Trawnik na darni
Trawnik na darni
Chcę założyć trawnik. Obecnie mam na kawałku podwórka około 400 m2 rdest ptasi, trawę jak na polach, mech itp. I chciałabym tego nie niszczyć, czy można zwertykulować, po czym wysiać trawę, i przysypać ziemią ?? Urośnie ładna i zielona ?? Pwoerzchnia jest w pełnym słońcu, często słońce wypala mi trawę.
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Trawnik na darni
Chwast po wertykulacji będzie się rozrastał w najlepsze. Mech tego się wertykulacją tak łatwo nie pozbędziesz. Trawa pastwiskowa lub łąkowa, która u ciebie rośnie teraz to nie problem.
Szkoda, że na pomysł zakładania trawnika nie wpadłaś jeszcze późnym latem bo wtedy mogłabyś sobie jesienią opryskać glebę i zniszczyć obecny trawnik. Glebę przeorać np. agregatem uprawnym lub glebogryzarką. Zostawiła byś to na zimę dodatkowo mogłabyś posypać glebę wapnem by zmienić pH (mech).
Wiosną no cóż przewrócić glebę do gór "nogami". Opryskać trawnik przed orką np: Chwastoxem. Rzucić wapno na glebę, posiać odpowiednią mieszankę nasion traw na tereny słoneczne (zagrabić delikatnie nasiona w glebę i czekać na wschody) ale tutaj pojawia się pytanie jaką masz glebę ?
Może warto zastanowić się na kupnem mieszanki na pastwiska z gwarancją, że żadne słońce Ci trawnika nie upali.
Jakim obszarem dysponujesz ?
W jakim celu wykorzystujesz obecny trawnik ?
Szkoda, że na pomysł zakładania trawnika nie wpadłaś jeszcze późnym latem bo wtedy mogłabyś sobie jesienią opryskać glebę i zniszczyć obecny trawnik. Glebę przeorać np. agregatem uprawnym lub glebogryzarką. Zostawiła byś to na zimę dodatkowo mogłabyś posypać glebę wapnem by zmienić pH (mech).
Wiosną no cóż przewrócić glebę do gór "nogami". Opryskać trawnik przed orką np: Chwastoxem. Rzucić wapno na glebę, posiać odpowiednią mieszankę nasion traw na tereny słoneczne (zagrabić delikatnie nasiona w glebę i czekać na wschody) ale tutaj pojawia się pytanie jaką masz glebę ?
Może warto zastanowić się na kupnem mieszanki na pastwiska z gwarancją, że żadne słońce Ci trawnika nie upali.
Jakim obszarem dysponujesz ?
W jakim celu wykorzystujesz obecny trawnik ?
Ja bym najchętniej wszystko przeorała i zasadziła nowy trawnik ale niestety to działka rodziców i mama na sama mysl przekopania mdleje. Gleba jest piaszczysta. Obszar to 3700 m2 A trawnik po prostu jest i raczej nikt po nim nie chodzi. O ile to można nazwac trawnikiem.
Dlatego pytałam czy można wysiać na to co jest teraz.
Dlatego pytałam czy można wysiać na to co jest teraz.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to poczytaj o renowacji trawnika tutaj:
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=27842
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=27842
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kiedyś trafiłam na rewelacyjny sposób zakładania trawnika, który mógłby się u Ciebie sprawdzić. Autorka tego pomysłu wyszła z założenia,że najważniejsze przy trawniku jest systematyczne koszenie. W tym celu należy powierzchnię dokładnie wyrównać, a potem systematycznie kosić, trawka sama się nasieje i będzie żyła, a chwaściska nie dadzą rady przy systematycznym koszeniu. Do tego dorzuciłabym jeszcze podlanie trawnika w okresach suszy, chociaż mój trawnik czasami bywa żółty, a po deszczu wraca mu właściwy kolor.
Waleria
Opryskać początkiem maja Starane (albo bodaj Chwastoxem, tyle że ten capi
)
Po jakiś 10 dniach skosić jak najniżej.
Wygrabić ostrymi,metalowymi grabiami (albo zwertykulować i wygrabić)
Posiać trawę.
Uwałować.
Lać wodę i kosić. I tak przez 200 lat...

Po jakiś 10 dniach skosić jak najniżej.
Wygrabić ostrymi,metalowymi grabiami (albo zwertykulować i wygrabić)
Posiać trawę.
Uwałować.
Lać wodę i kosić. I tak przez 200 lat...

- gemciu83
- Kontakt:
Dodajmy, że jeśli oprysk Chwastoxem nastąpi przed wysiewem nasion chwastów i będzie to powtarzane co roku wiosną to tak możemy praktycznie do zera wyeliminować chwast z trawnika.
Czy siew nasion traw w stary trawnik z starymi dominującymi odmianami jest dobrym pomysłem hmm osobiście mam obawy, że stare dominujące odmiany traw zagłuszą nowe nasiona traw.
Na ziemię piaszczystą polecałbym jednak odmianę nasion traw pastwiskowo-kośnych.
Gazonów bym nie polecał na odkryty nasłoneczniony obszar narażony na wysychanie, ponieważ będzie to tylko duży wydatek na krótką metę.
Czy siew nasion traw w stary trawnik z starymi dominującymi odmianami jest dobrym pomysłem hmm osobiście mam obawy, że stare dominujące odmiany traw zagłuszą nowe nasiona traw.
Na ziemię piaszczystą polecałbym jednak odmianę nasion traw pastwiskowo-kośnych.
Gazonów bym nie polecał na odkryty nasłoneczniony obszar narażony na wysychanie, ponieważ będzie to tylko duży wydatek na krótką metę.
Regularne koszenie szybko zweryfikuje, co tam zostanie. Oczywiście wyginie perz, trawska wysoko krzewiące się. Jedna kupkówka- no to cholerstwo, jeśli jest, trzeba ręcznie wydłubać.
Dziękuję za wszystkie rady, więc tak najpierw potraktuję go chwastoxem, potem skosze jak najnizej się da( a mam kosiarke wlasnej roboty bo te ze sklepu nie daja rady, bo mam sosny i korzenie sa niekiedy na wierzchu nie mówiąc o szyszkach i noże szlak trafiał i jest ona ustawiona na mega niskie koszenie) po czym wygrabie to wszystko takimi grabiami do wertylukacji, zeby wszystko dokladnie wyszlo. Posypie troce nowa ziemia tak po wierzchu tylko i posieje trawe pastwiskowo kośną.
- gemciu83
- Kontakt:
Tylko trawę pastwisko kośną ale bez domieszek koniczyny !
Jak chesz to pisz do mnie na PW to polecę Ci dobrą mieszankę.
Jak chesz to pisz do mnie na PW to polecę Ci dobrą mieszankę.
-
- 100p
- Od: 19 gru 2005, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Katiekas, jeżeli masz podsiewać nasiona trawy, to zrób to przed posypaniem ziemią. Na pewno nie będziesz sypać grubej warstwy. Dobrze byłoby przewalcować, a przynajmniej uklepać tę ziemię i polać ostrożnie wodą.
Pozdrawiam
Mam jeszcze pytanie, czy trawa kosno pastwiskowa np taka jak ta http://www.24garden.pl/product/id/117,t ... wa-b1-5-kg bedzie wygladala jak trawa na angielskim trawniku czy jednak bedzie wygladała ja na polu ??
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Ja bym się jeszcze zastanowił przed posianiem trawy pastwiskowej, taka może szybko i silnie rosnąć a efekt estetyczny może być kiepski. Przecież sa różne mieszanki na suche tereny - uważacie że się nie sprawdzą?
U mnie na podwórku też jest i rdest i dzika trawa, z tym że nisko rosnąca i dobra ziemia. Nigdy nie robiłem podsiewów tylko regularnie koszę. Wtedy rdest ustępuje miejsca trawie. Gdy jest sucho przeważa rdest, gdy mokro trawa. Wszystko się samo reguluje i fajnie wygląda
U mnie na podwórku też jest i rdest i dzika trawa, z tym że nisko rosnąca i dobra ziemia. Nigdy nie robiłem podsiewów tylko regularnie koszę. Wtedy rdest ustępuje miejsca trawie. Gdy jest sucho przeważa rdest, gdy mokro trawa. Wszystko się samo reguluje i fajnie wygląda

Pozdrawiam, Maciek.
- gemciu83
- Kontakt:
Ta trawa, którą ja poleciłem sprawdzi się.
Trawy gazonowe na suche nawierzchnie nie sprawdzają się w moim odczuciu, a kilka ich już przetestowałem. Zakładanie trawnika co roku nie ma sensu.
Trawa polecona przeze mnie zda egzamin nawet w upalne dni w temp. 50 st. C. w pełnym słońcu bez podlewania (aczkolwiek można trawę podlewać).
Niemalże wszyscy producenci mieszanek nasion traw fałszują skład. To co jest na etykiecie składu nie jest prawdą. Skład % jest prawdziwy ale podmienione są odmiany poszczególnych gatunków traw.
Ta trawa co ja ją poleciłem będzie wyglądała jak trawnik, dywan. Przy odpowiednim nawożeniu (tanim nawożeniu) - nie w sklepach ogrodniczych zakup nawozów, będzie to trawnik, który będą podziwiać całe okolice.
UWAGA nie kupować traw no name i marketowskich bo tam jest tylko sam plew.
Trawy gazonowe na suche nawierzchnie nie sprawdzają się w moim odczuciu, a kilka ich już przetestowałem. Zakładanie trawnika co roku nie ma sensu.
Trawa polecona przeze mnie zda egzamin nawet w upalne dni w temp. 50 st. C. w pełnym słońcu bez podlewania (aczkolwiek można trawę podlewać).
Niemalże wszyscy producenci mieszanek nasion traw fałszują skład. To co jest na etykiecie składu nie jest prawdą. Skład % jest prawdziwy ale podmienione są odmiany poszczególnych gatunków traw.
Ta trawa co ja ją poleciłem będzie wyglądała jak trawnik, dywan. Przy odpowiednim nawożeniu (tanim nawożeniu) - nie w sklepach ogrodniczych zakup nawozów, będzie to trawnik, który będą podziwiać całe okolice.
UWAGA nie kupować traw no name i marketowskich bo tam jest tylko sam plew.
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Jeśli masz to sprawdzone, w porządku. Mógłbyś mi podać na PW nazwę tej mieszanki? Może się przydać na przyszłość
Z tym fałszowaniem Masz sporo racji, raz kupiłem mieszankę łąka kwiatowa, jedynym "kwiatem" w niej była zdaje się mikrokoniczyna
Zwykle kupuję mieszanki znanych producentów, na ile są zgodne z prawdą nie wiem bo nie znam się aż tak dobrze na gatunkach traw.

Z tym fałszowaniem Masz sporo racji, raz kupiłem mieszankę łąka kwiatowa, jedynym "kwiatem" w niej była zdaje się mikrokoniczyna

Zwykle kupuję mieszanki znanych producentów, na ile są zgodne z prawdą nie wiem bo nie znam się aż tak dobrze na gatunkach traw.
Pozdrawiam, Maciek.