Na Prinz Charming nie mogę się już doczekać
Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2
- kasiunieczka_32
- 1000p

- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2
Asiu m. Genoveva jest niesamowita - w moim ostatnio ulubionym kolorze a do tego pachnie :P
-
Joane
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
Arletko, cieszę się, że rosną Tobie te odemnie. Na pewno niedługo pojawią się pędy kwiatowe. A ja już wpadłam całkowicie jeśli chodzi o Masdevallie.
kasia74
Grażynko ja też przez nie nie mogę spać. A szczególnie jak się naoglądam u hodowcy i nie mogę ich wszystkich mieć, to przez kilka nocy o nich śnię.
Cieszę się, że możesz sobie u mnie poprawić humor. Zapraszam częściej.
chmara3
Gosiu, moja kolekcja Masdevalli się trochę powiększyła i niedługo pokażę znowu nowe kwitnienia. Siewki rosną w tempie turbo.
Kasia01
serdecznie i cieszę się, że do mnie zaglądałaś.
Masdevallia barleana jest odmianą botaniczną i należy do tych z umiarkowanych temeratur. Nie potrzebuje drastycznych zmian temperatury między dniem a nocą. Zimą obejmuje zakres 15-18 stop i latem 16- 22.
Jak większość botaników ma też stały okres kwitnienia. Przeważnie kwitnie jesienią. One też potrzebują dłużej na aklimatyzację w nowych warunkach niż hybrydy. Myślę, że w tym roku zakwitnie. Ważne jest aby miała wyższą wilgotność powietrza.
Kasiu Prinz Charming rośnie w niesamowitym tempie.
A teraz zapowiedzi kwitnień na moich sabotkach.
Paphiopedilum concolor

Paph. Armeni-White x emersonii

Kwitnący Paphiopedilum Rosy Dawn

Psychopsis Kalihi lada dzień znowu otworzy swój kwiat i już szykuje kolejny pąk.

Moje siewki. Porównanie
12.12.10

18.02.11

kasia74
Grażynko ja też przez nie nie mogę spać. A szczególnie jak się naoglądam u hodowcy i nie mogę ich wszystkich mieć, to przez kilka nocy o nich śnię.
Cieszę się, że możesz sobie u mnie poprawić humor. Zapraszam częściej.
chmara3
Gosiu, moja kolekcja Masdevalli się trochę powiększyła i niedługo pokażę znowu nowe kwitnienia. Siewki rosną w tempie turbo.
Kasia01
Masdevallia barleana jest odmianą botaniczną i należy do tych z umiarkowanych temeratur. Nie potrzebuje drastycznych zmian temperatury między dniem a nocą. Zimą obejmuje zakres 15-18 stop i latem 16- 22.
Jak większość botaników ma też stały okres kwitnienia. Przeważnie kwitnie jesienią. One też potrzebują dłużej na aklimatyzację w nowych warunkach niż hybrydy. Myślę, że w tym roku zakwitnie. Ważne jest aby miała wyższą wilgotność powietrza.
Kasiu Prinz Charming rośnie w niesamowitym tempie.
A teraz zapowiedzi kwitnień na moich sabotkach.
Paphiopedilum concolor

Paph. Armeni-White x emersonii

Kwitnący Paphiopedilum Rosy Dawn

Psychopsis Kalihi lada dzień znowu otworzy swój kwiat i już szykuje kolejny pąk.

Moje siewki. Porównanie
12.12.10

18.02.11

Asiu masz śliczne Masdevallie chyba zacznę na nie chorować
szkoda że niektóre chorują. Sabotki przepiękne czekam na kolejne zdjęcia
a przedszkolaki rosną jak na drożdżach 
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
Faktycznie siewki rosną w tempie turdo ciekawe jakie dopalacze stosujesz
bo moje maluszki rosną powoli
Paphiopedilum Rosy Dawn uroczy 
Zapraszam...
i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Jestem pod ogromnym wrażeniem hodowli siewek

-
fragolotta
- 100p

- Od: 17 cze 2010, o 18:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
gratulacje! siewki rosną w oczach! oby tak dalej!
-
kasia74

- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Asiu piękne zapowiedzi kwitnień sabotkowych. Biały sabotek śliczny, mój biały też ma małego pączusia.
Siewki bardzo ładne, faktycznie strasznie szybko Ci rosną. Moje a mam ich całe 5 sztuk, rosną wolno ale może z okazji urodzin doczekam się akwarium to je tam przeniosę i może wówczas ruszą.
Siewki bardzo ładne, faktycznie strasznie szybko Ci rosną. Moje a mam ich całe 5 sztuk, rosną wolno ale może z okazji urodzin doczekam się akwarium to je tam przeniosę i może wówczas ruszą.
Witaj
,
Dziękuję za odpowiedź
. Tak pomyślałam o tej różnicy temperatur, ponieważ wyczytałam na stronie, że ich różnica temperatur jest nawet koło 20C, a u mnie w pokoju to przez dzień i noc jest koło 20C. Hmm, dobrze, że przynajmniej listki rosną a na kwitnienie jeszcze poczekam
. A tak poza tym to widzę, że sieweczki rosną jak na drożdżach, gratuluję
, a tak z ciekawości się zapytam: czy sabotki kwitną kilka razy z jednej rozetki, czy tylko raz? Tak się zastanawiałam czy nie sprawić sobie i wpadło mi do głowy takie pytanko
. Życzę oczywiście jeszcze więcej sukcesów uprawowych 
Dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
- Merghen

- Od: 13 gru 2010, o 09:09
Widać,że przedszkolakom u Ciebie jest cudownie, pięknie przyrastają. Czekam jednak na pokazanie buziek przez paphiopedilum. Paph. Rosy Dawn ma fantastyczny pycholek. Jak duży jest kwiat?
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Siewki pięknie urosły, ale najbardziej mi się podobają liścia Paphiopedilum concolor! Są fantastyczne!
- Phragboy

- Od: 22 cze 2009, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Asiuprzedszkole rośnie jak na drożdżach, widzę że za niedługo masdevallie obejmą we władanie wszystkie parapety. Ja jeszcze poczekam na wiosnę nim zacznę przygodę z maluchami. Patrzałaś tutaj : www. Bodenorchids.co.uk ?
- mis20
- 1000p

- Od: 6 lis 2010, o 22:10
Joan pięknie Ci rosną maluszki, życzę powodzenia w uprawie.
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne sabotkowe zapowiedzi kwitnień ;)
I kwitnący jegomość - paphipedilum cudny... Sabotki zawsze mnie zachwycają...
Psychopsis ma już grubaśnego pączuszka i świetnie wybarwiony jest
Pęknie lada dzień...
I kwitnący jegomość - paphipedilum cudny... Sabotki zawsze mnie zachwycają...
Psychopsis ma już grubaśnego pączuszka i świetnie wybarwiony jest
-
Joane

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
Julitko, zachoruj, zachoruj na Masdevallie. Dla mnie one są niesamowite. Już samo to, że tak często kwitną ich hybrydy. Do tego różnorodność kształtu i koloru.
Co do ich chorub to praktycznie tylko jeden miał takie chore plamy ale nowe liście są już zdrowe. Te inne przypadki to raczej uszkodzenia mechaniczne.
Dzięki w imieniu sabotków i maluchów.
auspex
u mnie i dziękuję w imieniu siewek.
fragolotta dziękuję
kasia74 w takim razie ja będę podglądać Twojego sabotka. I niech Ci sprawią to akwarium aby maluchy miały się dobrze.
Kasia01 Ta różnica temperatury jest ważna ale tylko do zainicjowania kwitnienia. Wiele Masdevalli w czasie rozwoju i wzrostu ma temp. do 20 st. ale do zainicjowania kwitnienia musi mieć różnicę temp. między dniem a nocą mini. 10 st. Najniższą temp. jaką znosi Twoja Masdevallia jest ok. 7 st. Jak wystawisz ją w kwietniu na balkon to akurat do lata będzie miała naturalne zmiany temp.
Merghen dziękuję w imieniu maluchów i sabotków. Myślę że Paph. Armeni-White x emersonii pierwszy pokaże swoje piękno. Paphio. concolor strasznie powoli rośnie.
Dusia ja też strasznie na niego czekam. Bardzo interesuje mnie jakie będzie mój miał wybarwienie.
Przemku, chyba masz radję z tymi Masdevalliami. Już 3 z 8 są zajęte przez nie.
A ja nie mam dosyć. Dzięki za link.
mis20 dzięki
Justynko, Oprócz Masdevalli właśnie sabotki są tą grupą, która u mnie dominuje. Kocham je szczególnie te z szerokimi bucikami.
Pschopsis już prwaie otwarty. Muszę mu znowu pstryknąć fotkę.
A teraz rozwinięte kwiatki Epidendrum floribundum . W słońcu pachnie cytrynowo z lekką domieszką piepszu.

Co do ich chorub to praktycznie tylko jeden miał takie chore plamy ale nowe liście są już zdrowe. Te inne przypadki to raczej uszkodzenia mechaniczne.
Dzięki w imieniu sabotków i maluchów.
Gosiu moje maluchy stoją w salonie w plastykowych przezroczystych pojemnikach nad grzejnikiem. Okno od strony zachodnio północnej, lecz obecnie nie dochodzi wcale słońce. Spryskuję je dwa razy w tygodniu wodą przegotowaną wymieszaną z destylowaną. Dwa razy dodałam troszkę odżywki. Temperatura wynosi w pudełku 28-35 st. a wilgotność ok. 75-85%. Co dwa, trzy tygodnie trochę je podlewam, ale patrzę aby nie miały za mokro. To całe dopalacze.Goska1307 pisze:ciekawe jakie dopalacze stosujeszbo moje maluszki rosną powoli
auspex
fragolotta dziękuję
kasia74 w takim razie ja będę podglądać Twojego sabotka. I niech Ci sprawią to akwarium aby maluchy miały się dobrze.
Kasia01 Ta różnica temperatury jest ważna ale tylko do zainicjowania kwitnienia. Wiele Masdevalli w czasie rozwoju i wzrostu ma temp. do 20 st. ale do zainicjowania kwitnienia musi mieć różnicę temp. między dniem a nocą mini. 10 st. Najniższą temp. jaką znosi Twoja Masdevallia jest ok. 7 st. Jak wystawisz ją w kwietniu na balkon to akurat do lata będzie miała naturalne zmiany temp.
Merghen dziękuję w imieniu maluchów i sabotków. Myślę że Paph. Armeni-White x emersonii pierwszy pokaże swoje piękno. Paphio. concolor strasznie powoli rośnie.
Dusia ja też strasznie na niego czekam. Bardzo interesuje mnie jakie będzie mój miał wybarwienie.
Przemku, chyba masz radję z tymi Masdevalliami. Już 3 z 8 są zajęte przez nie.
mis20 dzięki
Justynko, Oprócz Masdevalli właśnie sabotki są tą grupą, która u mnie dominuje. Kocham je szczególnie te z szerokimi bucikami.
Pschopsis już prwaie otwarty. Muszę mu znowu pstryknąć fotkę.
A teraz rozwinięte kwiatki Epidendrum floribundum . W słońcu pachnie cytrynowo z lekką domieszką piepszu.

- gosiiiaczek
- 500p

- Od: 11 sty 2011, o 12:11
pięknie tu u Ciebie
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=80675" onclick="window.open(this.href);return false;