Świdośliwa (Amelanchier ) cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
cortyzol
100p
100p
Od: 14 wrz 2008, o 21:06

Re: Świdośliwa

Post »

A miało być tak pięknie jak gdzieś czytałem reklamę .W Polsce żadnych wrogów świdośliwa miała nie mieć.Hahaha
Bogdan
KamilaWr
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 01:16

Post »

Dla mnie najgorsze jest to, że mszyce zaatakowały krzewy w trakcie owocowania.
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie nie było w ogóle mszyc. A z tym miedzianem to duża przesada i nieporozumienie. Świdośliwa nie lubi dużo wilgoci w podłożu, a deszcze przecież lały na okrągło, słońca też było bardzo mało. Pod tym względem był to wyjątkowy rok, wiele roślin cierpiało w nietypowy sposób. I to była przyczyna m.in. brązowienia liści, a być może i opadania zawiązków.
abelia
100p
100p
Od: 8 sty 2011, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie było podobnie. Też brązowiały liście i było mało owoców, ale nie było mszyc ani innych chorób. I też nie zamierzam używać żadnych środków chemicznych.
pozdrawiam Joasia
KamilaWr
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 01:16

Post »

Może to co innego było przyczyną brązowienia liści, nie mam pojęcia. Z racji tego że jestem początkującym ogrodnikiem zrobiłam to co poradził sprzedawca w ogrodniczym i w kolejnym roku nie miałam tego problemu- może to tylko przypadek. Mimo problemów jakie mogą występowac (pewnie jak z każdą inną) polecam tę roślinę, wygląda i smakuje wyśmienicie.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Trafiłam dzisiaj na ten wątek i miło usłyszeć, że jest tak wielu amatorów świdośliwy!
Posadziłam ją jakokrzew ozdobny właśnie ze względu na piękne ogniste barwy liści jesienią.
Po latach okazało się, że ma bardzo smaczne jagody.
Kupiona jako Świdośliwa lamarckii, rośnie u mnie już od około 10 lat. Nie wydaje odrostów korzeniowych.
Rozpoczyna wegetację bardzo wcześnie, kwitnie jako jeden z pierwszych krzewów w ogrodzie (początek kwietnia)
Nie lubi suszy i zawiązuje u mnie owoce tylko po mokrej wiośnie (rośnie na suchej, piaszczystej glebie).
pozwolę sobie wstawić zdjęcia
kwiaty
Obrazek
owoce
Obrazek
i jesienne barwy
Obrazek[/URL]
abelia
100p
100p
Od: 8 sty 2011, o 19:00

Post »

Ja też jestem początkujący :D , a mszyce u mnie najłatwiej rozpoznać po mrówkach, jeżeli wchodzą na roślinę to prawie 100%, że tam są. Drugie to szkło powiększające i szukanie żyjątek.
pozdrawiam Joasia
Awatar użytkownika
cortyzol
100p
100p

Post »

Wszystkim dziękuję za dużo informacji o świdośliwie i przyznam ,że u mnie na razie rośnie sobie drzewko z którego gdzieś na wysokości 1 metra były dwa odrosty ale je obciąłem.Drzewko ma około 2,5 metra.Owoce(jagody ) miała drobne, wielkości mniejsze od jarzębiny i raczej suche i nie smaczne. W ubiegłym roku prawie wszystkie owoce były dziwne w smaku.Pożyjemy,zobaczymy.
Bogdan
Krzychoo
100p
100p
Od: 30 mar 2008, o 19:42

Post »

Mam u siebie 2 świdośliwy: Lamaracki i druga n/n. W ubiegłym roku owocowały. Owoce były słodkie, ale miały na końcu twardą szypułkę, coś jak czarna porzeczka. Kiepsko się jadło te owoce z szypułkami. W środku miały pestki podobne do białej porzeczki. Być może miały za mało wody, ale rosną u mnie w półcieniu a lato było raczej deszczowe, z krótkim tylko epizodem fali gorąca.
Ogólnie owoce smaczne, choć bez szału. Gdybym miał na działce miejsce tylko na 2-3 drzewka to świdośliwę bym sobie odpuścił.
Awatar użytkownika
cortyzol
100p
100p

Post »

I tu Krzycho się z Tobą zgadzam.
Bogdan
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

:wit Witam, czy mogę posadzić jedną świdośliwę? Czy potrzebują drugiej do towarzystwa żeby mogły owocować? Nigdzie nie mogę znaleźć info czy jest samopylna, proszę o odpowiedź ;:180
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jest samopylna,wystarczy jedna.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit Dzięki Mirzan, więc posadzę jedną ;:138
Awatar użytkownika
Grandiflora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 paź 2008, o 15:02

Post »

Moje śwodośliwy najbardziej "atakowane" są przez ptaki,ktore konsumuja wszystkie owoce,nawet takie niedojrzałe,trzeba się spieszyć ,zeby zdążyc przed nimi,owoce są małe,ale bardzo smaczne.
pozdrawiam , Lucyna
w ogrodzie , w domu
moje róże
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit Jeszcze jedno pytanie, czy świdośliwy mogą rosnąć blisko siebie? Bo nie mam dla nich za dużo miejsca a gdybym posadziła dwie koło siebie to może chociaż na kilka się załapię przed ptakami, mam ich tutaj sporo chętnie się z nimi podzielę no ale bez przesady :roll:
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”