Moja kwitnąca kolekcja
- Tulipan998
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Re: Moja kwitnąca kolekcja
Agnieszko - bardzo dawno nie zaglądałem do Twojego storczykowego wątku
. Ale widze , ze Ty tez od dawna nie pokazujesz swoich pupilków . Kiwtnienia z lata cudowne i i obfite , brawo !! Życzę Ci takich przez 365 dni w kazdym roku
. Pozdrawiam serdecznie
. No i dopiero teraz pogratuluje ci serdeuszka , które jest w pełni zasłużone
.
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Pokazałaś istne cuda ;)))))
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=29378" onclick="window.open(this.href);return false;
- Ilona1509
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 23 lut 2010, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Agness jestem zauroczona Twoimi skarbami. Jestem nowa na forum i dopiero przeglądam watki, dziś padło na Twój ... Mam w mojej kolekcji dopiero 4 phal i dendrobium berry oda i jeszcze jeden, którego nazwy nie znam...
Jeśli była byś taka uprzejma dać mi kilka rad lub przestrog dotyczących naszych ukochanych kwiatuszków
Dodam jeszcze ze jeden phal zbiera sie do mojego pierwszego w zyciu kwitnienia, ma juz kilka pączuniów jestem z niego strasznie dumna
bo mial kilka strasznych przejsc...
pozdrawiam Ilona
Jeśli była byś taka uprzejma dać mi kilka rad lub przestrog dotyczących naszych ukochanych kwiatuszków
Dodam jeszcze ze jeden phal zbiera sie do mojego pierwszego w zyciu kwitnienia, ma juz kilka pączuniów jestem z niego strasznie dumna
pozdrawiam Ilona
- Tulipan998

- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Halo ! , Halo !!!
Gdzie Ty się podziewasz , że nie masz czasu na storczykowy ? Hm.. ?
My tu chcemy Twoje cuda oglądać i czekamy...
.
Pozdrawiam

Gdzie Ty się podziewasz , że nie masz czasu na storczykowy ? Hm.. ?
My tu chcemy Twoje cuda oglądać i czekamy...
Pozdrawiam
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
- reniazt

- Od: 6 wrz 2007, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agnieszko - widzę, że ty masz spooro doświadczenia ze strorczykami.
Powiedz mi co ja zrobiłam u swoich źle, że mają takie nieco przywiędnięte liście i kwiatki jak się rozwijają z pączków też są zwiędnięte. Mam je już kilka sezonów i tak nigdy nie było. Chyba miesiąc temu je z tego powodu przesadziłam do nowego podłoża i podlewam /wstawiając doniczkę do pojemnika z wodą przegotowaną - co drugi raz dodaje nawozu do storczyków/ jak widzę, że na brzegach doniczki nie ma już kropelek wody. Mam ich cztery i dwa z nich tak sie właśnie zachowują, jakby im wody brakowało.
Szkoda mi ich, bo tak je lubię.
Powiedz mi co ja zrobiłam u swoich źle, że mają takie nieco przywiędnięte liście i kwiatki jak się rozwijają z pączków też są zwiędnięte. Mam je już kilka sezonów i tak nigdy nie było. Chyba miesiąc temu je z tego powodu przesadziłam do nowego podłoża i podlewam /wstawiając doniczkę do pojemnika z wodą przegotowaną - co drugi raz dodaje nawozu do storczyków/ jak widzę, że na brzegach doniczki nie ma już kropelek wody. Mam ich cztery i dwa z nich tak sie właśnie zachowują, jakby im wody brakowało.
Szkoda mi ich, bo tak je lubię.
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Witaj Arturku, faktycznie dawno tu nie zaglądałam, ale jestem obrażona na moje storczyki. Od roku walczę z wełnowcem i niestety walkę tę wciąż przegrywam
Przyniosłam to paskudztwo w którymś ze storczyków z kwiaciarni i mi błyskawicznie opanował wszystkie pozostałe 40 roślin
Od jesieni poprzez zimę i wiosnę wielokrotnie myłam je drinkiem alkoholowym , ale niestety po krótkim czasie znów pełno było tego paskudztwa, wystarczy, że gdzieś w korze, lub pomiędzy korzonkami zostanie kilka jajeczek i zaczyna się wszystko od początku. Teraz już nie mam wyjścia i musiałam sięgnąć do chemii
Rośliny już ponad miesiąc stoją pod zadaszeniem na dworze, i już czterokrotnie w tygodniowych odstępach były pryskane, niestety dwa pierwsze pryskania nie zadziałały, zmieniłam preparat i mam nadzieję, że teraz się w końcu uda.....zobaczymy
Reniu , mogą być dwie możliwości. Albo są przesuszone i potrzebują częstszego podlewania, teraz jest gorąco i woda szybciej paruje, więc to może być powodem. Albo problem jest krańcowo różny, może były przelane , pogniły im korzonki i roślina nie ma jak pobierać wody i też więdnie. Chociaż z tego co napisałaś, nie podlewasz często, więc myślę, że powodem może być zbyt mało wody. Jak często je podlewasz
ja ze swoich obserwacji wnioskuję, że teraz latem powinno się podlewać je mniej więcej co 7 dni, zimą podlewam dużo rzadziej . Dobrze też je co jakiś czas zamgławiać rano, żeby listeczkami też wchłaniały wilgoć. Najlepsze są spryskiwacze, które dają bardzo drobną mgiełkę. Warto tez przecierać liście wacikiem nasączonym przegotowaną wodą z kilkoma kroplami soku z cytryny.
Reniu , mogą być dwie możliwości. Albo są przesuszone i potrzebują częstszego podlewania, teraz jest gorąco i woda szybciej paruje, więc to może być powodem. Albo problem jest krańcowo różny, może były przelane , pogniły im korzonki i roślina nie ma jak pobierać wody i też więdnie. Chociaż z tego co napisałaś, nie podlewasz często, więc myślę, że powodem może być zbyt mało wody. Jak często je podlewasz
- reniazt

- Od: 6 wrz 2007, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agniesiu dziękuję za podpowiedź - one chyba jeszcze z zimy takie troszkę były przesuszone - a i teraz podlewałam tak raz na dwa tygodnie. JUż od miesiąca stoją na północnym balkonie i faktycznie muszę je czasami zamgławiać - to suszna uwaga - zwłaszcza w te upały.
A ten sok z cytryny do przecierania - to dlaczego? one to lubią?
A ten sok z cytryny do przecierania - to dlaczego? one to lubią?
- AGNESS

Reniu sok z cytryny zmiękcza wodę i odrobinę ją zakwasza, taką wodą można nawet storczyki podlewać, bo one bardzo to lubią. On świetnie zmywa wszelkie zanieczyszczenia z liści, nawet osad z twardej wody i ma w sobie odrobinę składników odżywczych, nie jest tego wiele, bo wiadomo to tylko kilka kropelek, ale coś tam jest 
- gosia79z
- 200p

- Od: 19 sty 2011, o 18:36
Piękne storczyki, wszystkie bez wyjątku.To takie wdzięczne rośliny.
Miałam 3, teraz został jeden
Chyba nie umiem się nimi należycie opiekować.
Akurat zakwitł, ale w styczniu???
Miałam 3, teraz został jeden
Akurat zakwitł, ale w styczniu???
- gosia79z
- 200p

- Od: 19 sty 2011, o 18:36
Witam znów!
Mój ostatni bidula storczyk, który zakwitł, w styczniu, jakby na przekór zimie, właśnie zaczyna zrzucać pączki.Nie ruszam go, nie dotykam, podlewam regularnie, a mimo to...
Mój ostatni bidula storczyk, który zakwitł, w styczniu, jakby na przekór zimie, właśnie zaczyna zrzucać pączki.Nie ruszam go, nie dotykam, podlewam regularnie, a mimo to...
Agniesiu
nie zgadniesz.. właśnie pomyślałam o twoich storczykach /doskonale je pamiętam/ i przyszło mi na myśl..`Czy Ty nie masz swojego tutaj wątku?` No i proszę , znalazłam Cię
Spędzę tu pewnie dłuższą chwilę przy dobrej popołudniowej kawce
Spędzę tu pewnie dłuższą chwilę przy dobrej popołudniowej kawce
wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
- AGNESS

Gosiu przepraszam , że tak późno Ci odpowiadam, ale jakoś dawno nie zaglądałam
To, że storczyk zakwitł Ci w styczniu to jak najbardziej normalne, u mnie teraz kwitną prawie wszystkie, a kilka już przekwitło .
To, że pąki opadają to też niestety częste, winne temu jest suche i gorące powietrze z centralnego, storczyki bardzo tego nie lubią i mała ilość światła. Mam nadzieję, ze nie podlewasz zbyt często, bo to też częsta przyczyna dla której marnieją i giną storczyki. Ja podlewam co 10 - 14 dni, jak już jest leciutka doniczka i suche korzonki.
Jeszcze odnośnie pąków, mnie na początku, w poprzednich latach, też gubiły, a w tym roku na 40 storczyków opadł tylko jeden pąk, i warunki wcale się nie zmieniły. Myślę, że storczyki po pewnym czasie przystosowują się do warunków w jakich przyszło im żyć.
Kilka obecnych kwitnień - okno w kuchni

To, że storczyk zakwitł Ci w styczniu to jak najbardziej normalne, u mnie teraz kwitną prawie wszystkie, a kilka już przekwitło .
To, że pąki opadają to też niestety częste, winne temu jest suche i gorące powietrze z centralnego, storczyki bardzo tego nie lubią i mała ilość światła. Mam nadzieję, ze nie podlewasz zbyt często, bo to też częsta przyczyna dla której marnieją i giną storczyki. Ja podlewam co 10 - 14 dni, jak już jest leciutka doniczka i suche korzonki.
Jeszcze odnośnie pąków, mnie na początku, w poprzednich latach, też gubiły, a w tym roku na 40 storczyków opadł tylko jeden pąk, i warunki wcale się nie zmieniły. Myślę, że storczyki po pewnym czasie przystosowują się do warunków w jakich przyszło im żyć.
Kilka obecnych kwitnień - okno w kuchni

- AGNESS

Witaj Martuś, ze wstydem przyznaję, ze dawno tu nie zaglądałam
Bardzo mi miło, że do mnie wstąpiłaś, zapraszam 
Witaj Aguś
Ja mam na razie tylko chwilkę , ale na tak krótki czas to nakarmię się na resztę dnia fotkami Twoich śliczności.
Sama nie wiem, który piękniejszy , choć ostatnio najbardziej chodzą za mną słoneczne kolory

Edit: jak tak dobrze popatrzę.. to Twoje cudeńka są w fantastycznej formie, wielkie, gęste i takie.. jędrne
Tym bardziej zaciekawiona dłuższą wolną chwilę rezerwuję sobie na cały Twój wątek 
Sama nie wiem, który piękniejszy , choć ostatnio najbardziej chodzą za mną słoneczne kolory
Edit: jak tak dobrze popatrzę.. to Twoje cudeńka są w fantastycznej formie, wielkie, gęste i takie.. jędrne
wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam