To, że są to norma, ale są w kraju miejsca gdzie zaczynają kwitnąć. W mojej okolicy w 2007r. leszczyny zaczęły pylić w połowie stycznia. ale to wszystko przez bardzo łagodną zimę.
Mam pytanie do mądrych ludzi leszczynowców
Czy można 3 letnie krzaki leszczynowe przerzedzić i wybierając jedną najmocniejszą gałąź, zrobić z nich drzewka? Liczę na Waszą fachową pomoc.
Bardzo dziękuję za informacje. Teraz leszczyny są obsypane kwiatami. Myślę więc, że na wiosnę wytnę te, które nie będą miały żeńskich pąków, a po owocowaniu całą resztę zostawiając tylko ten jeden. Co Wy na to? Ale chyba trochę łyso się zrobi...
Może ktoś podpowie mi kiedy leszczyna powinna zaowocować? Moja ma 3 lata i żadnych "baziek" ani "kotków" więc w tym roku chyba nici z choćby 1 orzeszka . Pozdrawiam Aga
A jaką ma wysokość, roczne przyrosty i jak ją prowadzisz - w formie krzewu czy drzewka. Przyczyn może być wiele - nieodpowiednie miejsce, zła ziemia, brak odpowiedniego nawożenia... Odmiany szlachetne leszczyny są wymagające, lubią gleby wapienne, głębokie i w miarę ciepłe. Jak możesz daj zdjęcie.
skonczylem wlasnie przeglad drzewek, minus za oknem i wiater wieje ;) ale do rzeczy:
w jakiej odległości (w osi m.w. północ-południe, leszczyna bardziej na północ, lepiej znosi półcień, drzewka owocowe mam w 4 rzedach) za gruszami mogę posadzić leszczyne? mam 2 okazy do przesadzenia, z czego jeden kupiony w szkółce drzewek ozdobnych, a mianowicie leszczyne 'purpurea' - i tutaj drugie pytanie - czy wyda ona owoce, czy tylko jest krzakiem ozdobnym, ktorego lepiej nie sadzic w sadowniczej czesci ogordu?
No i jeszcze zadam 3 pytanie: znane sa Wam jakies max. 2 m odmiany leszczyny? jestem niczym wiewiora jezeli chodzi o orzechy laskowe, ale nie chce sadzic wiecej wiekszych leszczyn...
nie tak dawno jak wczoraj spacerując po działce poszłam odwiedzić leszczyny, są to ok.1,5 metrowe krzaki, mają wiele odrostów od ziemi w postaci pojedyńczych długich gałązek. Czytajac i oglądając Wasze posty i drzewka zdecydowałam się na cięcie i prowadzenie jako drzewek. Powiedzcie mi proszę kiedy mam je ciąć mogę teraz czy raczej poczekać ?