Wandy ogródek pod dębami, część 2
-
goryczka143
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 21 sie 2009, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wandy ogródek pod dębami, część 2
WANDO
No to będziesz mieć pachnącą wiosnę w domu.
Pokazałam zdjęcie z przed czterech lat z trawą Red Baron - oceń sama.
Ona tam ma drugi rok /posadzona była ma sadzonka/.
No to będziesz mieć pachnącą wiosnę w domu.
Pokazałam zdjęcie z przed czterech lat z trawą Red Baron - oceń sama.
Ona tam ma drugi rok /posadzona była ma sadzonka/.
- gosia07
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 gru 2009, o 20:55
Następna co trzyma asa w rękawie do końca
Wandziu śliczne te hostki
Czy będziesz je dzieliła może? Ja bym się chętnie pisała na wymiankę albo zakup 
- Aszka

- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Ale zaraz będzie zapach 
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam serdecznie początkującą, podaj swoje imię i skrobnij parę słów o sobie. Gdzie mniej więcej mieszkasz, czym się zajmujesz, czy zamierzasz założyć własny wątek itd.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

Ponieważ zaczęła się nowa stronka, pokażę wam metamorfozę mojej Kamiennej Ścieżki. Jej odsłony ukazuję od września, bo wcześniejszych zdjęć nie mam. Z wiosną postaram się nadrobić ten brak.
Wczesna jesień. Spadają dopiero pojedyncze dębowe listki. Świeci słoneczko i można powygrzewać się na leżaczku.

Listopad. Czesław pokrył kolorowym dywanem wszystko, co się tylko dało. TRzeba zacząć jesienne grabienie liści.

Zima. Wszystko przysypane wszechobecną białością.

A to odsłona ostatnia, dosłownie sprzed godziny. Optymistyczny widok odwilżowy.

Wczesna jesień. Spadają dopiero pojedyncze dębowe listki. Świeci słoneczko i można powygrzewać się na leżaczku.

Listopad. Czesław pokrył kolorowym dywanem wszystko, co się tylko dało. TRzeba zacząć jesienne grabienie liści.

Zima. Wszystko przysypane wszechobecną białością.

A to odsłona ostatnia, dosłownie sprzed godziny. Optymistyczny widok odwilżowy.

- AgaNet

- Od: 26 sie 2010, o 11:00
Widzę Wandziu że wielkie sianie już za Tobą
Teraz wypada nam tylko dopingować nasze maleństwa do wzrostu
U mnie dziś, po tygodniu od wysiania, pojawiła się pierwsza siewka heliotropu
Ciekawa i pomysłowa sesja ogrodowej ścieżki
-
POCZATKUJACA39
- 10p - Początkujący

- Od: 4 lut 2011, o 13:19
nie mam pojęcia jak to się stało ale tak to jest z początkującymi 
- piofigiel
- 1000p

- Od: 11 lis 2009, o 17:15
Chwaliłem już kiedyś tą ścieżkę, jest można powiedzieć markowa, taka ścieżka to skarb, prawdziwa ozdoba, w jej otoczeniu ogród wiele zyskuje, pod ciągłym jej urokiem rozmyślam gdzie by u mnie można taką poprowadzić, chociaż fragmencik. Gratuluję pomysłu i wykonania
Pozdrawiam Tomek
Pozdrawiam Tomek
- JSZFRED

- Od: 1 lut 2008, o 18:02
Witam Wandziu,
Wpadłam na spacer pod dębami i jestem zauroczona, to jest prawdziwy "stary" naturalny ogród wygląda jak by był z tymi dębami od "wieków", wspaniały pomysł z tymi kamieniami i ścieżką sprawia wrażenie dużego ogrodu,bardzo mi sie podoba i z tym ładnym domkiem jest super , mmmmmmm i ile host, dla nich to idealne warunki,
moje hosty tez rosna pod dębem bo rośnie sobie 3 m od ogrodzenia i choc nie mój mam z nim trochę kłopotu, śmieci na moja stronę i zasłania słońce od południa,a od wschodu brzoza też nie moja, obydwa drzewa powyżej 10m wysokości i słońca dla róz zostaje bardzo mało,
u mnie też nie wszystkie powojniki chcą rosnąć dostaja uwiądu i zamierają,od zeszłego roku podsypuję popiołem od grilla z węgla drzewnego podobno pomaga i trochę dolomitu
Wando jeśli pozwolisz wpadnę czasem na wirtualny spacerek a i może siedę sobie na chwilkę posłuchać ptaszów
Wpadłam na spacer pod dębami i jestem zauroczona, to jest prawdziwy "stary" naturalny ogród wygląda jak by był z tymi dębami od "wieków", wspaniały pomysł z tymi kamieniami i ścieżką sprawia wrażenie dużego ogrodu,bardzo mi sie podoba i z tym ładnym domkiem jest super , mmmmmmm i ile host, dla nich to idealne warunki,
moje hosty tez rosna pod dębem bo rośnie sobie 3 m od ogrodzenia i choc nie mój mam z nim trochę kłopotu, śmieci na moja stronę i zasłania słońce od południa,a od wschodu brzoza też nie moja, obydwa drzewa powyżej 10m wysokości i słońca dla róz zostaje bardzo mało,
u mnie też nie wszystkie powojniki chcą rosnąć dostaja uwiądu i zamierają,od zeszłego roku podsypuję popiołem od grilla z węgla drzewnego podobno pomaga i trochę dolomitu
Wando jeśli pozwolisz wpadnę czasem na wirtualny spacerek a i może siedę sobie na chwilkę posłuchać ptaszów
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

Tomku, rzeczywiście takie kamienne ścieżki bardzo urozmaicają ogód i nadają mu klimatu. U mnie ta ścieżka powstała właściwie z przyczyn praktycznych. Mam tak słabą piaszczystą ziemię, że miejscami nie chce rosnąć nawet zwykła trawa. Gdzieniegdzie położyłam kostkę, płyty chodnikowe lub inne tego typu materiały. A tutaj zaczełam układać polne kamienie. Najpierw było tylko kilka, potem znalazłam jeszcze parę sztuk i dołożyłam. I tak w miarę upływu czasu, ścieżka się wydłużała i właściwie do dzisiaj nie jest skończona, gdyż stale coś przybywa. A to z boku, a to na końcu. Nieraz sobie obiecywałam, że w jakimś miejscu zakończę
. Ale później pojawiało się jeszcze kilka kamieni i tak to trwa. Ale spokojnie, na pewno nie pokryją wszystkiego
A zawsze jest możliwość rozebrania fragmentu ścieżki i to jest jedną z jej głównych zalet.
JSZFRED, o jak miło, że także do mnie wpadłaś
Ten ogródek uprawiam też tyle czasu co ty, a więc szósty rok. Dąb Czesław natomiast ma mniej więcej 50 lat. Mieszkał tu sobie od dawna. I na szczęście wyrósł w bardzo dobrym miejscu, to znaczy kilka metrów przed tarasem. Swoimi ramionami muska nam już dach, trzeba więc nieco go skracać, żeby nie nakrył swoim płaszczem calego naszego domostwa
Nie jest zreszta tutaj osamotniony. Rosną u nas jeszcze trzy inne mniejsze dęby. Ja bym z chęcią jeden z nich usunęła, bo za parę lat zdominują całe nasze włości, ale póki co M się na to nie zgadza. Zobaczymy, co nam czas przyniesie w tej kwestii. Sama wiesz, jaki jest jesienią kłopot z liśćmi. Ty masz liście od sąsiadów, a ja całe tony własnych
Ale za to w najgorsze upały pod dębem zawsze jest miły chłodek 
JSZFRED, o jak miło, że także do mnie wpadłaś
-
goryczka143
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 21 sie 2009, o 20:41
WITAJ WANDO
Bardzo podoba się mi Twój ogród ponieważ jest w nim dużo drzew i krzewów iglastych.
To właśnie one dają klimat prawdziwego ogrodu. Trawy u Ciebie nawet ekspansywne
będą dobrze wyglądać, możesz w każdej chwili nadwyżki usunąć.
Ja mam małą działkę i w związku z tym rośliny pogrupowane, więc nie mogę wprowadzać
roślin ekspansywnych.
Bardzo podoba się mi Twój ogród ponieważ jest w nim dużo drzew i krzewów iglastych.
To właśnie one dają klimat prawdziwego ogrodu. Trawy u Ciebie nawet ekspansywne
będą dobrze wyglądać, możesz w każdej chwili nadwyżki usunąć.
Ja mam małą działkę i w związku z tym rośliny pogrupowane, więc nie mogę wprowadzać
roślin ekspansywnych.
- Babopielka

- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Wando
Ja z pytaniem do Ciebie .
Może wybierzesz się do Szmita w długi weekend majowy
Nie masz tak daleko do Ciechanowa ,ja mam dalej
Spotkanie forumkowe się szykuje i miło by było poznać Ciebie osobiście
Pomyśl kobieto nad tym
Ja z pytaniem do Ciebie .
Może wybierzesz się do Szmita w długi weekend majowy
Nie masz tak daleko do Ciechanowa ,ja mam dalej
Spotkanie forumkowe się szykuje i miło by było poznać Ciebie osobiście
Pomyśl kobieto nad tym
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

Krysiu, wcale nie ejst tak dobrze, bo ja też mam małą działkę. 700m2 na których stoi dom, istnieją podjazdy, miejsca gospodarcze. Sama więc rozumiesz, że to, co ekspansywne, nie bardzo mi się uśmiecha
Bożenko, bardzo mi miło, że jeszcze o mnie pamiętasz i że chciałabyś mnie poznać. Jesteś pierwsza, która mi osobiście o tym spotkaniu pisze. Jeżeli nie będziemy mieli w tym czasie żadnych wyjazdów z chórem, to bardzo chętnie przyjadę! Tym bardziej, że ty się na to spotkanie wybierasz
Bożenko, bardzo mi miło, że jeszcze o mnie pamiętasz i że chciałabyś mnie poznać. Jesteś pierwsza, która mi osobiście o tym spotkaniu pisze. Jeżeli nie będziemy mieli w tym czasie żadnych wyjazdów z chórem, to bardzo chętnie przyjadę! Tym bardziej, że ty się na to spotkanie wybierasz
- Babopielka

- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Wandzia -ja tam jestem chętna na takie spotkania ,bo już kilka
zaliczyłam i wszystkie były udane .Pomyślałam o Tobie bo kiedyś pisałaś ,że też
byś się wybrała na takie spotkanie
M obiecał ,że pojedzie ze mną ,
więc będę jak nic niespodziewanego się nie wydarzy
zaliczyłam i wszystkie były udane .Pomyślałam o Tobie bo kiedyś pisałaś ,że też
byś się wybrała na takie spotkanie
więc będę jak nic niespodziewanego się nie wydarzy
-
leszczyna

- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
WANDZIU
Troszkę się nie widziałyśmy, a Twoje stronice przewracają się jak w najbardziej poczytnym romansie
A i jakie nowe wiadomości albo czegoś nie doczytałam, Ty to Śpiewająca Kobieta
Dokąd tak wojażujecie, napisz coś o tym chórze.
A ile nowości zobaczyłam w Twoim ogrodzie

Troszkę się nie widziałyśmy, a Twoje stronice przewracają się jak w najbardziej poczytnym romansie
A i jakie nowe wiadomości albo czegoś nie doczytałam, Ty to Śpiewająca Kobieta
Dokąd tak wojażujecie, napisz coś o tym chórze.
A ile nowości zobaczyłam w Twoim ogrodzie
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna