Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Od: 4 maja 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Datura-- podsumowanie mojej wiedzy

Post »

Adriano931 pisze:ok spawdzę... a ziemie mają zwykłą z pola wymieszaną z piaskiem... i stoją na oknie balkonowym zachodnim...na I piętrze...
Kup w markecie torf (torf - nie ziemię ogrodową czy do kwiatów) o pH zbliżonym do obojetnego czyli nieznacznie poniżej 7 i przesadź je jak najszybciej.
Moim zdaniem ziemia okrywowa jest zbyt ciężka do ukorzeniających się datur. Mieszanie ziemi z piaskiem "zwykłym" nie daje efektu, jeśli już to piasek musi być gruboziarnisty, a żeby się nie bawić w mieszanie lepiej jest robić to w torfie
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12

Post »

Witajcie
I ja zostałam szczesliwa posiadaczka Daturek
Moja przygoda z nimi zaczęła się uratowaniem jednej bardzo starej pomarańczowej pięknie pachnącej
Obrazek
Obrazek
Zakupiłam na allegro mikro różowe patyczki z których wyrosły
Obrazek

i nasionka białej na kilka wyrosła tylko jedna która nie zakwitła ale była ładna i zdrowa :)
Na jesień pomyślałam iż zrobię z pociętych patyczków różowej i pomarańczowej dzieciaczki . Za Waszymi poradami pocięłam i do wody ale zaczęły podgniwać , podcięłam umyłam i do wody z węglem ale było to samo. Postanowiłam włożyć do ukorzeniacza i do doniczki ( glina) momentalnie zaczęły puszczać korzonki i tym sposobem piwnica jest pełna dzieci :tan
Zadowolona iż poprzednio z nasionka udało mi się wyhodować to pomyślałam iż dokupię nasionka czerwonej i pełnych , niestety zakończyło się to totalną klapą ( zakupione nasionka na all były małe nie podobne do nasionek białek która wcześniej siałam)
Czy Ktoś z was ma może zdjęcie jak powinno wyglądać zdrowe nasionko ?
Będę wdzięczna za informacje. :roll:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

wanted pisze:Powypuszczały długie ,młode pędy koloru żółtawego(chyba z powodu braku światła i nawożenia).Na niektórych młodych pędach są słabiutkie, delikatne ,żółte listki a niektóre pędy mają postać gołych, sterczących patyków.Nie wiem co mam z robić.
Moje też z żółto-zielonymi przyrostami wstawiłam wczoraj do domu. Stoją przy oknie balkonowym i zobaczę co się bedzie działo. Póki co nie nawożę, chyba tylko wymienię ziemię :roll:
Niektóre gałązki uschły, a inne są wysuszone w środku. Zamierzm obciąć :roll: dobrze bedzie?
Awatar użytkownika
beja0100
50p
50p
Od: 3 sty 2011, o 10:59

Post »

Witam, od dwóch tygodni prowadzę nierówną walkę z mszycami na daturkach - niestety przegrywam. Mszyce atakują młode listki. Robiłam już kilka razy oprysk DECIS-em, ale niestety nie na wiele to pomaga. Wciąż pojawiają się nowe, wygląda to tak, jakby wychodziły ze środka roślinki. Spryskałam dokładnie "serduszka" - miejsce, gdzie rodzą się nowe listki i to też na nic. Proszę pomóżcie, bo już nie wiem, co mam robić :(
Pozdrawiam
Beata
Zapraszam Trudne początki...
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Confidor lub mospilan dawka maksymalna z opakowania - jesteś pewna, że to mszyce?
Confidor działa systemicznie (krąży w sokach rośliny) Mospilan niestety nie
Awatar użytkownika
beja0100
50p
50p
Od: 3 sty 2011, o 10:59

Post »

Dziękuję, spróbuję. Jestem pewna, że to mszyce. Niestety. :cry:
Pozdrawiam
Beata
Zapraszam Trudne początki...
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

beja0100 pisze:Witam, od dwóch tygodni prowadzę nierówną walkę z mszycami na daturach - niestety przegrywam. Mszyce atakują młode listki. Robiłam już kilka razy oprysk DECIS-em, ale niestety nie na wiele to pomaga. Wciąż pojawiają się nowe, wygląda to tak, jakby wychodziły ze środka roślinki. Spryskałam dokładnie "serduszka" - miejsce, gdzie rodzą się nowe listki i to też na nic. Proszę pomóżcie, bo już nie wiem, co mam robić :(

spryskaj też ziemię pod rośliną i sprawdź czy na innych roślinach ich nie ma , u mnie też pojawiły się nie wiadomo skąd , ale po jednym oprysku decisem wszystko padło .
Awatar użytkownika
anutka_k
100p
100p
Od: 2 maja 2010, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witam wszystkich :)
Moi nasionka datury nie wykiełkowały więc postanowiłam kupić sadzonki .
Znalazłam na allegro sadzonki 40 cm . Czy ta roślinka w tym zakwitnie ?
Pozdrawiam
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Powinny my robimy sadzonki sami i raczej wszystkie kwitły

Obrazek

i tak to wyglądało :wink:
Awatar użytkownika
rawa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 maja 2007, o 16:19

Post »

U mnie 9 z 11 roślin pozyskanych z sadzonek zakwitło bez problemu , uzyskując jednocześnie wymiary większe od prześwitu drzwi garażowych.
Myślę że to czy zakwitną najmniej zależy od nich , jeśli będą wystawione bez opóźnień w dobrym cichym i słonecznym stanowisku , bez nawet kilkugodzinnych okresów "suszy" przy dobrym i obfitym nawożeniu sukces niemal pewny. :tan

W tym roku dojdą mam nadzieję rośliny z nasion.

pozdrawiam wszystkich przed sezonem

Obrazek Obrazek
Bardzo nam przykro, pomyłeczka, to nie żaden Wania.
Ot po prostu i zwyczajnie- Regulamin się kłania.
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p
Od: 2 mar 2010, o 21:24

Post »

Ja dzisiaj przyniosłam do domu jedną moją daturkę,zaczeła wypuszczać liście od korzenia i w dolnej części pnia :shock:
czy to normalne czy nie bardzo ????
Pozdrawiam Iwona :)
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

I mnie to częste "zjawisko" :D
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Jesienią przed zniesieniem datur do piwnicy przycięłam tylko same końcówki , niedawno wniosłam je do mieszkania ...a że wydawały mi się za wysokie postanowiłam zrobić im solidne cięcie . Odcięte gałązki potrzebowały tylko nie całego tygodnia by wypuścić korzonki 5 cm :shock: jeszcze z tak ekspresowym ukorzenianiem się nie spotkałam :roll: pierwszego dnia już miały białe punkciki czyli zawiązki na korzonki a póżniej poszło ekspresowo :D dzisiaj siedzą już w doniczkach . Dwie gałązki mają krótsze korzonki , pewnie wszystko zależy od odmiany :roll: mam białą łososiową i różową , które tak szybko się ukorzeniły nie wiem bo jak cięłam nie oznaczałam , gałązki miały zasilić kompost :oops: wiosną będzie 4 dorosłe +dwie ubiegłoroczne + 8 sztuk młodzieży ;:223
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Tija rozumiem, że po obcięciu włożyłaś te gałązki najpierw do wody, aby puściły korzonki, a później do ziemi tak?
Zaraz idę obejrzeć moją, chyba zrobię to samo.

pozdrawiam
Ilona
Awatar użytkownika
JustynaK
200p
200p
Od: 24 lis 2010, o 19:50

Post »

Ilonko nawet nie trzeba czekać aż wypuści korzonki w wodzie, wystarczy jak obsypiesz ukorzeniaczem i włożysz do ziemi, na pewno się przyjmą
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”