Działka pod budowę drogi

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
ixon74
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lut 2011, o 17:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Działka pod budowę drogi

Post »

Witam wszystkich. Jestem tu nowy i z góry przepraszam jeśli piszę nie tu gdzie powinienem. Otóż już druga moja działka znajduje się na terenie planowanej budowy drogi. No trudno, pech. O ile z pierwszą nie było problemu: rzeczoznawca, przyszedł, wycenił i wypłacomo pieniądze to obecnie dzieją się dziwne rzeczy. Wycena odbyła się bez mojej obecności(poprzedni zadzwonił i się ze mną umówił), nie zgodziłem się z wyceną bo była skandalicznie niska. Za te pieniądze nie kupię drugiej( a działkę mieć muszę!!!). Z bólem otrzymałem oficjalną wycenę. I zaskoczenie: rzeczoznawca wycenił wszystkie nasadzenia a nie zauważył murowanego domku!!! Napisałem odwołanie i kolejne zaskoczenie. Pod drogę potrzebne jest ok 1/4 mojej działki na której nie ma budynku i tylko za tę część mi zapłacą. Resztę mogę sobie zatrzymać. Poradzi mi ktoś co mógłbym zrobić? Srednio mi się uśmiecha relaks na działce gdzie 2m obok pracuje sprzęt budowlany. Poza tym muszą przecież gdzieś zawracać, składować materiały, ziemię itd. Jest jakiś sposób na zmuszenie do wyceny całej działki? Bedę wdzięczny za każdą podpowiedz. Pozdrawiam.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Re: Działka pod budowę drogi

Post »

Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam taką samą sytuację i nie znalazłam metody.

Urząd za to znalazł - obecne przepisy (specustawa) umożliwiają wywłaszczenie cię z kawałka twojej własności z wyliczeniem "po uważaniu"... Możesz się nie zgadzać, możesz tupać, możesz pisać, słać, poruszać, odwlekać itd itp. I nic.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ixon74
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lut 2011, o 17:24

Post »

Ja nie czepiam się tego, że chcę zabrać działkę tylko tego, że chcą zabrać jej część. Wyczytałem, że wg ustawy działka ma mieć od 300 do 500m2. Więc jeśli zabierają mi kawałek z 300m- działka nie spełnia warunków działki wg. ustawy. :heja . Dziś niespodzianka: zadzwonił prezes by poinformować że w sobotę mam spotkanie z rzeczoznawcą. Czyżby chciał wycenić całą? Zbyt piękne. Poinformuję co i jak.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dobrze ci radzą, przeczytaj tamten podany link, tam nie chodzi o całość, tylko właśnie o część działki.

No i to:
- http://orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/5F7058E4
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”