MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w ogrodach. CZ I
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach.
Mam pytanie.
W tamtym roku zakupiłem trochę kokonów Murarki ogrodowej , dziś zakończyłem wyjmowanie kokonów z rurek.
Czy ktoś dysponuje wiedzą , JAKI MAKSYMALNY % Z CAŁOŚCI KOKONÓW TO MOGĄ BYĆ SAMICZKI ?( nie chodzi mi o średnia ilość) Czy mam przyjąć 50/50 ? Czy może jest szansa ze możliwy był podział 60% samiczek do 40 % samczyków, a może można jeszcze liczyć na większą różnicę na korzyść samiczek ? Nie wiem ile rurek przygotować na sezon 2011- stąd moje pytanie.

W tamtym roku zakupiłem trochę kokonów Murarki ogrodowej , dziś zakończyłem wyjmowanie kokonów z rurek.
Czy ktoś dysponuje wiedzą , JAKI MAKSYMALNY % Z CAŁOŚCI KOKONÓW TO MOGĄ BYĆ SAMICZKI ?( nie chodzi mi o średnia ilość) Czy mam przyjąć 50/50 ? Czy może jest szansa ze możliwy był podział 60% samiczek do 40 % samczyków, a może można jeszcze liczyć na większą różnicę na korzyść samiczek ? Nie wiem ile rurek przygotować na sezon 2011- stąd moje pytanie.
- Funkmaster
- 30p - Uzależniam się... 
- Od: 17 lut 2010, o 10:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To zależy bo teoretycznie z rurek o grubszej średnicy jest więcej samic. 
Ale najlepiej przygotuj tyle rurek ile masz kokonów.
W tamtym roku ktoś oddawał za free murarki, gdyby ktoś w tym roku chciał to mógł bym przyjąć i po sezonie oddać tą liczbę kokonów lub np 150 % otrzymanych kokonów.
Ewentualnie gdyby ktoś miał na sprzedaż to prosze o kontakt na Pw.
Bo w tym sezonie za dużo rurek przygotowałem

Ale najlepiej przygotuj tyle rurek ile masz kokonów.
W tamtym roku ktoś oddawał za free murarki, gdyby ktoś w tym roku chciał to mógł bym przyjąć i po sezonie oddać tą liczbę kokonów lub np 150 % otrzymanych kokonów.
Ewentualnie gdyby ktoś miał na sprzedaż to prosze o kontakt na Pw.
Bo w tym sezonie za dużo rurek przygotowałem
Przyszły Rolnik ;)

- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Powiedz proszę, z czego masz te rurki ?

Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.

Krzysztof Khn.
- 
				x-suzana
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Po co Wam te murarki, że się tak zapytam? Trzmiele to rozumiem bo nawet miodku można posmakować  ale murarki ???
  ale murarki ???

ale murarki ???
  ale murarki ???- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Suzana - po pierwsze nie żądlą, po drugie zapylają drzewa owocowe :P
A niezależnie od wszystkiego - są śliczne i fajnie jest mieć swoje własne pszczółki.
W zeszłym roku dostałam murarki od Murarki.
Od razu podzieliłam się z 2 osobami a już mam zamówienia na wiosnę więc w tym roku nie za bardzo mam się czym dzielić.
Ale może za rok ?

A niezależnie od wszystkiego - są śliczne i fajnie jest mieć swoje własne pszczółki.
W zeszłym roku dostałam murarki od Murarki.
Od razu podzieliłam się z 2 osobami a już mam zamówienia na wiosnę więc w tym roku nie za bardzo mam się czym dzielić.
Ale może za rok ?
- 
				x-suzana
Na szczęście w moim rejonie mamy prawdziwe pszczoły i jakoś nie martwimy się zapyleniem.Gorzej jak pogoda deszczowa albo zimno to pszczoły siedzą w ulu i tylko  jedzą..... miód. ;:5

- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Nie wiem, może to zbieg okoliczności, ale w zeszłym roku otrzymałam kokony murarek, pięknie mi się wykluły i miałam wreszcie porządnie owocującą śliwkę. Są wspaniałymi zapylaczami.suzana pisze:Po co Wam te murarki, że się tak zapytam? Trzmiele to rozumiem bo nawet miodku można posmakowaćale murarki ???
Waleria

- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie też jest sporo pszczół miodnych, ale zawsze lepiej mieć swoje.
No i fajnie jest poobserwować je w akcji

No i fajnie jest poobserwować je w akcji

Pozdrawiam, Maciek.

- 
				Pawel Woynowski
- Przyjaciel Forum - Ś.P. 
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
suzana pisze:Po co Wam te murarki, że się tak zapytam?
Gdybyś przeczytała cały wątek, to na samym początku znalazła byś odpowiedź na swoje pytanie - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 55#p684255
Miód trzmieli do posmakowania !!! ciekawostka???Trzmiele to rozumiem bo nawet miodku można posmakowaćale murarki ???
W najlepszym przypadku można od niego dostać rozwolnienia.
Trzmiele nie produkują miodu w prawdziwym tego słowa znaczeniu - zbierają pyłek i powstaje z niego tzw. nakrop:
Cytuję:
Jeśliby nawet z tego nakropu powstał miód, to by się nie nadawał do spożycia:"Gniazdowanie
Trzmiele tworzą gniazda sezonowe. Zimują tylko zapłodnione matki (najczęściej w ziemi, w mysich norach, dziuplach, a także w szparach ścian oraz w innych, podobnych miejscach). Kiedy wiosna zaczyna się wcześnie i pierwsze kwiaty zakwitają na początku marca, pojawiają się matki trzmieli. Okres hibernacji trzmieli trwa od 7. do 9. miesięcy. Większość trzmieli budzi się, gdy temperatura ziemi (do kilkunastu cm w głąb) przekracza 10řC. Jako pierwsze z zimowego snu budzą się: trzmiel gajowy, leśny, ziemny i wrzosowiskowy. Najpóźniej pojawiają się gatunki żyjące na ciepłych łąkach, np. trzmiel szary. Gdy samice kończą sen zimowy, w woreczkach nasiennych mają zapas plemników z poprzedniego roku. Odżywiają się pyłkiem, co umożliwia rozwijanie się jajników oraz wydzielanie płytek wosku. Rozpoczynają loty szukając miejsca do założenia gniazda. Zdarza się, że matki przepędzają się wzajemnie, toczą walki o miejsce, czasem śmiertelne. Większość polskich gatunków trzmieli zakłada gniazda pod ziemią, np. w opuszczonych norach gryzoni. Niektóre budują gniazda na powierzchni, niektóre w dziuplach drzew, a inne (np. trzmiel leśny) mogą gnieździć się pod i nad ziemią.
Rodziny zakłada zaledwie 20 - 30 proc. samic. Wiele z nich ginie. Gniazdo trzmieli składa się w części zewnętrznej z suchej trawy, mchu itp. i z części wewnętrznej. Samica wewnątrz gniazda buduje z wypacanego wosku garnuszek, do którego znosi nektar z kwiatów (zjada go, kiedy np. ogrzewa czerw). Nektar w garnuszkach, nazywany przez pszczelarzy nakropem, nie jest przerabiany na miód. Obok matka buduje z wosku pierwszą komórkę ("kolebkę") do której składa jaja."
"Miód produkowany przez trzmiele ma gorszą jakość, niż miód pszczeli, ponieważ może zawierać pyłek i nektar z roślin, które są dla człowieka trujące, np. z tojadów Aconitum. Pszczoła miodna natomiast jest wrażliwa na te same trucizny co człowiek, jej miód jest więc dla nas bezpieczny".
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne

"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
w chwili wolnego czasu obejrzyj sobie film Milczenie Pszczół , a jak zobaczysz w chinach ludzików , którzy ręcznie zapylają kwiaty to sama odpowiesz sobie na pytaniesuzana pisze:Po co Wam te murarki, że się tak zapytam? Trzmiele to rozumiem bo nawet miodku można posmakowaćale murarki ???
 >>>>,http://www.youtube.com/watch?v=BSFr42fxR5Q
    >>>>,http://www.youtube.com/watch?v=BSFr42fxR5Q- 
				x-suzana
Nie chciałam Was obrazić,  ja  nie słyszałam jeszcze nigdy o hodowaniu murarek, owszem widziałam je w naturze. .Nawet nie przypuszczałam, że w Polsce może być taki kryzys z zapylaniem. 

- sparks25
- 500p 
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
Jeszcze kryzysu chyba nie ma ale jak tak dalej pójdzie to będzie, coraz więcej się słyszy i czyta że pszczoły chorują i giną.
U mnie na działce to kiedyś jeden trzymał pszczoły ale juz go nie ma
Też chcę trzymac murarki w zeszłym roku za późno wystawiłem trzciny i mam tylko kilka kokonów na ten rok.

U mnie na działce to kiedyś jeden trzymał pszczoły ale juz go nie ma

Też chcę trzymac murarki w zeszłym roku za późno wystawiłem trzciny i mam tylko kilka kokonów na ten rok.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
suzana pisze:Nie chciałam Was obrazić, ja nie słyszałam jeszcze nigdy o hodowaniu murarek, owszem widziałam je w naturze. .Nawet nie przypuszczałam, że w Polsce może być taki kryzys z zapylaniem.
Nikt się nie obraził

,  w moim rejonie gdzie mieszkam od 8 lat zauważyłem bardzo duże zmniejszenie się ilości pszczół , w ubiegłym roku chodząc po ogrodzie mogłem na palcach je policzyć , bywały dni kiedy na kwiatach jabłoni nie było ich wcale .
   ,  w moim rejonie gdzie mieszkam od 8 lat zauważyłem bardzo duże zmniejszenie się ilości pszczół , w ubiegłym roku chodząc po ogrodzie mogłem na palcach je policzyć , bywały dni kiedy na kwiatach jabłoni nie było ich wcale . Zawsze kwiaty malw były dla nich wielką stołówką , podobnie jak dla trzmieli , których ubiegłą wiosną nie widywałem praktycznie wcale.
- 
				x-suzana
Słyszałam ,że  pszczoły tracą orientację przez komórki telefoniczne, sygnał zaburza ich zmysł i nie wracają do gniazd. Ale tak na prawdę to naukowcy nie wiedzą co jest przyczyną ich wylotów.

- Funkmaster
- 30p - Uzależniam się... 
- Od: 17 lut 2010, o 10:02
@krzysztofkhn
Rurki trzcinowe. Mieszkam na wsi trzciny mam pod dostatkiem bo w tym roku już wyczaiłem większość miejsc gdzie występuje.
Murarki mi są potrzebne do zapylania głównie plantacji krzewów owocowych i sadu. Dlatego pożytku mają u mnie dużo. A jeśli chcemy mieć już prawdziwe zapylanie to jeszcze trzmiele żeby w innych warunkach zapylały i wtedy widać poprawę w plonowaniu i zawiązanej ilości owoców.

Rurki trzcinowe. Mieszkam na wsi trzciny mam pod dostatkiem bo w tym roku już wyczaiłem większość miejsc gdzie występuje.
Murarki mi są potrzebne do zapylania głównie plantacji krzewów owocowych i sadu. Dlatego pożytku mają u mnie dużo. A jeśli chcemy mieć już prawdziwe zapylanie to jeszcze trzmiele żeby w innych warunkach zapylały i wtedy widać poprawę w plonowaniu i zawiązanej ilości owoców.
Przyszły Rolnik ;)