Tylko trzeba go posadzić dość daleko od róży, bo potrafi z niego spory krzak wyrosnąć.
Ogródeczek An-ki cz.4
- Gabriela
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródeczek An-ki cz.4
Aniu, na pewno kupisz sadzonkę dyptama, wiosną albo latem pewnie będzie ich dużo.
Tylko trzeba go posadzić dość daleko od róży, bo potrafi z niego spory krzak wyrosnąć.
- HalinaK

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
-
edulkot

- Od: 4 lut 2011, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gabi dzięki za ostrzeżenie przed dyptamem, jak coś wyrośnie z tych nasionek to będę wiedziała jak posadzić. 
Gabrysiu-jak dobrze,że czasem się odezwiesz.Mam nadzieję ,że z wiosną będziesz już z nami całą sobą.
Dobrze,że przestrzegłas mnie przed rozmiarami(i jak widać nie tylko mnie
) dyptama.No niestety nie będzie mógł zagościć w moim ogródku.Muszę wybierać delikatne i mało inwazyjne roślinki.
Halinko-witam Cie pięknie.
Niestety piwonia była sadzona daaaaaaawno temu i nie mam pojęcia jak ma na imię.Mam białą i różową.
Uwielbiam je ale z racji małego ogródka mam tylko 2 no i jeszcze jedną drzewiastą ale jak ją wsadziłam do ziemi (kupioną w szkółce za 48zł) tak sobie siedzi i nic się nie dzieję-ani nie rośnie ani nie usycha.To miała być taka fioletowo-liliowa.
Dobrze,że przestrzegłas mnie przed rozmiarami(i jak widać nie tylko mnie
Halinko-witam Cie pięknie.
Niestety piwonia była sadzona daaaaaaawno temu i nie mam pojęcia jak ma na imię.Mam białą i różową.
Uwielbiam je ale z racji małego ogródka mam tylko 2 no i jeszcze jedną drzewiastą ale jak ją wsadziłam do ziemi (kupioną w szkółce za 48zł) tak sobie siedzi i nic się nie dzieję-ani nie rośnie ani nie usycha.To miała być taka fioletowo-liliowa.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- dodad

- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Z piwoniami ja też tak mam. Uwielbiam, podziwiam ale nie nie kupuję. Mam jedną a na więcej miejsca brak 
- malgocha1960

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
A ja wysiałam teraz dyptam,zobaczę czy coś z niego będzie.Jesienią dostałąm od Bożenki sadzonkę,ale nie mogę jej znależć na działce.
- HalinaK

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Aniu
ja mam jedną starą różową piwonie, którą dostałam od koleżanki iii też nie mam pojęcia, jak ma na imię.
Jak mnie zachwyciła ta piwonia, to zaczęłam kupować następne, kierując się fotką na opakowaniu, a nie nazwą
iii też nie wiem, jak pozostałe się nazywają
Mam nadzieje, że już od tego roku będę mądrzejsza, ale czy na pewno
Trzymam kciuki, żeby Twoja drzewiasta piwonia w tym roku ruszyła.
Jeszcze nie mam drzewiastej piwonii, ale w tym roku planuję zakup.
Małgosiu - malgocha1960
czy ten dyptam nie wysiałaś za wcześnie
Moje nasionka siedzą w lodówce, a wysiew planuję w kwietniu
Jak mnie zachwyciła ta piwonia, to zaczęłam kupować następne, kierując się fotką na opakowaniu, a nie nazwą
Mam nadzieje, że już od tego roku będę mądrzejsza, ale czy na pewno
Trzymam kciuki, żeby Twoja drzewiasta piwonia w tym roku ruszyła.
Jeszcze nie mam drzewiastej piwonii, ale w tym roku planuję zakup.
Małgosiu - malgocha1960
Moje nasionka siedzą w lodówce, a wysiew planuję w kwietniu
- Deirde

- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co do dyptamu - przy dużej słonecznej pogodzie wydziela olejki i może sparzyć skórę. Druga sprawa to dyptam wystrzeliwuje nasiona na spore odległości - można potem siewki spotykać w różnych miejscach ogrodu - ja mam ten najzwyklejszy różowy.
- malgocha1960

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Halinko,ja już nie wiem co jest za wcześnie,co jest za póżno.Robię już to wszystko pod tym kątem,że w końcu marca bedziemy mieli prawie lato.Tak mnie zmęczyła ta 4miesieczna zima,że nie moge patrzeć za okno.Najwyżej zmarnuję nasiona,a tak w ogóle nie powinnam nic siac, bo mało co z nasion mi wychodzi,ale jak już pisałam,to jest nieuleczalna choroba.
- Gabriela

- Od: 18 gru 2007, o 17:22
Aniu, dyptam nie jest jako tako inwazyjny.
Ma bardzo ładny prawie że kulisty pokrój.
Ja mam jeszcze mały bo ciągle mi go ślimaki obżerają, ale idąc na działkę mijam w jednym ogródku biały.
No i właśnie jest to taki wielki okaz... szerokości ok. 60 - 80 cm, a wysokość pewnie ok. metra.
Ale jest piękny jak kwitnie.
A czy wrócę wiosną ? hm... jeszcze nie wiem... zastanawiam się czy otwierać nowy wątek.
Nie mam z czym... nic nowego, albo prawie nic.
Ma bardzo ładny prawie że kulisty pokrój.
Ja mam jeszcze mały bo ciągle mi go ślimaki obżerają, ale idąc na działkę mijam w jednym ogródku biały.
No i właśnie jest to taki wielki okaz... szerokości ok. 60 - 80 cm, a wysokość pewnie ok. metra.
Ale jest piękny jak kwitnie.
A czy wrócę wiosną ? hm... jeszcze nie wiem... zastanawiam się czy otwierać nowy wątek.
Nie mam z czym... nic nowego, albo prawie nic.
Gabrysiu zawsze Twoje zdjęcia są inspirujące i nawet gdybyś setny raz to samo pokazywala to nigdy się nie znudzi.
A wiosną inaczej każdy kwiatek zakwitnie w innym towarzystwie i znowu będzie co podziwiać- wracaj!!!
Małgosiu mnie też ta zima już doskwiera tak jak Tobie.Przynajmniej lubisz siać wię to tak jakbys przyblizala wiosnę-je tej czynności nie lubię a poza tym brak parapetów do tych eksperymentów.
Deirde-własnie- trzeba ostrożnie koło tej roślinki chodzić aby sobie krzywdy nie zrobić.
Halinko wspaniale jeżeli masz gdzie piwonie sadzić.Ja je uwielbiam ale niestety tak jak u dodad-mało miejsca.
Dorotko nam pozostanie podziwiane tych piękności w innych ogrodach.Szkoda.
A wiosną inaczej każdy kwiatek zakwitnie w innym towarzystwie i znowu będzie co podziwiać- wracaj!!!
Małgosiu mnie też ta zima już doskwiera tak jak Tobie.Przynajmniej lubisz siać wię to tak jakbys przyblizala wiosnę-je tej czynności nie lubię a poza tym brak parapetów do tych eksperymentów.
Deirde-własnie- trzeba ostrożnie koło tej roślinki chodzić aby sobie krzywdy nie zrobić.
Halinko wspaniale jeżeli masz gdzie piwonie sadzić.Ja je uwielbiam ale niestety tak jak u dodad-mało miejsca.
Dorotko nam pozostanie podziwiane tych piękności w innych ogrodach.Szkoda.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
Robię rachunek sum ienia i okazuje się,że mam 24-25 róż pnących
-New Dawn
-Chaplin,s
-Don Huan
Gislaine de Feligonde-3 szt
-Piruette
-Wltawa
-Blues
-Giardina -2 szt
-Parfum de Evita
-Indigoletta
-Sympathia
-Lewerkusen
-Westerland
-Iceberg
-Teasing Georgia
-Lucia
-Buff Beauty
Laguna
-Ros.Uetersen
-Magenta
-Parade
Bantry Bay
-Blaze Sup.
-New Dawn
-Chaplin,s
-Don Huan
Gislaine de Feligonde-3 szt
-Piruette
-Wltawa
-Blues
-Giardina -2 szt
-Parfum de Evita
-Indigoletta
-Sympathia
-Lewerkusen
-Westerland
-Iceberg
-Teasing Georgia
-Lucia
-Buff Beauty
Laguna
-Ros.Uetersen
-Magenta
-Parade
Bantry Bay
-Blaze Sup.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Aniu zastrzeliłaś mnie
taka ilość pnących róż,,,,aż Ci zazdroszczę, uwielbiam je, a nie mam gdzie sadzić 
Twoja Ghisaline śni mi się po nocach

Aniu czy mogłabyś pokazać i powiedzieć coś o Donżuanie , właśnie zamówiłam i zastanawiam się, czy był to dobry wybór
Twoja Ghisaline śni mi się po nocach
Aniu czy mogłabyś pokazać i powiedzieć coś o Donżuanie , właśnie zamówiłam i zastanawiam się, czy był to dobry wybór
- Annes 77

- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Aniu czy jesteś zadowolona z New dawn? Moja co roku przemarza i muszę ją mocno przyciąć,a poza tym dopada ją rdza