Ślimacze wzgórze
- wrigley
- 500p

- Od: 5 mar 2009, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ślimacze wzgórze
Witaj Lusiu. Właśnie odbyłam bardzo przyjemny spacer po Twoich watkach. Robisz przepiękne zdjęcia - widziałam je przy okazji przygotowan do wystawy tulipanów, ale tu dopiero mogłam się napatrzeć! wspaniałe!
U mnie na działce tez kret urządził sobie pagórkową imprezkę, wszędzie pełno kopców - jak nigdy
Ale niech no poczeka do wiosny - jak zjawię sie tam na dłużej bedzie miał ze mną do czynienia
. W ubiegłym roku kiedy płynelismy z rodzinka rowerem wodnym cos przepływało nam drogę - myslałam, że ptak to jakiś - a to był własnie kret! Pierwszy raz widziałam takiego pływaka na oczy.Ślepia zamkniete a płynął idealnie prosto na drugą stronę jeziora
Ile Twój zywopłot z tawuł ma już latek? Ja także mam tawuły (moje ukochane!) po obu stronach działki. Jedne sadziłam dwa a drugie rok temu. Te pierwsze w ciagu roku podwoiły juz swoją objetość. Sadziłam dwa gatunki, naprzemiennie. Tawułę van Houtte'a i Grefsheim. Uwielbiam ich zapach
U mnie na działce tez kret urządził sobie pagórkową imprezkę, wszędzie pełno kopców - jak nigdy
Ile Twój zywopłot z tawuł ma już latek? Ja także mam tawuły (moje ukochane!) po obu stronach działki. Jedne sadziłam dwa a drugie rok temu. Te pierwsze w ciagu roku podwoiły juz swoją objetość. Sadziłam dwa gatunki, naprzemiennie. Tawułę van Houtte'a i Grefsheim. Uwielbiam ich zapach
- evikc
- 500p

- Od: 18 lis 2010, o 00:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jaki piękny ogród, zdjęcia rewelacyjne!! A te makro rewelacja. Będę tu zaglądać częściej. Do mnie krety przybywają tylko zimą, ale jak zacznę kosić trawę kosiarką to zaraz zwiewają, w tym roku to przylazł chyba tylko jeden bo kretowin niewiele. Najbardziej lubią kopać w miejscach gdzie jest miękko.
Pozdrawiam
- Lusia 57
- 1000p

- Od: 8 sty 2011, o 13:42
Witaj Olu-Alize, miło mi gościć Cię w moim ogrodzie. Mój żywopłot sadziłam wiosną 2007r . Oprócz tawuł rosną w nim, po kilka sztuk śnieguliczki, głogi, jaśminowce, ałycze, forcysje, ligustry. Taki mieszany żywopłot.Z przodu działkę obsadziłam tujami i cyprysami. Tylko tawuły, ałycza i tuje sprawdziły się. Śnieguliczka kiepsko u mnie rośnie i coś ciągle ją objada, głogi słabo zagęściłam. Forcysja w zeszłym roku przemarzła, odbiła ale nadal jest mała. Cyprysy też podmarzły i straciły dużo igieł. A tawuły pięknie się zagęściły i cudnie wyglądają gdy kwitną. W tym roku usunę śnieguliczki i posadzę w ich miejsce tawuły.
Miło mi Ewo-Evikc, że mnie odwiedziłaś. Proszę zaglądaj częściej.
Na wystawie tulipanów zrobiłam zakupy. Kupiłam kilka lilii, dwie piwonie, anemony i trzy pustynniki. Zawiozłam je wieczorem na działkę, zabezpieczyłam przed zmarznięciem i nie wiem co dalej mam z nimi zrobić? Chyba posadzę je w doniczki. I tak poczekają na wiosnę.

Zachód słońca, biało, zimowo znowu na Kociewiu.

Miło mi Ewo-Evikc, że mnie odwiedziłaś. Proszę zaglądaj częściej.
Na wystawie tulipanów zrobiłam zakupy. Kupiłam kilka lilii, dwie piwonie, anemony i trzy pustynniki. Zawiozłam je wieczorem na działkę, zabezpieczyłam przed zmarznięciem i nie wiem co dalej mam z nimi zrobić? Chyba posadzę je w doniczki. I tak poczekają na wiosnę.

Zachód słońca, biało, zimowo znowu na Kociewiu.

- Ignis05
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 gru 2009, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lusiu, to się obkupiłyśmy
A teraz mamy problem, co z tym zrobić.
Też pewnie posadzę swoje dalie i piwonię do doniczek.
Czy byłaś jeszcze na wystawie w niedzielę pod koniec dnia ?
Piękny ten zachód słońca na Kociewiu.

A teraz mamy problem, co z tym zrobić.
Też pewnie posadzę swoje dalie i piwonię do doniczek.
Czy byłaś jeszcze na wystawie w niedzielę pod koniec dnia ?
Piękny ten zachód słońca na Kociewiu.
- pamelka

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Moje pajęcze kłącza pustynników już w donicach, niektóre maja po trzy kły
Myślę, że możesz wsadzić do donic, tylko czytałam, że one nie lubią przesadzania
Ciekawe, jak potraktują wysadzanie z donic
Myślę, że możesz wsadzić do donic, tylko czytałam, że one nie lubią przesadzania
Ciekawe, jak potraktują wysadzanie z donic
- Lusia 57
- 1000p

Krysiu, w niedzielę,w południe przed wejściem na wystawę była bardzo długa kolejka. A wieczorem miałam gościa, którego taka ogrodnicza impreza nie interesowała więc niestety nie byłam.
Pamelko,jeśli wsadzimy ośmiorniczki do szerokich donic to chyba wiosennego przesadzania do gruntu nie zauważą.
Pamelko,jeśli wsadzimy ośmiorniczki do szerokich donic to chyba wiosennego przesadzania do gruntu nie zauważą.
-
izaziem

- Od: 22 sty 2008, o 16:08
a tak z cikawości, po ile były pustynniki? Dwa razy już je miałam 
- pamelka

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
A żebym pamiętała
w ferworze zakupów. Wydaje mi się, że 5,60, ale głowy nie dam 
- Lusia 57
- 1000p

Na wystawie tulipanów płaciłam po trzy zł za sztukę.
-
izaziem

- Od: 22 sty 2008, o 16:08
O rany
to taniocha nie spotykana! Jak pamiętam to zawsze były ok 10 zł. A mnie tam nie było 
Witaj 
Uwielbiam patrzeć na takie obszerne ogrodu, gdzie tylko położyć się na trawce i marzyć.... u mnie zawsze ktoś zza płotu się gapi
Przyciągnęło mnie do Ciebie zamiłowanie do ogrodowych zwierzątek
pięknie je prezentujesz
A krecik... niesamowite
Na kreta jest sposób... pies foksterier... moja siostra ma... ale to istny szatan, to pies myśliwy i nic się na działce nie uchowa... do mnie wystarczyło, że kilka razy go przywiozła a trupki jeży zbieraliśmy
i wtedy dowiedziałam się że żyły sobie u mnie pod nosem a ja ich nigdy nie widziałam i zazdrościłam jak ktoś na forum pokazywał... jednego na szczęście zdrowego widziałam jesienią ale czy znajdzie sobie nową panią
ten pies to taki żywioł, że i ogradzać każde drzewko trzeba.. ale może są i spokojniejsze bo ten siostry do istny wariat
A pustynniki będę podglądała jak rosną... nie mam ich u siebie bo wydają mi się za bardzo wymagające... nie lubią wody i zima jakiś daszek im postaw...
Uwielbiam patrzeć na takie obszerne ogrodu, gdzie tylko położyć się na trawce i marzyć.... u mnie zawsze ktoś zza płotu się gapi
Przyciągnęło mnie do Ciebie zamiłowanie do ogrodowych zwierzątek
A pustynniki będę podglądała jak rosną... nie mam ich u siebie bo wydają mi się za bardzo wymagające... nie lubią wody i zima jakiś daszek im postaw...
-
Alina662
- 1000p

- Od: 9 lis 2009, o 19:26
- Kontakt:
Zrobiłam ja teraz spacerek wieczorny po Twoich włościach
Brakuje mi słów aby wyrazić zachwyt.
A fotografie cudne super to relacjonujesz poczułam się jak bym była w realu,a ujęcia uchwycone Twoich ogródkowych gości normalnie rewelacja nigdy nie widziałam kreta w takiej pracy.Chociaż u mnie też tak grasuje jak u Ciebie.Nie ma mocnych na niego.Aż mi się wychodzić nie chce z ślimaczego wzgórza.

-
ulikmi
- 500p

- Od: 1 lut 2011, o 15:03
- Kontakt:
Pięknie pokazany ogród i jego mieszkańcy

Pozdrawiam, Ulka
- Mój mały kawałek zieleni
- Mój mały kawałek zieleni
- Lusia 57
- 1000p

Alinko i Ulu, dziękuję za wizytę. W tym tygodniu nie byłam na działce. Mieliśmy małą stłuczkę i samochód jest w naprawie. Przejrzałam tegoroczne zdjęcia i wstawię kilka. Pora na wspomnienia w ten zimowy dzionek.
Mam takie miejsce na działce, które bardzo często fotografuję. Jest to miejsce pod brzozą, od niej zaczęłam swoją przygodę z ogrodem. Rosną pod nią różne roślinki, mają różne wymagania glebowe ale wszystkie kochają słońce. W tym roku muszę już niektóre z nich przesadzić na właściwe miejsce bo zrobiło się już ciasno. I tak są tam wrzosy, rozchodniki, rojniki, macierzanki, kilka trawek, zawilce, kocanki(posiały się same), dzwoneczki, lawenda i coś pewnie jeszcze tylko nie pamiętam.

Mam takie miejsce na działce, które bardzo często fotografuję. Jest to miejsce pod brzozą, od niej zaczęłam swoją przygodę z ogrodem. Rosną pod nią różne roślinki, mają różne wymagania glebowe ale wszystkie kochają słońce. W tym roku muszę już niektóre z nich przesadzić na właściwe miejsce bo zrobiło się już ciasno. I tak są tam wrzosy, rozchodniki, rojniki, macierzanki, kilka trawek, zawilce, kocanki(posiały się same), dzwoneczki, lawenda i coś pewnie jeszcze tylko nie pamiętam.