Storczyki Joasi
-
katarzynka575
- 1000p

- Od: 15 mar 2010, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Joasi
Joasiu nie myliłam się już wygląda jak w kwiaciarni
a jeszcze nowy storczyk
.Ten który zakwitł jednym kwiatuszkiem ma go bardzo ciekawie ubarwiony .Trochę podobny do mojej Malinki
- JoasiaM
- 200p

- Od: 13 wrz 2010, o 21:46
Wiolu, Dusiu, Justynko(justus27), Justynko(Mala_MI), Darku, Marku, Kasiu bardzo Wam dziękuję za odwiedziny u mnie i pochwały storczykowe
Dziś kolejna porcja fotek, bo znów zakupiłam nowego do kolekcji.
Żeby nie było, że parapety mam z gumy, trzy storczyki oddałam w dobre ręce-różowy-miałam dwa prawie identyczne, duży biały w kropki i półminiaturka białoróżowa. Mam nadzieję, że u nowych właścicieli będzie im wspaniale. Nie powiem trochę mi żal było, tym bardziej, że biały w kropki mam od początku, zakupiony jako drugi w kolekcji, ale cóż...miejsca brakuje a chciałabym pozyskać moje wymarzone i zmieścić ostatnie zakupy.
Nowa półminiaturka, rośnie w doniczce 9 cm, zakupiona w czwartek w Auchan. Od razu postawiłam na parapet, aby pączki nie opadły, powinien mieć 16 kwiatuszków, jeśli wszystkie zakwitną. Różowego giganta po zakupie ustawiłam na komodzie, aby go podziwiać i chyba było mu zbyt ciemno i zrzucił wszystkie pączki a miał ich dużo. Teraz już nie popełnię tego błędu. Do rozwinięcia się pączków zawsze czekam, nie wiem co mnie podkusiło, żeby zostawić tego giganta.
Ale dość smutków i teraz różowy słodziak:

Ma listki w delikatne kropeczki, może ktoś wie czy on ma jakąś nazwę? W internecie znalazłam "magic dream" ?

Bordowy storczyk z niewielkimi korzonkami ma już drugi kwiat. Pęd bardzo długi i jeszcze się przedłuża, niestety z powodu braku większości korzeni nie mam w czym umocować podpórki i tak sobie się kładzie. Dobrym znakiem jest nowy rosnący listek.

Biały z mazami rozwinął dwa kwiatuszki. Mam go od ok roku. Zakupiony na All, przyjechał z jednym grubym połamanym pędem, myślę, że stało się to w trakcie transportu. Korzonki miał bardzo marne, prawie wszystkie musiałam usunąć, kilka listków też starcił. Wyrosły mu dwa nowe, ale już mniejsze od tych starych. Ma obecnie dużo nowych korzeni, również na zewnątrz. Pędy nie są obficie okwiecone, ale ja i tak się cieszę, bo ma dwa.

Jeszcze raz tym razem w całości biały z ciemnoróżowym środkiem

Na koniec rzut z boku na mój parapet w dużym pokoju:

Dziś kolejna porcja fotek, bo znów zakupiłam nowego do kolekcji.
Żeby nie było, że parapety mam z gumy, trzy storczyki oddałam w dobre ręce-różowy-miałam dwa prawie identyczne, duży biały w kropki i półminiaturka białoróżowa. Mam nadzieję, że u nowych właścicieli będzie im wspaniale. Nie powiem trochę mi żal było, tym bardziej, że biały w kropki mam od początku, zakupiony jako drugi w kolekcji, ale cóż...miejsca brakuje a chciałabym pozyskać moje wymarzone i zmieścić ostatnie zakupy.
Nowa półminiaturka, rośnie w doniczce 9 cm, zakupiona w czwartek w Auchan. Od razu postawiłam na parapet, aby pączki nie opadły, powinien mieć 16 kwiatuszków, jeśli wszystkie zakwitną. Różowego giganta po zakupie ustawiłam na komodzie, aby go podziwiać i chyba było mu zbyt ciemno i zrzucił wszystkie pączki a miał ich dużo. Teraz już nie popełnię tego błędu. Do rozwinięcia się pączków zawsze czekam, nie wiem co mnie podkusiło, żeby zostawić tego giganta.
Ale dość smutków i teraz różowy słodziak:

Ma listki w delikatne kropeczki, może ktoś wie czy on ma jakąś nazwę? W internecie znalazłam "magic dream" ?

Bordowy storczyk z niewielkimi korzonkami ma już drugi kwiat. Pęd bardzo długi i jeszcze się przedłuża, niestety z powodu braku większości korzeni nie mam w czym umocować podpórki i tak sobie się kładzie. Dobrym znakiem jest nowy rosnący listek.

Biały z mazami rozwinął dwa kwiatuszki. Mam go od ok roku. Zakupiony na All, przyjechał z jednym grubym połamanym pędem, myślę, że stało się to w trakcie transportu. Korzonki miał bardzo marne, prawie wszystkie musiałam usunąć, kilka listków też starcił. Wyrosły mu dwa nowe, ale już mniejsze od tych starych. Ma obecnie dużo nowych korzeni, również na zewnątrz. Pędy nie są obficie okwiecone, ale ja i tak się cieszę, bo ma dwa.

Jeszcze raz tym razem w całości biały z ciemnoróżowym środkiem

Na koniec rzut z boku na mój parapet w dużym pokoju:

-
katarzynka575
- 1000p

- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Asiu nowinek
faktycznie słodziak, bardzo ładny w cale się nie dziwię że go kupiłaś .No cóż te które wydałaś na pewno będą tęskniły za Tobą a Ty trochę za nimi .Powiem Ci że ja też o czymś takim myślałam, chętnie, choć z żalem oddałabym komuś moje cztery z olbrzymimi liśćmi .Oczywiście komuś kto ma pojęcie o storczykach.
Ten z mazami jest śliczny
Ten z mazami jest śliczny
- mis20
- 1000p

- Od: 6 lis 2010, o 22:10
Asiu piękny ten pierwszy storczyk, też takiego mam, ma takie same liście, długo mi kwitnie , przedłuża pędy, rozgałęzia się. Piękny ten bordowy, ten co pokazałaś drugi, i ten mazany też, chyba takiego mam.
asiu piekne kwitnienia:)
Dlugodystansowca tez mam (aktualnie odpoczywa) ale jak zakwitnie to rzeczywiscie baaardzo dlugo
Dlugodystansowca tez mam (aktualnie odpoczywa) ale jak zakwitnie to rzeczywiscie baaardzo dlugo
- JoasiaM
- 200p

- Od: 13 wrz 2010, o 21:46
Kasiu dziękuję
nowy storczyk po est cudowny i obecnie rozwija dalsze pączki, dziś śliczne
a ja mam wolne, więc zachwycam się
Asiu dziękuję
Moniko dziękuję
Fajnie, że pojawiłaś się znów na forum i będziesz nas już częstować pięknymi zdjęciami i relacjami z uprawy storczyków
U mnie już coraz barwniej na parapetach, a dziś zauważyłam trzy nowe listki, w tym u Philadelphia
Philadelphia po zakupie miała i ma tylko trzy listki, więc tym bardziej się cieszę. W końcu również budzą się pojedyncze korzonki, to częstsze pojawianie się słonka widocznie sprzyja naszym ulubieńcom.
Ja za nimi oczywiście tęsknię, wczoraj rozmawiałam z chrzestną, która otrzymała ode mnie dwa i zapewniła mnie, że storczyki mają się świetnie, ten drobny biało-różowy rozwija coraz więcej pączków, więc bardzo się z tego cieszy a ja razem z niąkatarzynka575 pisze:No cóż te które wydałaś na pewno będą tęskniły za Tobą a Ty trochę za nimi .Powiem Ci że ja też o czymś takim myślałam, chętnie, choć z żalem oddałabym komuś moje cztery z olbrzymimi liśćmi .Oczywiście komuś kto ma pojęcie o storczykach.
Asiu dziękuję
Bardzo cieszy mnie ta wiadomość, mam nadzieję, że u mnie również będzie kwitła obficiemis20 pisze:Asiu piękny ten pierwszy storczyk, też takiego mam, ma takie same liście, długo mi kwitnie , przedłuża pędy, rozgałęzia się.
Moniko dziękuję
Fajnie, że pojawiłaś się znów na forum i będziesz nas już częstować pięknymi zdjęciami i relacjami z uprawy storczyków
U mnie już coraz barwniej na parapetach, a dziś zauważyłam trzy nowe listki, w tym u Philadelphia
Asiu fajnie, ze wiosna zawitala juz do Ciebie
Przepraszam Cie bardzo, ze Twoje imie napisalam z malej litery
niestety juz nie moge edytowac posta 
Przepraszam Cie bardzo, ze Twoje imie napisalam z malej litery
- arlet3
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Asieńko śliczne kwitnienia
ten z mazami i woskowiec super 
Widzę, że do Ciebie wiosna zawitała już na dobre
Bordowy i biały z mazami bardzo, bardzo, bardzo mi się podobają
Bordowy i biały z mazami bardzo, bardzo, bardzo mi się podobają
Piękne! Piękne!Piękne!
Nie wiem, który naj (de gustibus non disputandum ). U mnie podobny długodystansowiec właśnie rozwinął dwa kwiaty ( odpoczynek trwał od października )
Renia
Nie wiem, który naj (de gustibus non disputandum ). U mnie podobny długodystansowiec właśnie rozwinął dwa kwiaty ( odpoczynek trwał od października )
Renia
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wow...piękne, wiosenne kolorki i jeszcze optymiistyczne
Brawo 
-
Joane

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No i jak kolorowo się u Ciebie zrobiło. 
Asiu tak pięknie u Ciebie, wiosna faktycznie już puka na Twoje parapety
Spośród tylu modelek trudno wybrać faworyta..
Spośród tylu modelek trudno wybrać faworyta..
wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
Asiu widać u ciebie już wiosnę
tyle masz pięknych kwitnień bo u mnie tylko po kilka kwiatów na pędzikach 
Zapraszam...
i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Asiu pięknie u Ciebie na parapecie aż miło się ogląda 
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki