Mi nie - miałem na studiach genetykęmoritius pisze:Dzięki za info Marku ;). Chodzi mi jednak o jakąś pracę opisującą (tak ogólnie) ile genów odpowiedzialnych jest za kolor kwiatu - wiem, że wymyślam tak z kosmosu, ale jestem ogólnie zainteresowany, co do krzyżówek, tzn w którym pokoleniu ujawniają się cechy. Czyli np otrzymałem E. subdenudata x L. chrysantha i czy siewki mogą kwitnąć na żółto, czy dopiero ich potomstwo może ;) (nie zagmatwałem za dużo? :P)
"Kaktusowe Rozmówki..."
- mgr_
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 24 paź 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: "Kaktusowe Rozmówki..."
- moritius

- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Jeszcze raz dzięki za pomoc ;). Swoją drogą zastanawiałem się, i dochodzę do wniosku, że cechy (przynajmniej te niektóre) ujawniają się już w pierwszym pokoleniu: sprawdziłem w książce i np Chamaelobivia 'Yellow Flame' czyli Chamaecereus silvestrii x Lobivia famatimensis ma kwiaty tej drugiej rośliny, a pędy jak chamae. Jeszcze pewnie poszukam, ale parę moich wątpliwości rozwiałem 
Pozdrawiam, Aleksander
Zastanawiałam się gdzie zadać to pytanie i padło na rozmówki . Chodż do grona kaktusiarzy nie należę ale małe co nieco mam i pilnuje tego jak oczka w głowie
.
Więc .....zaczynając z kaktusami naczytałam się sporo o wełnowcach i by moje maleństwa były zdrowe często robię im przegląd z lupą
i .....wczoraj na Sulcorebutii Frankiana zobaczyłam wykluwającego się pączusia . Kaktusy stoją na zimowisku temp.10-15 stopni nie podlewane, okno południowe słoneczne . Mam go zostawić w tym samym miejscu a może przenieść w cieplejsze i zacząć zraszać ?........ to moje pierwsze zapączkowane maleństwo w dodatku o tak dziwnej porze 
Proszę o pomoc
Więc .....zaczynając z kaktusami naczytałam się sporo o wełnowcach i by moje maleństwa były zdrowe często robię im przegląd z lupą
Proszę o pomoc
- mgr_

To normalna rzecz że sulki zawiązują teraz pąki. Zostaw tam gdzie stoi, spokojnie poczeka jeszcze do wiosny. Jak zaczniesz ją teraz zraszać zacznie rosnąć i się nienaturalnie może wyciągnąć z braku odpowiedniej ilości światła.
PS. Widzę że mamy wspólne zainteresowania - Ceropegie
Dziękuję za jakże cenną dla mnie informacjęmgr_ pisze: To normalna rzecz że sulki zawiązują teraz pąki. Zostaw tam gdzie stoi, spokojnie poczeka jeszcze do wiosny. Jak zaczniesz ją teraz zraszać zacznie rosnąć i się nienaturalnie może wyciągnąć z braku odpowiedniej ilości światła.
Co do ceropegii to ........ ciekawe rośliny z oryginalnymi kwiatami , nie da się obok nich przejść obojętnie ...to prawdziwe rarytaski tak jak ...kaktusy/sukulenty i ....hoye
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aleksandrze - dzięki za link. Poczytałem, pośmiałem się i pomyślałem.
Darku - masz rację - na całe szczęście takie przypadki są rzadko spotykane. I dobrze. Inaczej by mnie tutaj nie było...
Bądźmy dalej wzajemnie mili...
Darku - masz rację - na całe szczęście takie przypadki są rzadko spotykane. I dobrze. Inaczej by mnie tutaj nie było...
Bądźmy dalej wzajemnie mili...
- mgr_

Na moim wątku na pierwszej stronie masz kilka do obejrzeniatija pisze:Dziękuję za jakże cenną dla mnie informacjęmgr_ pisze: To normalna rzecz że sulki zawiązują teraz pąki. Zostaw tam gdzie stoi, spokojnie poczeka jeszcze do wiosny. Jak zaczniesz ją teraz zraszać zacznie rosnąć i się nienaturalnie może wyciągnąć z braku odpowiedniej ilości światła.
PS. Widzę że mamy wspólne zainteresowania - Ceropegieto będzie pierwszy kwiatuszek w dodatku u takiego maleństwa
mam nadzieję że kolejne z czasem też pokarzą na co je stać
...........
Co do ceropegii to ........ ciekawe rośliny z oryginalnymi kwiatami , nie da się obok nich przejść obojętnie ...to prawdziwe rarytaski tak jak ...kaktusy/sukulenty i ....hoyedo kolekcji brak mi właśnie ceropegii ...to moje marzenia do spełnienia
- moritius

W doniczkowcach panuje też nawet fajna atmosferaOsobiście ograniczam się tylko do sekcji kaktusy i sukulenty i wiecie co?
TUTAJ JEST WSPANIALE
Napisane: Śr 02 lut 2011 22:32
Zmieniam temat, bo za dużo powagi się wdało ;).
Znalazłem bardzo piękną roślinę: Chamaelobivia hybrid cv. Mephysto
Na wiosnę/latem będę krzyżował jakieś echinopsisy (jak się da ;)) z chamaecereusem, jeśli tylko zakwitnie ;).
Zmoderowano, usunąłem wszystkie posty dotyczące konkursu.
Ponadto, proszę nie pisać jednego postu pod drugim jeśli nikt jeszcze na post nie opowiedział.
Paweł Woynowski,
Moderator
Pozdrawiam, Aleksander
- bartii9512
- 500p

- Od: 30 mar 2010, o 18:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oj... muszę na nią zapolować
jest piękna
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
- ROBERTOBORO

- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Kontakt:
ja poluję na białą hybrydkę ale bezskutecznie
- moritius

Mam mieć nasiona jak się tylko ociepli - mieszanka chamaecereus żółty, czerwony i biały. Także jak się uda, że będę miał białego, to się może jakoś dogadamy - oczywiscie jeśli będziesz chciał ;)
Pozdrawiam, Aleksander
- ROBERTOBORO

- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Kontakt:
ja mam żółtego czerwonego i dwa różowe o innych odcieniach
- moritius

W tym wypadku chyba raczej piekielnie piękny :P. Czy Mefisto to nie jest czasem zdrobnienie od Mefistofeles?darekcn42 pisze:Boski jest.
Pozdrawiam, Aleksander