Ja nie mam setek metrów do przycięcia, może dlatego, że nie chce mi się tego robić ręcznie...
jakbym miała taki sprzęt, to od razu lecę robić nowe rabaty!!!
Kto chętny? Zbieram listę fundatorów
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Oby zrobienie nowej grzędy polegało tylko na obcięciu brzegów trawnika.To tak prosta czynność,
że nie ma o czym mówić.Kopiąc pasek trzawnika czy chwastownika,u mnie tak bywa,trzeba przyciąć szpadlem wzdłuż,bo bez przycięcia ciągnie się darń taka,że przewrócić się nie da.
A na mój babski rozum to taki obcinak powinien chyba wyglądać jak coś co się używa do kucia lodu na chodniku, w kształcie trapezu. To musi mieć prosty brzeg. Chyba M złota rączka będzie musiał nad tym jpopracować
Ale zaokrąglone od dołu łatwiej damską nóżką się wpycha w zbite korzenie trawska
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Witam!
Tyle postów nad prostą sprawą chyba dlatego,że nie pora na prace w ogródku i część miłośników ogrodu szuka zajęcia.Szpadle a jeszcze inaczej sztychówki mają ostrza proste i zaokrąglone.Te proste służą między innymi do równania brzegu trawnika,robię to ponad 30 lat i jest dobrze.Szpadle z zaokrąglonym ostrzem służą do kopania na twardym podłożu bo łatwiej wchodzą do ziemi.Jeśli ktoś chce to można używać narzędzia do ścinania naci z buraków cukrowych.które można kupić za parę złotych w sklepie rolniczym i po krzyku.
Tu nie chodzi o zakończenie szpadla, proste czy zaokrąglone ostrze. Chodzi o to, że szpadel jest wypukły a obcięcia trawnika mają być prościutkie jak od linijki, obcinak o którym pisałam robi to idealnie i jego ostrze jest zaokrąglone.
Zima, nudno, to i wątki tfurcze....
Zapytam przewrotnie w nawiazaniu do postu gieni, jak niby prostym obciąc krzywe? Nie mam metra prostej granicy trawnika...
A może to coś?
Mirku, Ty nie masz ani metra prostego krawężnika a u mnie tylko proste i to w sumie kilkadziesiąt metrów. Rabaty kwiatowe mam prostokątne, więc jest co obcinać. Iiiiii sie nie nabijaj, bo jakoś dziś humoru nie mam, ten mróz mnie wkurza okrutnie.
Witam!
Do Walerii - dzisiaj widziałem narzędzie do obcinania darni w cenie 80 zł w Castoramie jest u dołu lekko zaokrąglone nazywa się szpadel i wygląda na solidne ma trzonek długości jak każda łopata.
Tanie mięso psi jedzą..
Potrzebujesz narzędzia do pracy czy g... za 30 zł z blachy które oczywiście się stępi na 3 metrze?
I będzie jeszcze jedna durnostojka w szopie....
"durnostojka " - coś wspaniałego! Jeszcze tego nie słyszałam ,ale to świetne określenie na parę moich narzędzi, które kupiłam z wielkim zapałem, a teraz tylko miejsce zajmują.