Karmnik dla ptaków
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 lut 2011, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Karmnik dla ptaków
Hej,
Powiedzcie proszę, Chcielibyśmy ptaszki jeszcze na wiosnę. Czy w takim razie mogę kupić gotowy karmnik? Chciałam któryś z tych:...........- zmoderowano reklamę -aniawoj czy możecie mi polecić któryś konkretny.
Powiedzcie proszę, Chcielibyśmy ptaszki jeszcze na wiosnę. Czy w takim razie mogę kupić gotowy karmnik? Chciałam któryś z tych:...........- zmoderowano reklamę -aniawoj czy możecie mi polecić któryś konkretny.
Jeśli to nie reklama strony, to Ci odpowiem, że ptakom wszystko jedno jak wygląda karmnik, ważne, aby było w nim ziarno
Może być wykrojony z butelki po mineralnej - obejrzyj cały wątek i pieniądze wydaj na ziarno.

- WojtekB
- 50p
- Od: 1 kwie 2010, o 21:01
- Kontakt:
Niektóre karmniki fajne nawet, ale jedne są niepraktyczne. Podobnie budki lęgowe 

Ja też mam zawsze mieszane uczucia, gdy widzę użytkownika z jednym tylko postem a w tym poście jest link do jakiejś komercyjnej strony WWWolibabka pisze:Jeśli to nie reklama strony, to Ci odpowiem, że ptakom wszystko jedno jak wygląda karmnik, ważne, aby było w nim ziarnoMoże być wykrojony z butelki po mineralnej - obejrzyj cały wątek i pieniądze wydaj na ziarno.

Zaś jeśli chodzi o wygląd karmnika to masz rację, że ptakom jest obojętny ale nam właścicielom ogródków czasami jednak zależy aby wyglądał choć trochę estetycznie.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 lut 2011, o 11:45
Witam,
Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem podejrzenia co do mojej osoby. Jak już wspomniałam jestem ornitologicznym nowicjuszem, stąd dopiero 1 post. W takim razie wybiorę taki, który mi się zwyczajnie podoba z wyglądu. Raczej poczytam jeszcze o pokarmie. Dziękuję,
Natalia
Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem podejrzenia co do mojej osoby. Jak już wspomniałam jestem ornitologicznym nowicjuszem, stąd dopiero 1 post. W takim razie wybiorę taki, który mi się zwyczajnie podoba z wyglądu. Raczej poczytam jeszcze o pokarmie. Dziękuję,
Natalia
Tylko ceny zastraszające
chyba wezmę się za produkcję karmników
raczej prostych i tanich 

- WojtekB
- 50p
- Kontakt:
Znaleźć blisko większy zakład stolarski (lub tartak), dostać w dobrej cenie jakieś nie potrzebne odpady drzewne, które niekiedy nadają się na budowę karmnika
potem obrać sobie jeden prosty wzór i produkować po 100 sztuk na sezon po 10-15 zł za jeden karmnik
tylko to zajęcie dla ludzi, którzy mają zapał i dużo czasu 

Tak akurat się śmiesznie składa że palę drewnem w CO i zaopatruję się w zrzyny w tartaku
Czasu mam dosyć dużo i co najważniejsze niewielki park maszynowy ;) Myślę że ta pierwsza kwota którą podałeś była by satysfakcjonująca
Wiadomo nabywca pokrywa koszty przesyłki, a więc dla niego dodatkowe koszty, ale patrząc na ceny na All i nie tylko to i tak by taniej wyszło
Nawet prototyp mam na warsztacie 

- WojtekB
- 50p
- Kontakt:
No to nic nie stoi na drodze, abyś zaczął mini produkcję karmników
Tak przy okazji - oglądam sobie jeden z odcinków Rok w ogrodzie m.in. właśnie o karmnikach dla ptaków: Piękno zimowego ogrodu, 08.01.2011

Tak przy okazji - oglądam sobie jeden z odcinków Rok w ogrodzie m.in. właśnie o karmnikach dla ptaków: Piękno zimowego ogrodu, 08.01.2011

- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jacku to bierz sie do roboty. Zamawiam u Ciebie trzy budki lęgowe dla sikorek i dwie półotware. Karmniki już mam.
Pozdrawiam. Gosia
- WojtekB
- 50p
- Kontakt:
Też by mi się przydały klasyczne budki lęgowe (otwierane)magos13 pisze:Zamawiam u Ciebie trzy budki lęgowe dla sikorek i dwie półotware.

- WojtekB
- 50p
- Kontakt:
Fajne te budki tylko dwie rzeczy mi nie pasują: przedłużenie podłogi i drążek przy wejściu. Takie elementy to ułatwienie dla drapieżników, które będą miały łatwiejszy dostęp do jaj lub piskląt w budce.
Kierunek świata też ma znaczenie: najlepsza strona to południowo-wschodnia (ewentualnie wschodnia), najgorsze południowa i północna.
Widzę, że Twoja jednak budka jest nietypowo zamontowana - najlepiej jak jest zawieszona tradycyjnie na drzewie, ewentualnie na ścianie budynku. Wysokość zawieszenia budki lęgowej też ma znaczenie - na wysokości do 2 m zagnieżdżą się sikory, do wysokości 4 m zasiedlą budkę wróble. Otwór 28mm odpowiedni jest dla modraszek, 30mm dla wróbli i bogatek.
Chyba wszystko z mojej strony
Kierunek świata też ma znaczenie: najlepsza strona to południowo-wschodnia (ewentualnie wschodnia), najgorsze południowa i północna.
Widzę, że Twoja jednak budka jest nietypowo zamontowana - najlepiej jak jest zawieszona tradycyjnie na drzewie, ewentualnie na ścianie budynku. Wysokość zawieszenia budki lęgowej też ma znaczenie - na wysokości do 2 m zagnieżdżą się sikory, do wysokości 4 m zasiedlą budkę wróble. Otwór 28mm odpowiedni jest dla modraszek, 30mm dla wróbli i bogatek.

- kamykkamyk2
- 500p
- Od: 26 gru 2010, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wojtek ma rację, te dwie rzeczy to podstawowy błąd przy budowie budki lęgowej.Fajne te budki tylko dwie rzeczy mi nie pasują: przedłużenie podłogi i drążek przy wejściu. Takie elementy to ułatwienie dla drapieżników, które będą miały łatwiejszy dostęp do jaj lub piskląt w budce....

- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zgadzam się z wszystkimi uwagami Wojtka, tymi konstrukcyjnymi i nie tylko.
Pierwszą budkę zrobiłam sama i też zasiedliły się w niej wróble mazurki. W zeszłym roku do budki podchody robiły sikorki, ale przegrały z wróblami.

Pierwszą budkę zrobiłam sama i też zasiedliły się w niej wróble mazurki. W zeszłym roku do budki podchody robiły sikorki, ale przegrały z wróblami.

Pozdrawiam. Gosia
- WojtekB
- 50p
- Kontakt:
WojtekB pisze:Fajne te budki tylko dwie rzeczy mi nie pasują: przedłużenie podłogi i drążek przy wejściu. Takie elementy to ułatwienie dla drapieżników, które będą miały łatwiejszy dostęp do jaj lub piskląt w budce.
kamykkamyk2 pisze:Wojtek ma rację, te dwie rzeczy to podstawowy błąd przy budowie budki lęgowej.Wojtek - jeżeli chodzi o zamontownie budki, to moja jest przymocowana do rurki, która z kolei jest przytwierdzona do słupka ogrodzeniowego, ponieważ nie mam ani jednego dużego drzewa w ogrodzie.. Jest na wysokości ok 2,5 metra, kierunek północno wschodni, gdyż sąsiad ma drzewo, które budce zapewnia cień w okresie letnim. 2 lata a zrzędu gościłem w swojej budce sikorki, a dzisiaj zauważyłem, że już się kręcą koło budki.
![]()
![]()
Oczywiście to co podałem to są dane podręcznikowe i nikt nie uwzględnia innych czynników, które są korzystne dla gniazdowania ptaków w budce. Przynajmniej widać to na powyższych przykładachmagos13 pisze:Zgadzam się z wszystkimi uwagami Wojtka, tymi konstrukcyjnymi i nie tylko.