Pozdrawiam
Storczyki mala06
Re: Storczyki mala06
Dusiu racja, pęd wyrasta w strożku wzrostu niestety
ale to nie zmienia faktu, że kwitnienie keiki sprawia mi niesamowitą radość. W tym momencie pęd się wydłuża i na dzień dzisiejszy ma już kolejne dwa pąki. W wolnej chwili wrzucę zdjęcia na forum.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
"Kwiat jest uśmiechem rośliny."
Storczyki_mala06
Storczyki_mala06
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To keiki będzie musiało sobie puścić drugiego keika obok siebie, pewnie puści... Tak zwykle robią rośliny bez stożka.
Dość długo mnie nie było na forum ale niestety mam komputer zepsuty. Na prawdę szkoda bo bardzo lubię przeglądać wątki storczykowe
Korzystając z faktu, że mam dostęp do internetu postanowiłam wrzucić parę fotek.
Oto Phalenopsis tzw. białasek - niezwykle subtelny i delikatny. Mimo iż kwitnie na dwóch pędach nie ma za wiele kwiatów:

Ta orchidea z kolei całkiem niedawno ponowiła swoje kwitnienie na dwóch odbiciach z oczka:

Ten Phalenopsis (żółty prążkowany) jest w trakcie ciągłej reanimacji. Po przesadzeniu go z doniczki do niskiej, szerokiej szklanki bo niestety jedynymi korzeniami jakie miał były powietrzne, listki zaczęły powoli odzyskiwać jędrność a i kwitnienie dojdzie (na to się zapowiada) do skutku:)

Kolejna kwitnąca już roślinka. Kwitnie na dwóch nowych pędach:

miłego oglądania - pozdrawiam;)
Oto Phalenopsis tzw. białasek - niezwykle subtelny i delikatny. Mimo iż kwitnie na dwóch pędach nie ma za wiele kwiatów:

Ta orchidea z kolei całkiem niedawno ponowiła swoje kwitnienie na dwóch odbiciach z oczka:

Ten Phalenopsis (żółty prążkowany) jest w trakcie ciągłej reanimacji. Po przesadzeniu go z doniczki do niskiej, szerokiej szklanki bo niestety jedynymi korzeniami jakie miał były powietrzne, listki zaczęły powoli odzyskiwać jędrność a i kwitnienie dojdzie (na to się zapowiada) do skutku:)

Kolejna kwitnąca już roślinka. Kwitnie na dwóch nowych pędach:

miłego oglądania - pozdrawiam;)
Storczyki_mala06
Storczyki_mala06
- Storczykowa

- Mala_MI

- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ślicznie kwitną 
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne kwiatuszki...i piękne "koraliki" , z których niejeden piękny kwiat będzie 
Rzadko ostatnio bywam na forum
muszę nadrobić lekturę co niektórych wątków. Na początku zwrócę się od razu do naszej Storczykowej. Dusiu tak jak mówiłaś:

a tak wyglądają kwiatki z aktualnego kwitnienia mojej kochanej hybrydy Phalenopsis czyli "Drzewka Dziwadełka":

Teraz wrzucę fotkę Phalenopsisa, którego widziałam w Castoramie ale niestety nie miałam pieniążków aby zabrać go ze sobą. Niby nic specjalnego i wiem też, że zdarzają się kwiaty bez warżki ale mnie jakoś zauroczył... Ciekawi mnie też czy przy ponownym kwitnieniu również wystąpiły by kwiaty bez warżki?:

, tak też się stało:) Zatem czekam na dalszy jego wzrost. Wczoraj oddzieliłam od "bohatera wątku" dwa kolejne keiki a samą roślinę mateczną znów przesadziłam - ciąg dalszy reanimacji i pobudzania korzonków do wzrostu. Oto grupowe zdjęcie maluszków (w ciemniejszych miseczkach są te keiki, które wczoraj usamodzielniłam):Storczykowa pisze:To keiki będzie musiało sobie puścić drugiego keika obok siebie, pewnie puści... Tak zwykle robią rośliny bez stożka.

a tak wyglądają kwiatki z aktualnego kwitnienia mojej kochanej hybrydy Phalenopsis czyli "Drzewka Dziwadełka":

Teraz wrzucę fotkę Phalenopsisa, którego widziałam w Castoramie ale niestety nie miałam pieniążków aby zabrać go ze sobą. Niby nic specjalnego i wiem też, że zdarzają się kwiaty bez warżki ale mnie jakoś zauroczył... Ciekawi mnie też czy przy ponownym kwitnieniu również wystąpiły by kwiaty bez warżki?:

Storczyki_mala06
Storczyki_mala06
Dziękuję Petra
Oto zdjęcie Phalenopsisa, który raczy mnie kwitnieniem już od początku stycznia
Zanosi się na dłuższe kwitnienie bo roślinka przedłuża pędy na których wyraźnie tworzą się nowe pąki a raczej pączusie bo są jeszcze takie tyci, tyci...

Tak oto wyglądają kwiatki mojego reanimowanego storczyka. Niestety sporo pąków stracił ale nawet te, które zostały a jest ich niewiele bardzo cieszą:

Kwitnienie rozpoczął też mój ubiegłoroczny prezent urodzinowy - biały z duużymi kwiatami. Pierwszy pąk, który się otworzył:

Oto zdjęcie Phalenopsisa, który raczy mnie kwitnieniem już od początku stycznia

Tak oto wyglądają kwiatki mojego reanimowanego storczyka. Niestety sporo pąków stracił ale nawet te, które zostały a jest ich niewiele bardzo cieszą:

Kwitnienie rozpoczął też mój ubiegłoroczny prezent urodzinowy - biały z duużymi kwiatami. Pierwszy pąk, który się otworzył:

Storczyki_mala06
Storczyki_mala06
- lucynaf
- 1000p

- Od: 30 sty 2011, o 17:49
Mam podobnego, do tego co kwitnie u Ciebie od stycznia
- Storczykowa

Piękne Phal.
. A takie deformacje się czasem zdarzają, choć raczej rzadko. czasami można spotkać storczyka z dwoma warżkami, kiedyś widzialam Ascocendę, co na niektórych kwiatach miała po 2 warżki koło siebie.
Pokażę Wam teraz kolejną kwitnącą roślinkę - oto "żółty rumiany" i jego zdeformowany kwiat
:

Phalenopsis ten póki co kwitnie na pędzie bocznym ale pełen pąków jest już nowy pęd a za nim pędzi już następny
więc mam nadzieję, że będzie to dłuuugie kwitnienie.
Mój wielkokwiatowy w zestawieniu z innym storczykiem. Prawda, że ciekawie razem wyglądają?:

Tak oto wyglądają jego kwiaty:

A tak wygląda wielkokwiatowy Phalenopsis w całej swojej okazałości:

Phalenopsis ten póki co kwitnie na pędzie bocznym ale pełen pąków jest już nowy pęd a za nim pędzi już następny
Mój wielkokwiatowy w zestawieniu z innym storczykiem. Prawda, że ciekawie razem wyglądają?:

Tak oto wyglądają jego kwiaty:

A tak wygląda wielkokwiatowy Phalenopsis w całej swojej okazałości:

Storczyki_mala06
Storczyki_mala06
Mala twój wielkokwiatowy ma nie tylko wielkie kwiaty ale i wielki pęd kwiatowy 
Zapraszam...
i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Gosiu on ma dwa pędy, oba są odbiciami z oczek.
Storczyki_mala06
Storczyki_mala06
- Storczykowa

Piękne kwitnienia. Rzeczywiście ciekawie wygląda ten wielki biały w porównaniu z mniejszym.