Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach

Post »

Dynie zbieramy przed przymrozkami,więc wszystko zależy od pogody w danym roku.Sadze,że napisali XI , gdyż byłby to optymalny termin aby dynia zdążyła w pełni dojrzeć ale przeważnie zbieramy w X. Ale jeśli nie byłoby przymrozków to zostawiłabym do XI.
Z tego co się zorientowałam to L. ma tylko jeden rodzaj piżmowej w swojej ofercie. Większy wybór za granicą. Wg mnie są to pyszne, delikatne dynie.
pozdrawiam serdecznie
Kasia
Forumowiczka Kasia...;)
ewondo
100p
100p
Od: 2 sty 2010, o 22:27

Post »

caterina pisze: Z tego co się zorientowałam to L. ma tylko jeden rodzaj piżmowej w swojej ofercie. Większy wybór za granicą. Wg mnie są to pyszne, delikatne dynie.
Potwierdzam, dynie piżmowe są rewelacyjne w smaku. Polecam odmianę 'Butternut' - można dostać w wielu sklepach ogrodniczych.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Hannaa, no właśnie Hokkaido zalicza się do dyń wczesnych . Konsumpcyjnie jest zdatna już w sierpniu :wink: , a do dłuższego przechowywania - zbiór w październiku . Zresztą z tymi terminami w opisach odmian , to może być taki niuans ,że oblicza się długość okresu wegetacji od siewu do zbioru . A robiąc rozsade - zyskujemy ok. miesiąca ... Co się tyczy przechowywania dyń - pełna zgoda ! Widze ,że dynie w zimnej piwnicy ( 1-5*C) źle się trzymają :? - natomiast kilka leży w kuchni na lodówie i ma się świetnie :shock: . W przyszłym roku kilka skrzynek wniosę do domu .
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p
Od: 17 sty 2011, o 21:25

Post »

Kiedy wysiewać butternut squasha na rozsadę do gruntu? I czy mogą to być nasiona wydłubane z kupionej dyńki?
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Frant mi się zdaje, że to może być też kwestia wilgotności, one lubią jak jest bardziej sucho. Mam w domu w chłodnym i w ciepłym i tu i tu trzymają się dobrze. Co więcej, znalazłam cukinie upchnięte gdzieś z przetworami, zerwane jak były "zielone" @@ Nie psują się, i nawet specjalnie nie przywiędły, a skórka nie zgrubiała i nadal jest cieniutka i miękka, miąższ ewentualnie z białego zrobić się złotawy.. Ostatnia ciągle leży, ciekawa jestem ile wytrzyma, pestki w środku niewykształcone zapewne jak w poprzedniej.
sasya
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 lut 2011, o 10:03

Post »

Witam! Chciałabym zapytać, jaka odmiana dyni wydaje się łatwa w uprawie i której zbiory są stosunkowo wczesne (można zebrać w połowie września). Niestety jestem laikiem i różnorodność odmian mnie gubi :P
Czy może uprawa dyni jest trudna, i bardziej polecacie kabaczka?
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Sasya , uprawa dyń nie jest bardzo trudna :wink: . Kabaczek to bardziej podobny jest do cukini , dynie są jakby bardziej ścisłe , więcej suchej masy ... Z dyń dużą popularność zyskała właśnie Hokkaido ; jest wczesna , bardzo smaczna , dobrze się przechowuje , nieduża, poręczna . Kasia.puk ! Wysiewamy ok. poł. kwietnia . A z kupnej dyni też coś powinno wyrosnąć :wink:
sasya
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Przepraszam za może naiwne pytanie, ale gdzie mogę dostać nasiona właśnie dyni hokkaido?
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Była akcja wymiany nasion (zarówno jesienią jak i wiosną ) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=40689 między forumowiczami w ramach ,której można było zapisać się m.in. na nasiona dynii Hokkaido ale niestety tych nasion już nie ma .Teraz pozostaje Ci poszukać może na allegro ufając ,że trafisz na uczciwego sprzedawcę .
sasya
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Rzeczywiście znalazłam na allegro kilka aukcji :) A w sklepach ogrodniczych nie ma możliwości nabycia (chyba większą pewność bym miała)?
I mam jeszcze jedno ważne pytanie- Czy ktoś stosował szczepionki mikoryzowe w uprawie dyni hokkaido? Znalazłam szczepionkę mikoryzową specjalnie do uprawy dyni olbrzymiej, jednak jest też inna (tańsza) ogólna do warzyw, która zawiera te same grzyby. Zastanawiam się czy ktoś posiada w tym doświadczenie..
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

do Loeb
gdzieś tam we wcześniejszych postach znalazłam , że pytałaś o dynie marmoladową,
czy miałaś ją w efekcie, jeśli tak to jaka ona jest?
Ja zakupiłam w sklepie franchi Zucca da Marmellata, czy właśnie o takiej myślałaś?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

do sasya znalazłam nasiona
http://www.tinyurl.pl?p67vQyqs
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

jokaer: nie miałam, piękna sadzonka wyrosła z wielkimi liścieniami, i w krótkim czasie po przesadzeniu do gruntu zeżarł ją bażant :< Zostało mi jedno nasiono, więc spróbuję w tym roku, myślę, że to ta sama co Ty masz, choć ja kupowałam z innego źródła "zucca di marmelata".
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Do sasya ; kol. frant ( jeden z darczyńców owej akcji )zwrócił mi uwagę , że nasiona hokkaido jeszcze są . Przyznam się szczerze , że nie sprawdziłam bo mi się wydawało , że już nie ma :oops: bo na jesieni cieszyły się dużym powodzeniem. Teraz sprawdziłam, że są podesłane właśnie przez frant'a na tę akcję wiosenną .
sasya składaj zamówienie i nasionka Hokkaido pewnikiem otrzymasz.
sasya
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki wielkie za pomoc :)
Czy nikt nie wie nic naprawdę o wpływie szczepionek mikoryzowych na dynie? Ja znalazłam w Internecie tylko szczątkowe informacje, a bardzo jestem zainteresowana tym :roll:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”