Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)
-
- 100p
- Od: 16 gru 2009, o 11:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Datura-- podsumowanie mojej wiedzy
Moja też dość późno kwitła ale co prawda chorowała dużo zanim zakwitła. Tyle, że to dopiero 2 sezon jej idzie. Ale za to kwiaty miała pięknie wybarwione i jak zaczęłam używać tego nawozu co wcześniej pokazywałam super rośnie i już tak nie chorowała.521
- meluzyna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak się zastanawiam czy już nie obudzić moich datur ze snu i powoli zacząć je nawozić, tak jak w jakimś poście sugerował Adrian. Być może marzec, dla niej jest zbyt późny żeby kwitła np. w lipcu?
-
- 200p
- Od: 16 mar 2010, o 09:23
- Kontakt:
Absolutnie nie wstawiaj go do piwnicy(!). Ciotce tak zdechły co najmniej trzy datury. Ja swoje trzymam w pokoju, przy oknie i wypuszczają liście, ale nic im się z tego powodu wielkiego nie dzieje. Na wiosnę przed wystawieniem ich na dwór, po prostu obcinam te nowe przyrosty. Możesz też obciąć ten przyrost, dać do ukorzeniacza, do ziemi i będzie nowa daturka:)
- adrianic
- 1000p
- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Kontakt:
ostatnio ktoś prosił mnie o zdjęcia daturek. Wszystkie zdjęcia zrobiłem wczoraj.
Tak jak pisałem testowałem środki na kwitnienie więc na zdjęciach są pąki i jeden rozwinięty już kwiat
Ta daturka jest w szklarni z fuksjami więc jest cały czas cieniowana stąd takie liście - ale pąki są

Poniżej sadzonki

i inne pączki na różnych odmianach

Tak jak pisałem testowałem środki na kwitnienie więc na zdjęciach są pąki i jeden rozwinięty już kwiat
Ta daturka jest w szklarni z fuksjami więc jest cały czas cieniowana stąd takie liście - ale pąki są

Poniżej sadzonki

i inne pączki na różnych odmianach

- mirdem
- Od: 26 sty 2010, o 11:55
Adrianie mam nadzieję , że w następnym roku datury juz bedą w sprzedaży . Piszę się na kilka sadzonek

Pozdrawiam Mirka
Ogródkowy galimatias - aktualny
Ogródkowy galimatias - aktualny
- meluzyna
I mam nadzieję, że wyjaśnisz nam, jaki nawóz jest najlepszy dla datur 

- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Co do nawozów to mam już wyrobioną opinię na ten temat i uważam, że najlepsze są nawozy dla szkółkarzy w workach po 15-25 kg, których niestety nie ma sensu kupować przy amatorskiej hodowli bo nie da się wykorzystać w sezonie 15 kg nawozu do roślin tarasowych czy balkonowych.
W miarę dobrymi nawozami do roślin kwitnących są produkty Substral
Ja używam do codziennego nawożenia datur nawozu o składzie NPK 20-20-20 (będę go nazwał dwudziestką).
Podczas przesadzania dodaję też do dużej donicy osmocote o przedłużonym działaniu (3-4 miesięcy) o składzie NPK 15-9-12 (6-10 gramów na litr podłoża). Jeśli tego nie zrobię to raz na 3-4 tygodnie rozsypuję w donicy lub sieję pod wierzchnią warstę ziemi saletrę amonową NH4 NO3 w ilości 2-4 gramy. Niezależnie od "wsiania" osmocote lub saletry amonowej codziennie podlewam daturę z nawozem NPK 20-20-20 w ilości 1-1,5g na litr wody.
Raz na tydzień lub raz na 5 dni opryskuję daturę nawozem NPK 10-30-20 i w tym dniu nie podlewam datury dwudziestką tylko tym samym nawozem, którym opryskuję.
W momencie pojawienia się pąków, kiedy osiągną one około 5 cm zmieniam nawóz do oprysków na NPK 9-9-36, co pozwala zwiększych kwiat o 20% i powoduje, że kwiat dłużej się utrzymuje.
A jak już ładnie kwitnie to używam raz nawozu na zawiązywanie pąków, raz na duże kwiaty w zależności ilości pąków.
Warto też 3 razy w sezonie (dwa razy na początku sezonu w odstępach co 1 miesiąc - pierwszy raz zaraz po wyjęciu z "piwnicy" i trzeci raz jeśli zajdzie taka potrzeba (po chorobie grzybowej lub po zwalczenia robactwa) opryskać preparatem ASAHI (biostymulator) celem wzmocnienia rośliny po szoku jaki przechodzi przy zmianie warunków.
Mam nadzieję, że odpowiedziałem wyczerpująco.
W miarę dobrymi nawozami do roślin kwitnących są produkty Substral
Ja używam do codziennego nawożenia datur nawozu o składzie NPK 20-20-20 (będę go nazwał dwudziestką).
Podczas przesadzania dodaję też do dużej donicy osmocote o przedłużonym działaniu (3-4 miesięcy) o składzie NPK 15-9-12 (6-10 gramów na litr podłoża). Jeśli tego nie zrobię to raz na 3-4 tygodnie rozsypuję w donicy lub sieję pod wierzchnią warstę ziemi saletrę amonową NH4 NO3 w ilości 2-4 gramy. Niezależnie od "wsiania" osmocote lub saletry amonowej codziennie podlewam daturę z nawozem NPK 20-20-20 w ilości 1-1,5g na litr wody.
Raz na tydzień lub raz na 5 dni opryskuję daturę nawozem NPK 10-30-20 i w tym dniu nie podlewam datury dwudziestką tylko tym samym nawozem, którym opryskuję.
W momencie pojawienia się pąków, kiedy osiągną one około 5 cm zmieniam nawóz do oprysków na NPK 9-9-36, co pozwala zwiększych kwiat o 20% i powoduje, że kwiat dłużej się utrzymuje.
A jak już ładnie kwitnie to używam raz nawozu na zawiązywanie pąków, raz na duże kwiaty w zależności ilości pąków.
Warto też 3 razy w sezonie (dwa razy na początku sezonu w odstępach co 1 miesiąc - pierwszy raz zaraz po wyjęciu z "piwnicy" i trzeci raz jeśli zajdzie taka potrzeba (po chorobie grzybowej lub po zwalczenia robactwa) opryskać preparatem ASAHI (biostymulator) celem wzmocnienia rośliny po szoku jaki przechodzi przy zmianie warunków.
Mam nadzieję, że odpowiedziałem wyczerpująco.
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Witam,adrianic pisze:Co do nawozów to mam już wyrobioną opinię .... Ja używam do codziennego nawożenia datur nawozu o składzie NPK 20-20-20 (będę go nazwał dwudziestką). .... Mam nadzieję, że odpowiedziałem wyczerpująco.
Rady wydają się być bardzo cenne, zupełnie zmieniające moje podejście do datury. Do tej pory tylko codziennie nawoziłem i podlewałem.
A tu mówisz, że można też opryskiwać nawozem.
Już jestem podniecony co moja roślina na to.
A przy okazji, czy nawozy, o których piszesz są ogólnie dostępne dla amatorów?
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Tak jak systemiczne środki ochrony roślin tak i nawozy mogą być wchłaniane przez liście i zielone łodygi dlatego nawóz na zawiązywanie pąków nalepiej działa w opysku. Takim standardowym NPK 20-20-20 nie ma sensu opryskiwać. Opryski mają zwiększać kwitnienie lub wielkość kwiatów (w zależności od rodzaju nawozu).
Nie wiem czy są dostępne w mniejszych ilościach. Uważam, że warto kupować nawóz na którym jest opisany procentowy udział składników, a nie tylko napis np. "do roślin kwitnących" - czyli do czego? Do już kwitnących? Do tych z pączkami? Do tych młodych bez pączków? - i bądź tu człowieku mądry...
Nie wiem czy są dostępne w mniejszych ilościach. Uważam, że warto kupować nawóz na którym jest opisany procentowy udział składników, a nie tylko napis np. "do roślin kwitnących" - czyli do czego? Do już kwitnących? Do tych z pączkami? Do tych młodych bez pączków? - i bądź tu człowieku mądry...
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Nie jestem z wykszałcenia ogrodnikiem (skoczyłem Zarządzanie przedsiębiorstwem) - to jakiś tam bagaż doświadczenia, a jak widać pomimo krótkiego dnia datury kwitną i pąki nie opadają, a temperatura w szklarni w której mam datury też niezbyt wysoka bo w nocy 8 stopni, a w dzień 12 stopni
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
Ja na złe kwitnienie specjalnie nie narzekałam.Nas w tamtym roku bardziej trapił stan liści były zdecydowanie słabsze i bladawe,
- meluzyna
Pozwolę sobie podać składniki - Peters Professional 10+30+20+ mikro Blossom Booster, wg ulotki. Nie jestem chemikiem ani ogrodnikiem, ale jeśli ma takie działanie jak napisał Adrian, to niezbicie wynika z ulotki, że głównymi składnikami tego nawozu jest azot, fosfor i potas. I pod tym kątem należy szukać ewentualnie innych nawozów przyspieszających zawiązywanie pąków i kwitnienie roślin.
Skład:
10% azotu: 5% azotanowy 5% amonowy
30% fosfor
20% potas
1% magnez
mikroelementy:
0,050% żelazo
0,020% mangan
0,004% miedź
0,003% cynk
0,007% bor
0,001% molibden
Zastosowanie: do dolistnego dożywienia roślin.
Silnie stymuluje kwitnienie roślin.
Dawkowanie: stosować co 3-5 dni w stężeniu 0,2-0,3% (2-3g/litr wody), w zależności od potrzeb.
Skład:
10% azotu: 5% azotanowy 5% amonowy
30% fosfor
20% potas
1% magnez
mikroelementy:
0,050% żelazo
0,020% mangan
0,004% miedź
0,003% cynk
0,007% bor
0,001% molibden
Zastosowanie: do dolistnego dożywienia roślin.
Silnie stymuluje kwitnienie roślin.
Dawkowanie: stosować co 3-5 dni w stężeniu 0,2-0,3% (2-3g/litr wody), w zależności od potrzeb.
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Ja używam tylko Peters Professional na kwitnienie, do codziennego nawożenia, na rozrost korzeni, na olbrzymie kwiaty, na szybki wzrost) pomimo, że są jednymi z najdroższych. To jest praktycznie jedyna firma, która "pilnuje" żeby sład nawozu (procentowe udziały składników) były dokładnie takie same jak w opisie, a to jest przecież najważniejsza rzecz przy hodowli żeby wiedzieć czego ile podajemy roslince do jedzenia.
- meluzyna
Myślisz, że inni producenci tak nie do końca piszą prawdę jaki jest skład nawozów? I jeszcze jedno pytanie: co myślisz o granulowanym oborniku?
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Nigdy nie próbowałem granulowanego obornika więc cięzko mi sie wypowiadać. Co do nawozów i ich składu to najlepsze efekty były po Petersie, a różnice w tempie wzrostu i pączkowaniu były widoczne "gołym okiem" stąd domniemuję, że albo składy nie te albo więcej wypełniacza niż składników NPK