Moja kwitnąca kolekcja

Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Re: Moja kwitnąca kolekcja

Post »

Agnieszko - bardzo dawno nie zaglądałem do Twojego storczykowego wątku :wink: . Ale widze , ze Ty tez od dawna nie pokazujesz swoich pupilków . Kiwtnienia z lata cudowne i i obfite , brawo !! Życzę Ci takich przez 365 dni w kazdym roku :wink: . Pozdrawiam serdecznie :D . No i dopiero teraz pogratuluje ci serdeuszka , które jest w pełni zasłużone ;:167 .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Gratuluję ślicznych kolorków ;:138
Awatar użytkownika
harpia411
200p
200p
Od: 8 paź 2009, o 16:50

Post »

Pokazałaś istne cuda ;)))))
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=29378" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Ilona1509
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 lut 2010, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Agness jestem zauroczona Twoimi skarbami. Jestem nowa na forum i dopiero przeglądam watki, dziś padło na Twój ... Mam w mojej kolekcji dopiero 4 phal i dendrobium berry oda i jeszcze jeden, którego nazwy nie znam... :oops:
Jeśli była byś taka uprzejma dać mi kilka rad lub przestrog dotyczących naszych ukochanych kwiatuszków :)
Dodam jeszcze ze jeden phal zbiera sie do mojego pierwszego w zyciu kwitnienia, ma juz kilka pączuniów jestem z niego strasznie dumna ;:138 bo mial kilka strasznych przejsc... :cry:
pozdrawiam Ilona
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Halo ! , Halo !!! ;:14 :oops:

Gdzie Ty się podziewasz , że nie masz czasu na storczykowy ? Hm.. ?
My tu chcemy Twoje cuda oglądać i czekamy... :evil: :wink: .

Pozdrawiam ;:196 :wit
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko - widzę, że ty masz spooro doświadczenia ze strorczykami.
Powiedz mi co ja zrobiłam u swoich źle, że mają takie nieco przywiędnięte liście i kwiatki jak się rozwijają z pączków też są zwiędnięte. Mam je już kilka sezonów i tak nigdy nie było. Chyba miesiąc temu je z tego powodu przesadziłam do nowego podłoża i podlewam /wstawiając doniczkę do pojemnika z wodą przegotowaną - co drugi raz dodaje nawozu do storczyków/ jak widzę, że na brzegach doniczki nie ma już kropelek wody. Mam ich cztery i dwa z nich tak sie właśnie zachowują, jakby im wody brakowało.
Szkoda mi ich, bo tak je lubię.
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Witaj Arturku, faktycznie dawno tu nie zaglądałam, ale jestem obrażona na moje storczyki. Od roku walczę z wełnowcem i niestety walkę tę wciąż przegrywam :evil: Przyniosłam to paskudztwo w którymś ze storczyków z kwiaciarni i mi błyskawicznie opanował wszystkie pozostałe 40 roślin :roll: Od jesieni poprzez zimę i wiosnę wielokrotnie myłam je drinkiem alkoholowym , ale niestety po krótkim czasie znów pełno było tego paskudztwa, wystarczy, że gdzieś w korze, lub pomiędzy korzonkami zostanie kilka jajeczek i zaczyna się wszystko od początku. Teraz już nie mam wyjścia i musiałam sięgnąć do chemii :cry: Rośliny już ponad miesiąc stoją pod zadaszeniem na dworze, i już czterokrotnie w tygodniowych odstępach były pryskane, niestety dwa pierwsze pryskania nie zadziałały, zmieniłam preparat i mam nadzieję, że teraz się w końcu uda.....zobaczymy :roll:

Reniu , mogą być dwie możliwości. Albo są przesuszone i potrzebują częstszego podlewania, teraz jest gorąco i woda szybciej paruje, więc to może być powodem. Albo problem jest krańcowo różny, może były przelane , pogniły im korzonki i roślina nie ma jak pobierać wody i też więdnie. Chociaż z tego co napisałaś, nie podlewasz często, więc myślę, że powodem może być zbyt mało wody. Jak często je podlewasz :?: ja ze swoich obserwacji wnioskuję, że teraz latem powinno się podlewać je mniej więcej co 7 dni, zimą podlewam dużo rzadziej . Dobrze też je co jakiś czas zamgławiać rano, żeby listeczkami też wchłaniały wilgoć. Najlepsze są spryskiwacze, które dają bardzo drobną mgiełkę. Warto tez przecierać liście wacikiem nasączonym przegotowaną wodą z kilkoma kroplami soku z cytryny.
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42

Post »

Agniesiu dziękuję za podpowiedź - one chyba jeszcze z zimy takie troszkę były przesuszone - a i teraz podlewałam tak raz na dwa tygodnie. JUż od miesiąca stoją na północnym balkonie i faktycznie muszę je czasami zamgławiać - to suszna uwaga - zwłaszcza w te upały.
A ten sok z cytryny do przecierania - to dlaczego? one to lubią?
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu sok z cytryny zmiękcza wodę i odrobinę ją zakwasza, taką wodą można nawet storczyki podlewać, bo one bardzo to lubią. On świetnie zmywa wszelkie zanieczyszczenia z liści, nawet osad z twardej wody i ma w sobie odrobinę składników odżywczych, nie jest tego wiele, bo wiadomo to tylko kilka kropelek, ale coś tam jest :D
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p
Od: 19 sty 2011, o 18:36

Post »

Piękne storczyki, wszystkie bez wyjątku.To takie wdzięczne rośliny.
Miałam 3, teraz został jeden :( Chyba nie umiem się nimi należycie opiekować.
Akurat zakwitł, ale w styczniu???
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p
Od: 19 sty 2011, o 18:36

Post »

Witam znów!
Mój ostatni bidula storczyk, który zakwitł, w styczniu, jakby na przekór zimie, właśnie zaczyna zrzucać pączki.Nie ruszam go, nie dotykam, podlewam regularnie, a mimo to... :(
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53

Post »

Agniesiu :wit nie zgadniesz.. właśnie pomyślałam o twoich storczykach /doskonale je pamiętam/ i przyszło mi na myśl..`Czy Ty nie masz swojego tutaj wątku?` No i proszę , znalazłam Cię :tan
Spędzę tu pewnie dłuższą chwilę przy dobrej popołudniowej kawce ;:196
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu przepraszam , że tak późno Ci odpowiadam, ale jakoś dawno nie zaglądałam ;:196
To, że storczyk zakwitł Ci w styczniu to jak najbardziej normalne, u mnie teraz kwitną prawie wszystkie, a kilka już przekwitło .
To, że pąki opadają to też niestety częste, winne temu jest suche i gorące powietrze z centralnego, storczyki bardzo tego nie lubią i mała ilość światła. Mam nadzieję, ze nie podlewasz zbyt często, bo to też częsta przyczyna dla której marnieją i giną storczyki. Ja podlewam co 10 - 14 dni, jak już jest leciutka doniczka i suche korzonki.
Jeszcze odnośnie pąków, mnie na początku, w poprzednich latach, też gubiły, a w tym roku na 40 storczyków opadł tylko jeden pąk, i warunki wcale się nie zmieniły. Myślę, że storczyki po pewnym czasie przystosowują się do warunków w jakich przyszło im żyć.

Kilka obecnych kwitnień - okno w kuchni :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Martuś, ze wstydem przyznaję, ze dawno tu nie zaglądałam :D Bardzo mi miło, że do mnie wstąpiłaś, zapraszam ;:196
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53

Post »

Witaj Aguś ;:196 Ja mam na razie tylko chwilkę , ale na tak krótki czas to nakarmię się na resztę dnia fotkami Twoich śliczności.
Sama nie wiem, który piękniejszy , choć ostatnio najbardziej chodzą za mną słoneczne kolory ;:3 ;:3
Edit: jak tak dobrze popatrzę.. to Twoje cudeńka są w fantastycznej formie, wielkie, gęste i takie.. jędrne ;:224 Tym bardziej zaciekawiona dłuższą wolną chwilę rezerwuję sobie na cały Twój wątek :uszy
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”