Z uwagą śledzę dyskusję w wątku:
bebos: Haworthia i in. - na temat: "Haworthia attenuata" i "H. fasciata Kultywar H. fasciata (?) 'Big Band' ".
Żeby nie zaśmiecać moimi fotkami wątku
bebos wstawiam tuutaj fotki mojej haworsji, którą kupiłem jako H.fasciata. Po wypowiedziach na forum Krzysztofa i Henryka uznałem, że moja haworsja to faktycznie H.attenuata i tak mam ją teraz oznaczoną.
bebos pisze:
Na moim okazie 'Big Band' pojawiają się obok pręgowania także interesujące brodawki/aureolki - jak u odmiany H. pumila 'Donut'!!! (no tak, to logiczne, że to H. attenuata - ma 'tubercule' po obu str. - masowo teraz jest oferowana w hipermarketach jako H. fasciata 'B.B.')
Po tej wypowiedzi
beobs - przyjrzałem się swojej H. attenuata i oto co zauważyłem:
fotka całej rośliny:
wycinek:
Na starszych liściach "narośla" występują w postaci białych ciągłych "fałdek", a na młodszych przekształcają się w "kropki" lub "kółeczka".
Mam też H. fasciata 'B.B.' ale jest to jeszcze młoda i stosunkowo mała roślina, zbyt małe są białe "narośla" żeby można było dokładnie zobaczyć ich kształt, tz czy to "kropki" czy "kółeczka".
Wnioskuję z dyskusji na Forum, że oferowane w kraju do sprzedaży te haworsje są bardzo wymieszane genetycznie. Odstępstwa w wyglądzie od wzorca uwydatniają się dopiero u starszych osobników.