Ochrona przed zgorzelą siewek
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ochrona przed zgorzelą siewek
Witam , posiałem nasiona , część już wykiełkowała , ale boję się że będzie tak jak w ubiegłym roku kiedy większość padła -- przypuszczalnie zaatakowała je zgorzel siewek . Teraz zastanawiam się jak zabezpieczyć siewki , jakim środkiem podlać lub spryskać ziemię , aby zahamować rozrost grzyba . Zauważyłem że w kilku miejscach na ziemi pojawiła się pleśń , która rośnie sobie na pozostałych w ziemi szczątkach . Gdybym wcześniej pomyślał to łatwiej było by zaprawić nasiona .....
Re: Ochrona przed zgorzelą siewek
Można podlewać Grevit 200 SL 0,2% To pomaga
Ale zapobieganiu zgorzeli siewek, albo inaczej tzw'czarnej nóżki' jest :
- wysiewać zdrowe i zaprawione nasiona zaprawami pochodzenia roślinnego;
- przestrzegać prawidłowej gęstości i głębokości siewu nasion. Unikać gleb lub podłoży ciężkich zlewnych o słabej przepuszczalności dla wody i powietrza.

Ale zapobieganiu zgorzeli siewek, albo inaczej tzw'czarnej nóżki' jest :
- wysiewać zdrowe i zaprawione nasiona zaprawami pochodzenia roślinnego;
- przestrzegać prawidłowej gęstości i głębokości siewu nasion. Unikać gleb lub podłoży ciężkich zlewnych o słabej przepuszczalności dla wody i powietrza.
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozostaje jeszcze Previcur Energy 840 SL.
Najwięcej tu chyba zależy od jakości podłoża, sam też miałem takie pleśniejące w zeszłym sezonie...
Najwięcej tu chyba zależy od jakości podłoża, sam też miałem takie pleśniejące w zeszłym sezonie...
Pozdrawiam, Maciek.
Ten też jest dobry. A o podłożu, to napisałem wyżejSuppa pisze:Pozostaje jeszcze Previcur Energy 840 SL.

-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie mylcie zgorzeli siewek z czarną nóżką. Zgorzel siewek to choroba grzybowa, powoduje ją liczna grupa grzybów.
Czarna nóżka to choroba bakteryjna (bakteryjna zgnilizna łodyg), najczęściej atakuje ziemniaki, rzadziej inne warzywa i rośliny ozdobne.
Previcur, Grevit to preparaty, które mogą ograniczyć występowanie tej choroby (zgorzeli), problem jest z zakupem tych preparatów, nie wszędzie je można jeszcze dostać.
Czarna nóżka to choroba bakteryjna (bakteryjna zgnilizna łodyg), najczęściej atakuje ziemniaki, rzadziej inne warzywa i rośliny ozdobne.
Previcur, Grevit to preparaty, które mogą ograniczyć występowanie tej choroby (zgorzeli), problem jest z zakupem tych preparatów, nie wszędzie je można jeszcze dostać.
Pozdrawiam! Gienia.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
póki co obserwuję moje roślinki , te pleśniejące fragmenty usunąłem i zacząłem podlewać nie od góry , ale do podstawki , dzięki czemu górna część gleby jest sucha co może choć częściowo pomóc w niedopuszczeniu do dużego rozwoju pleśni .
Profilaktycznie możesz śmiało podlać kaptanem
wiem że na zgorzel podstawy łodyg, pomagał.