Kaktusy darekcn4
-
Swagman
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 11 sty 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kaktusy darekcn4
to jest ciekawe w sumie jak kompletujecie kolekcje
najpierw Astrophytum a potem Uebelmannie i Discocactusy
- zamiarujecie to wszystko trzymać razem
że nieśmiało zapytam
problem polega na tym ze w warunkach dobrych dla tych 2 gatunków Astrophyta dostaną parchów na epidermie w ciągu 2 m-cy o ile nie szybciej
kolekcję nie zakłada się na zasadzie: te kaktusy są fajne to te będę miał a potem kupuje się nasiona sieje ,szczepi, wykańcza rośliny,kupuje nowe nasiona i tak w koło Macieju
trzeba najpierw określić jakie warunki się posiada i do tego dobierać rośliny,ważne jest tez to co się potrafi-nie ma sensu się porywać na jakieś trudne gatunki jak ktoś nie ma wprawy w uprawie- bo możne to być bardzo przykre rozczarowanie i można się w ogóle zniechęcić do hodowania tych pięknych roślin. Ja hoduje kaktusy coś ze 30 lat a uebelmannie które sobie kupiłem tak że 3 lata temu zabiłem w 3 m-ce
postawiłem je z innymi roślinami na słonku i właśnie to słońce,bardzo wysoka temperatura i suche powietrze{czyli wszystko co najlepsze dla Astrophytum} je wykończyło

- mgr_

- Od: 24 paź 2010, o 18:37
Czyli jaki "kaktusiarski" staż Twoim zdaniem trzeba mieć żeby sobie kupić UebelmannieSwagman pisze:to jest ciekawe w sumie jak kompletujecie kolekcjenajpierw Astrophytum a potem Uebelmannie i Discocactusy
- zamiarujecie to wszystko trzymać razem
że nieśmiało zapytam
problem polega na tym ze w warunkach dobrych dla tych 2 gatunków Astrophyta dostaną parchów na epidermie w ciągu 2 m-cy o ile nie szybciej
![]()
kolekcję nie zakłada się na zasadzie: te kaktusy są fajne to te będę miał a potem kupuje się nasiona sieje ,szczepi, wykańcza rośliny,kupuje nowe nasiona i tak w koło Macieju
trzeba najpierw określić jakie warunki się posiada i do tego dobierać rośliny,ważne jest też to co się potrafi-nie ma sensu się porywać na jakieś trudne gatunki jak ktoś nie ma wprawy w uprawie- bo możne to być bardzo przykre rozczarowanie i można się w ogóle zniechęcić do hodowania tych pięknych roślin. Ja hoduje kaktusy coś ze 30 lat a uebelmannie które sobie kupiłem tak że 3 lata temu zabiłem w 3 m-ce
![]()
postawiłem je z innymi roślinami na słonku i właśnie to słońce,bardzo wysoka temperatura i suche powietrze{czyli wszystko co najlepsze dla Astrophytum} je wykończyło
![]()
-
Swagman

30 lat jest za mało jak się hoduje co innego i nagle ni z gruszki ni z pietruszki zaczynamy uprawę całkowicie innych roślin które mają całkowicie inne wymagania.Przykład- ano ja sam- od ok 10 lat hoduję rodzaje Pediocactus i Sclerocactus- na własnych korzeniach są one na tyle trudne ze gatunki typu Ariocarpus,Aztekium, Turbinicarpus czy Pelecyphora można uznać za tak samo trudne w uprawie jak Rebutia
Ze mną też tak było przez pierwsze lata - za diabła nie chciało toto rosnąc
Powoli powoli{kosztowało to sporą kupkę pieniędzy na nasiona} zacząłem poznawać o co chodzi.Wszystko co do tej pory wiedziałem o uprawie kaktusów miało się nijak do uprawy tych rodzajów. Podlewamy kiedy jest zimno-kiedy robi się ciepło nie
Jak "zwykłe " kaktusy zaczynają rosnąc to te dwa gatunki są już na ogół po kwitnieniu i kończą wegetację-w czerwcu jest już całkiem po sezonie, który znowu się rozpoczyna pod koniec września kiedy rośliny często wypuszczają pąki i z nimi zimują. Zastanówcie się nad jedną sprawą-dlaczego Uebelmannie i Discocactusy są rzadko spotykane w kolekcjach- przecież nasiona są dostępne i można je kupić- ale jakoś roślin nie ma zbyt wiele - wniosek jest prosty- muszą być bardzo ciężkie w uprawie, zamiast radości z zakupy nasion radził bym rozglądać się za jakimiś trwałymi podkładkami typu Myrtillocactus bo Peireskiopsis jest dobry na jakieś 5 lat a potem trzeba ukorzeniać albo przeszczepiać

- blabla
- -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Najlepiej chyba zacząć od melaków jeśli chce się iść w stronę Brazylii. One z tej grupy są najmniej wymagające.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
Swagman

jasne że melaki są sporo łatwiejsze w uprawie,ale jak chłopaki chcą mieć hardcor to niech walczą-jak się nie wywrócisz to się nie nauczysz

- mgr_

- Od: 24 paź 2010, o 18:37
Trochę przykre Swagmanie, że na starcie skazujesz kogoś od razu na porażkę.
Tym bardziej kibicuję Darkowi trzymam kciuki za jego Uebelmannie i Discocactusy
Tym bardziej kibicuję Darkowi trzymam kciuki za jego Uebelmannie i Discocactusy
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Prawda. Z moich pierwszych wysiewów takich chwastów jak lobiwie czy echinopsy do teraz przetrwały 2 sztuki E.ancistrophora. Ale doświadczenie wtedy zdobyte procentuje do dziś.Swagman pisze:jasne że melaki są sporo łatwiejsze w uprawie,ale jak chłopaki chcą mieć hardcor to niech walczą-jak się nie wywrócisz to się nie nauczysz![]()
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
Swagman

ja go nie skazuje na porażkę tylko staram się przygotować psychicznie
Wam młodym to się wydaje ze to jest tylko posiać i już a to są strome schodki z których się spada na łeb i jest to bardzo bolesne i kosztowne - co byś powiedział na taki przypadek- kupujesz nasiona za 1tyś zł i masz z tego 2 rośliny
- trochę drogo wychodzi -prawda

- moritius

- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Trochę drastyczny przykład ;). Ale bardzo obrazotwórczy.
.
Nie mów (nie strasz ;)), że wysiewy czegokolwiek są aż tak trudne. Ja mam dopiero (bardzo) małe doświadczenie z rebucjami i mam nadzieję, że wiosenne wysiewy nie zakończą się porażkąSwagman pisze:Wam młodym to się wydaje ze to jest tylko posiać i już a to są strome schodki...
Nie mów, że jesteś aż tak strasznie stary :PWam młodym to się wydaje
Pozdrawiam, Aleksander
- darekcn42
- 1000p

- Od: 9 lut 2009, o 18:43
Wodzu widzę, że skutecznie chcesz mnie zniechęcić...
Jednak obstaję przy swoim...
Nie byłem ostatnio na forum, bo komp mi padł, a właściwie zjarał się
.
No ale dzisiaj zakupiłem nowy więc oto jestem
.
Jednak obstaję przy swoim...
Nie byłem ostatnio na forum, bo komp mi padł, a właściwie zjarał się
No ale dzisiaj zakupiłem nowy więc oto jestem
Pozdrawiam, Darek.
- banditoo

- Od: 23 lis 2008, o 01:33
Darek to raczej nieskutecznie 
- banditoo

- Od: 23 lis 2008, o 01:33
i bardzo dobrze, do odważnych świat należy
- darekcn42
- 1000p

- Od: 9 lut 2009, o 18:43
Znalazłem fajną stronkę z kultywarami Astrophytum.
Polecam zainteresowanym
.
http://www.astrophytum.ch/cultivare.shtml
Bardzo ciekawe zdjęcia roślinek.
Polecam zainteresowanym
http://www.astrophytum.ch/cultivare.shtml
Bardzo ciekawe zdjęcia roślinek.
Pozdrawiam, Darek.