodzaj gleby. Preferuje stanowiska ciepłe i jasne. Trochę cierpi od mrozu - mojemu zeszłej zimy obmarzły młode przyrosty.Rzepa pisze: jakie warunki muszę takiemu (np. 2 metrowemu) malcowi zapewnić ?
Trochę mnie teraz pochłonęły inne rośliny. Części dębów już nie mam, wiosną postaram się zrobić przegląd kolekcji.duduś pisze:jest szansa zobaczyć je w całej okazałości???
Kupienie ciekawych dębów to nie jest proste ani tanie zadanie. Trzeba mieć sporo cierpliwości. Sporo można kupić na allegro, ale żeby trafić ciekawy okaz musisz w sezonie często sprawdzać oferty - niekiedy robię to codziennie a i tak często coś umknie. W polskich szkółkach raczej mało się kupi - trzeba sprawdzić oferty i jechać w sposób celowany do Ciechanowa czy innej Krzywaczki.jackpl pisze:A ja proszę o wskazówkę gdzie takich pięknych dębów szukać. Przeleciałem internet i tak naprawdę nic szczególnego nie znalazłem. Czy jest jakaś szkółka która ma szeroki wachlarz odmian dębów.
Sporo jest książek dendrologicznych, a i na stronach szkółkarzy można czasem coś ciekawego przeczytać.jackpl pisze:proszę życzliwych ludzi o podzielenie się wiedzą i doświadczeniem
pozdrawiam
tomek
Witam,
Mam działkę leśną. Sosna + dąb szypułkowy to główne drzewa. W tym roku próbowałem posadzić Dęba Wielkoowocowego. Posadziłem żołędzia w doniczce a w połowie lata przesadziłem do gruntu na działce. Niestety pod koniec sierpnia zrzucił liście i chyba padł. Dąb ten nie jest oferowany w szkółkach , przynajmniej nie znalazłem. Widziałem kilka drzew w Polsce ale nie owocują. Czy ktoś z Was zna szkółkę która oferuje sadzonki ?
pozdrawiam,
Mam działkę leśną. Sosna + dąb szypułkowy to główne drzewa. W tym roku próbowałem posadzić Dęba Wielkoowocowego. Posadziłem żołędzia w doniczce a w połowie lata przesadziłem do gruntu na działce. Niestety pod koniec sierpnia zrzucił liście i chyba padł. Dąb ten nie jest oferowany w szkółkach , przynajmniej nie znalazłem. Widziałem kilka drzew w Polsce ale nie owocują. Czy ktoś z Was zna szkółkę która oferuje sadzonki ?
pozdrawiam,
Witaj TombojO .Mam do Ciebie pytanko : Gdzie nabyłeś swojego quercus pontica bo chciałbym kupic dwie sztuki ale nie wiem gdzie .Duzo juz szukałem po internecie ale na prozno
.Proszę Cie o odpowiedz.
Pozdrawiam
PaBi1990

Pozdrawiam
PaBi1990

Najlepszym sposobem na zdobycie ciekawych dębów, 'stosunkowo' niedrogo jest kupno nasion, w sklepach internetowych;
Europa:
Sandeman Seeds - duży wybór nasion z rodzaju Quercus
USA
(trzeba się liczyć z kosztem certyfikatu fitosanitarnego 20-40$ w zależności od sprzedawcy,poniższe firmy wysyłaja nasiona do Polski):
Sheffield's Seed Co
F.W. Schumacher Seed
Lawyer Nursery
Zawsze trzeba pytać czy nasiona są z tego roku, bo źle się przechowują w dłuższym okresie.
Najlepszy temin na kupno to okres listopad -grudzień, później niektóre gatunki np. Q.alba, Q.prinus czy Q. garryana dotaniemy mocno skiełkowane i mogą nie wytrzymac transportu.
Europa:
Sandeman Seeds - duży wybór nasion z rodzaju Quercus
USA
(trzeba się liczyć z kosztem certyfikatu fitosanitarnego 20-40$ w zależności od sprzedawcy,poniższe firmy wysyłaja nasiona do Polski):
Sheffield's Seed Co
F.W. Schumacher Seed
Lawyer Nursery
Zawsze trzeba pytać czy nasiona są z tego roku, bo źle się przechowują w dłuższym okresie.
Najlepszy temin na kupno to okres listopad -grudzień, później niektóre gatunki np. Q.alba, Q.prinus czy Q. garryana dotaniemy mocno skiełkowane i mogą nie wytrzymac transportu.