Nie wiem jak u Aleksandra ale u mnie teraz ziemia zamarzła bo śniegu brak, pod śniegiem
było miękko a teraz może wszystko zmarznąć i trawnika też nie da się wygrabić.U mnie to samo
i niestety trzeba czekać i liczyć na wytrzymałość roślin
Niestety Łódź też zamarznięta o grabieniu nie ma mowy ,też czekam na cieplejsze dni .Prognozy pogody są niestety niezbyt pomyślne dla roślin przy braku śniegu .Byle do WIOSNY .
A nie tak dawno
Do miłego
U mnie- tez pod Łodzią - wyszły kiełki żonkili, tulipanów i wszystkich cebulowych nad ziemię, tak do 3-4 cm
I nagle -10 bez śniegu! Boję się, że to wszystko przemarzło nie mówiąc już o magnoliach, które chyba niestety zbyt szybko zaczęły puszczać soki |
Może nie będzie tak źle?
Bywało już tak w przeszłości.
Pąki kwiatowe drzew i krzewów np.hortensji mogą ucierpieć ale nie powinno byc tragicznie.
Widoczne obecnie ślady zniszczenia mrozowego to sczerniałe kwiatki pierwiosnków,bratków...
Zima ma już odpuścić... ponoć jeszcze w tym tygodniu
Witam. Ewo ja byłem w ogrodzie w niedzielę i nie zauważyłem by u mnie cokolwiek wyłaziło z ziemi .Magnolia też jak by jeszcze uśpiona .Miejmy nadzieję że słowa KAROsię spełnią i ta popaprana jak dla mnie zima odpuści .Ja chcę już do moich bylin i rozpocząć coroczną walkę z chwastami . ,oraz wsadzać przesadzać ,coś dokupić ku wielkiej radości PRECZ Z ZIMĄ.No ulżyło mi .
Kiedyś jesienią obiecałem pokazać początki mojego ogrodu .
To najstarsze zdjęcia -rok 1985
Domek altana w przyszłości rozbudowana -wczesna wiosna
To ja z synem ,rówieśnik ogrodu
Pierwsze ukończone prace,murek oporowy ,istnieje do dzisiaj na następnej stronie dla porównania
Powstaje krawężnik oddzielający mój ogród od bocznej drogi ,jak widać szalowany ,wylewany-solidna robota też wytrzymuje do dzisiaj ,no ale z taki pomocnikiem .
Witam Olku, fajnie, że znowu z nami jesteś. Trafiłam akurat na zdjęcia dokumentujące historię tworzenia twojego ogrodu. W 1985 roku mój syn też miał mniej więcej tyle lat co twój, a więc patrząc na te fotki, wspominałam trochę nasze dzieje. Jedno można stwierdzić na pewno: z każym rokiem ogrody nasze pięknieją, a my już jakby mniej piękni.