Moje doniczkowce w pokoju północnym
-
michalchrzanow
- 50p

- Od: 4 sty 2008, o 21:00
- Ziel-ona
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 gru 2007, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To chyba Pellaea rotundifolia - ciemnotka okrągłolistna - paproć. Pochodzi z klimatu subtropikalnego, lubi stanowisko półcieniste i wysoką wilgotność powietrza. Bardzo źle znosi suche powietrze! Podłoże stale umiarkowanie wilgotne, skąpe nawożenie. Zimą woli jaśniejsze stanowisko i trochę mniej obfite podlewanie. Bardzo ładna, szkoda, że u mnie paprocie się nie trzymają.
- gucia
- Przyjaciel Forum

- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Michale, ja na taki cud czekam już 16 lat.michalchrzanow pisze:no trudno... może jakiś cud w takim razie sprawi że zakwitnie, albo chociaż się zagęści
Dzięki za pomoc
POZDRAWIAM!!!
Moja pięknie kwitła do momentu przeprowadzki, a później zupełna klapa.
Fakt, że trochę ją przestawiałam z miejsca na miejsce, ale teraz już jej nie ruszam.
Podlewam odrobiną biohumusu i staram się jej nie przelać.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
-
michalchrzanow
- 50p

Ale powiem Ci że u mnie paprocie też nie chcą rosnąć, ta jest wyjątkiem, tylko ona się trzyma, choć nie chce rosnąć. Od długiego już czasu nie idzie nic do góry. Czasem przyschnie jakiś pęd, wypuści nowy i tak w kółko. Większego wzrostu brakZiel-ona pisze: szkoda, że u mnie paprocie się nie trzymają.
No to mnie pocieszyłaś z tymi 16 latygucia pisze:Michale, ja na taki cud czekam już 16 lat.
Lepiej chyba na ten czas kupić nową, a o tej na jakiś czas zapomnieć i zostawić w kącie
Jeszcze a propos nierosnących u mnie paproci. O to próba reanimacji jednej z nich - Adiantum capillus veneris. Bardzo ładna paprotka o delikatnej budowie.

- Ziel-ona

- Od: 21 gru 2007, o 21:19
To może ja też się na nią skusze, może nie będzie podsychała jak inne. Z doświadczenia wiem, że paprocie nie przepadają za centralnym ogrzewaniem i suchym powietrzem, a u mnie niestety tylko takie warunki
Teraz mam do zagospodarowania okno w łazience, więc może właśnie ciemnotkę wykorzystam. Okienko co prawda małe, ale wilgotność będzie jej chyba pasowała.
Czy to w doniczce obok paprotki to barwinek?
Czy to w doniczce obok paprotki to barwinek?
-
michalchrzanow
- 50p

- Babopielka

- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
-
michalchrzanow
- 50p

Oczywiście że takBabopielka pisze:Myślę ,że barwinek lepiej by się czuł w ogrodzie niż w domu![]()
Ja ją uciąłem w ogródku wraz z rozwiniętym systemem korzeniowym i wsadziłem w doniczke. Jest to czysta ciekawość jak się ona zachowa w takich warunkach, czy się rozrośnie i czy zakwitnie
- Babopielka

- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
-
michalchrzanow
- 50p

-
michalchrzanow
- 50p