Ocieplanie domu - poradźcie!
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam na domu styropian 12 ,ale w jednym pokoju mam trochę za chłodno może dlatego,że ma 2 okna...Wchodziła mi tam też wilgoć.Poprawiłam wentylację i wstawiłam ...komputer ,a synuś dba o niego,żeby dobrze dogrzewał
Jest teraz ciepło i suchsze powietrze.Ja w tamtym roku za tynk i styropian płaciłam 22 zł za metr kwadratowy,a jak to wygląda możesz zobaczyć na początku mojego wątku o ogrodzie. 

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
- amba19
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie z wentylacją nie ma najmniejszego problemu. Góra jest jeszcze zupełnie nie zrobiona, a przestrzeń między murem a dachem zabezpieczona tylko siatką przed ptaszkami, które:
a) robiły sobie gniazdka np. w szafkach kuchennych i strasznie mnie wyzywały jak wchodziłam do własnego(?) domu.
b) robiły qupkę gdzie popadnie, przeważnie z góry na dół(zgodnie z prawem ciążenia) nie zważając na moje prawie-antyki.
Tak więc na razie brak wentylacji mi nie grozi
a) robiły sobie gniazdka np. w szafkach kuchennych i strasznie mnie wyzywały jak wchodziłam do własnego(?) domu.
b) robiły qupkę gdzie popadnie, przeważnie z góry na dół(zgodnie z prawem ciążenia) nie zważając na moje prawie-antyki.
Tak więc na razie brak wentylacji mi nie grozi
Witam,dociepleniami zajmuję się zawodowo od15 lat z czego 8 lat w Niemczech.Przy dociepleniu budynku nie chodzi tylko o izolację termiczną,zwłaszcza w przypadku gdy już użyto styropianu wewnątrz ściany .Właśnie to budowlańcy mieli rację zalecając docieplenie takich ścian i w dodatku trzeba użyć odpowiednio grubego styropianu ,ponieważ problemem nie jest izolacja termiczna ale tzw. punkt wykroplenia pary wodnej.Nawiasem mówiąc jest program komputerowy który oblicza jaką grbość trzeba zastosować.
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja przy ścianie o grubości 1 suporeksu mam styropian 12 cm.
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Mój ogródek cz.1
- amba19
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Znalazłam już fachowca który będzie robił mi elewację. On twierdzi że wystarczy 8 cm styropianu na ścianę, bo to domek letni, nie zamieszkiwany zimą. Aktualnie robi mi kalkulację kosztów. Aż się boję bać 
A co myślicie o kolorze? Mnie się zawsze marzył "mały biały domek" z czerwonym dachem. (Dach oczywiście czerwony jest!) Ale ten Pan usilnie mi to wybija z głowy i każe zdecydować się na jakiś kolor. No sama nie wiem co robić. Czy ktoś ma białą elewację i może się ze mną podzielić opinią w tej kwestii?

A co myślicie o kolorze? Mnie się zawsze marzył "mały biały domek" z czerwonym dachem. (Dach oczywiście czerwony jest!) Ale ten Pan usilnie mi to wybija z głowy i każe zdecydować się na jakiś kolor. No sama nie wiem co robić. Czy ktoś ma białą elewację i może się ze mną podzielić opinią w tej kwestii?
Witam,mogę poradzić od strony technicznej na temat białej elewacji.
Plusem jest to, że tynki białe są najtańsze ,a minusem to że się szybko brudzą.
Z doświadczenia wiem że najmniej widać zabrudzenia na kolorach np. delikatny beż,popiel .
Jeśli koniecznie biały kolor to można użyć specjalnych farb antystatycznych,ale one mają inną wadę,, CENA ''
Ostatecznie można zrobic biały ,a po kilku latach pomalować dobrą farbą.Pozdrawiam
Plusem jest to, że tynki białe są najtańsze ,a minusem to że się szybko brudzą.
Z doświadczenia wiem że najmniej widać zabrudzenia na kolorach np. delikatny beż,popiel .
Jeśli koniecznie biały kolor to można użyć specjalnych farb antystatycznych,ale one mają inną wadę,, CENA ''
Ostatecznie można zrobic biały ,a po kilku latach pomalować dobrą farbą.Pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 kwie 2008, o 10:24
- Kontakt:
A ja napisze że docieplać. Dodatkowe ocieplenie to nie wydatek to inwestycja. Z tego co napisał autor tego wątku to ma ściany o U=0,25 czyli nieznacznie lepiej niż przewiduje PN (U=0,31). A to stanowczo za mało. Moje ściany mają średnią przenikalność na poziomie U=0,13 ( ściana bez okien i drzwi U=0,11) co kwalifikuje mój dom jako energooszczędny. Zużycie gazu miałem tej "zimy" na poziomie 4,8m3 (pierwszy sezon grzewczy) na dobę (kubatura wewnętrzna domu 360m3).
Moje inwestycje w nisko-energetyczność domu wyglądają tak:
ściana gazobeton 24cm + styro 20cm
podłoga na gruncie chudziak+22cm styro
dach (niedokończony czyli dziury i jeszcze wieje) 15 cm wełny (docelowo 30 i 40, cm)
rekuperator
piec kondensat
Dlatego powtórzę ocieplenie to nie wydatek to inwestycja. Przypominam paliwa nie tanieją, więc koszt termomodernizacji zwróci sie szybciej niż wyliczymy.!!! W związku z powyższym zostanie am więcej kaski a rośłinki do naszego ogrodu i nie będzie to wierzba energetyczna.
Ktoś tu napisał o pękaniu styropianu, od tego jest siatka i klej żeby tynk na styropianie i sam styropian nie pękał.
Jeśli chodzi o wentylację, to proponuję wentylacje mechaniczną z odzyskiem ciepła przy całkowitej rezygnacji z wentylacji grawitacyjnej. A dlaczego?....o tym na mojej stronie.
P.S.
To mój pierwszy post na tym forum i troszke nie w jego temacie
, ale za to w moim.

Moje inwestycje w nisko-energetyczność domu wyglądają tak:
ściana gazobeton 24cm + styro 20cm
podłoga na gruncie chudziak+22cm styro
dach (niedokończony czyli dziury i jeszcze wieje) 15 cm wełny (docelowo 30 i 40, cm)
rekuperator
piec kondensat
Dlatego powtórzę ocieplenie to nie wydatek to inwestycja. Przypominam paliwa nie tanieją, więc koszt termomodernizacji zwróci sie szybciej niż wyliczymy.!!! W związku z powyższym zostanie am więcej kaski a rośłinki do naszego ogrodu i nie będzie to wierzba energetyczna.

Ktoś tu napisał o pękaniu styropianu, od tego jest siatka i klej żeby tynk na styropianie i sam styropian nie pękał.
Jeśli chodzi o wentylację, to proponuję wentylacje mechaniczną z odzyskiem ciepła przy całkowitej rezygnacji z wentylacji grawitacyjnej. A dlaczego?....o tym na mojej stronie.
P.S.
To mój pierwszy post na tym forum i troszke nie w jego temacie

Pozdrawiam Czarek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 kwie 2008, o 21:59
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 kwie 2008, o 10:24
- Kontakt:
Jeśli mieszkałeś już w tym domu 3 lata temu, to przy najbliższej mroźniejszej zimie poczujesz różnicę na 100%.Krzysiek182 pisze:U mnie w domu też nie ma w środku ocieplenia. Więc w ubiegłym roku dom został ocieplony styropianem 10cm. Ale ja jakoś nie widzę efektów prócz wydaniem 1000zł. na styropian+kleje+siatka+robocizna.
PZdr

Przypominam że ubiegłej "zimy" mieliśmy piękne przedwiośnie.

Pozdrawiam Czarek
- RotKa
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 lip 2011, o 16:45
Re: Ocieplanie domu - poradźcie!
Jestem za docieplaniem. Ale docieplając ściany domu trzeba pamiętać o dociepleniu również fundamentów i dachu/stropu bez tego różnica może być niewielka.
- sajmon0609
- 200p
- Od: 1 mar 2009, o 15:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ocieplanie domu - poradźcie!
Koszt samego styropianu jest najmniejszy przy docieplaniu budynku,jeżeli ktoś chce robić tynk strukturalny ale wybór miedzy tynkiem wapiennym a tzw. ociepleniem to jest już duża różnica w cenie,sam robiłem ocieplenie i pracuję z tym i naprawdę jest różnica w komforcie ciepła w domu ale czy się to spłaci śmiem twierdzić że nie.Więc jeżeli masz już styropian między pustakami to nie ocieplaj daj jeszcze wełnę na poddasze i na strop żeby ciepło nie uciekało i będziesz zadowolona.