Ogród Andzi
Re: Ogród Andzi
Kupiłam nasiona ziół...nie mam doświadczenia z takimi roślinami, czy można posadzić je na rabacie
Na opakowaniu nic nie pisze czy można zostawić sadzonki na zimę
...a może posadzić do doniczek i zabrać na zimę do domu

Witaj :0 ja też zakupiłam pierwsze nasionka
a jakie ziółka kupiłaś... na zdjęciach widzę bazylię, lawendę i szałwię. Bazylia jest jednoroczna, można siać w maju do gruntu. Lawenda i szałwia to bylinki, lubią oczywiście dużo słoneczka i lawendę można lekko na zimę okrywać, ale ta zwykła lekarska dobrze zimuje.
- jola1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Właśnie się zastanawiałam nad zakupem lawendy lekarskiej ale producent napisał że przemarza zimą ale jak widać nie ma racji.
Alu dziękuję...zioła kupiłam tylko te co widać, na razie nie ma wyboru. Bardzo mi się podobają posadzone pomiędzy bylinami. Poszukam jeszcze ozdobnych z liści i kwiatów. Mam przyszykowane dwa słoneczne miejsca, czekam tylko na przywiezienie kamienia. Podwyższę rabatę na której mają być zioła.
Lawendę chyba lekarską mam, dwa krzaczki ale nie najlepiej wyglądają...dopiero teraz się dowiedziałam że na wiosnę trzeba przyciąć na wysokości 10cm.
Jolu widocznie nie przemarza zimą...przez dwie ostatnie zimy moje krzaczki przetrwały...chciałam dosiać jeszcze więcej i posadzić w większej grupie. Jedną sadzonkę pozyskałam z przygiętej gałązki ale na większą ilość trzeba za długo czekać. Spróbuję rozmnożyć z nasion.
Na pewno dokupię Lawendę francuską...kwitnie dużymi kwiatami, ale czy u nas przezimuje to nie wiem.
Lawenda ale nie wiem jaka, wygląda na lekarską.
Odmłodzę krzaczki...te gałązki co widać są zdrewniałe. Wiosną nie przycięta miała brzydki pokrój.

Wierzba zdobi poskręcanymi gałązkami.

Tulipanowiec na pierwszym planie...ma już ponad dwa metry

Lawendę chyba lekarską mam, dwa krzaczki ale nie najlepiej wyglądają...dopiero teraz się dowiedziałam że na wiosnę trzeba przyciąć na wysokości 10cm.
Jolu widocznie nie przemarza zimą...przez dwie ostatnie zimy moje krzaczki przetrwały...chciałam dosiać jeszcze więcej i posadzić w większej grupie. Jedną sadzonkę pozyskałam z przygiętej gałązki ale na większą ilość trzeba za długo czekać. Spróbuję rozmnożyć z nasion.
Na pewno dokupię Lawendę francuską...kwitnie dużymi kwiatami, ale czy u nas przezimuje to nie wiem.
Lawenda ale nie wiem jaka, wygląda na lekarską.
Odmłodzę krzaczki...te gałązki co widać są zdrewniałe. Wiosną nie przycięta miała brzydki pokrój.

Wierzba zdobi poskręcanymi gałązkami.

Tulipanowiec na pierwszym planie...ma już ponad dwa metry

- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Aniu wierzba faktycznie świetnie wygląda, te poskręcane gałązeczki są bardzo dekoracyjne
Lawenda jak ją obetniesz na wiosnę pięknie Ci odbije, zagęści się i będzie miała śliczny pokrój
Lawenda jak ją obetniesz na wiosnę pięknie Ci odbije, zagęści się i będzie miała śliczny pokrój
- RomciaW

- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale będzie sianie ,bazylia jest jednoroczna, szałwia przezimuje , tylko trzeba przykryć
Aniu nie cięłabym tej lawendy tak nisko, ja swoją tnę dwa razy w roku w kwietniu i koniec lipca :P Wstawiłam Ci fotkę wilczomlecza i powiedz mi co to za cudo
[/quote]
[/quote]Re: Ogród Andzi
Aga nie mów nie Masz takiej wierzby
Mogę Ci ukorzenić
Gałązki z tej wierzby mają zastosowanie we florystyce, stroiki , bukiety i tp. Rewelacyjnie wyglądają pomalowane kolorowym lakierem w spreju...takim do malowania karoserii w samochodach.
Romko
przytnę na pewno ale jeśli radzisz żeby nie tak nisko to przytnę wyżej i w tym czasie co piszesz.
Roślina na zdjęciu to cebulkowa Liatra kłosowa. Próbowałam oddzielić cebulki, nie dałam rady są tak ze sobą zrośnięte.
Jeszcze mam jedną fajną... Pustynnik -nazwany Igłą Kleopatry. Nie kwitł u mnie, a w ubiegłym roku nic nie było widać nad ziemią. Myślałam że zginął ale przypadkiem wykopałam, zrobiłam wielkie
sadzonki są dwie a pamiętam że sadziłam jedną. Przesadziłam w inne miejsce, lubi mieć podobno nogi suche. Kłącze podobne jest do pająka.
Teraz oznaczyłam gdzie rośnie
Romko
Roślina na zdjęciu to cebulkowa Liatra kłosowa. Próbowałam oddzielić cebulki, nie dałam rady są tak ze sobą zrośnięte.
Jeszcze mam jedną fajną... Pustynnik -nazwany Igłą Kleopatry. Nie kwitł u mnie, a w ubiegłym roku nic nie było widać nad ziemią. Myślałam że zginął ale przypadkiem wykopałam, zrobiłam wielkie
Teraz oznaczyłam gdzie rośnie
- AGNESS

Aniu mam, mam
Ale długo jej jeszcze do takiego wyglądu jak ma Twoja
Moje to jeszcze młodziaczek
Ale pomalutku, pomalutku i mam nadzieję, będzie równie okazała i piękna jak Twoja 
Na jesieni porządnie podcięłam...rośnie jak szalona...pod spodem kosiarką nie mogłam przejechać, gałęzie leżały na ziemi.
Bardzo szybko Ci urośnie za to ręczę
Jeszcze mam wierzbę babilońską listki ma skręcone jak kozie rogi...i jeszcze jedną, wierzbę smoczą. Sadzonki są małe ale już w tym roku na pewno będzie cokolwiek widać. Posadziłam w innym miejscu...myszy prawie wykończyły obydwie. Plaga podgryzła korzenie.
Bardzo szybko Ci urośnie za to ręczę
Jeszcze mam wierzbę babilońską listki ma skręcone jak kozie rogi...i jeszcze jedną, wierzbę smoczą. Sadzonki są małe ale już w tym roku na pewno będzie cokolwiek widać. Posadziłam w innym miejscu...myszy prawie wykończyły obydwie. Plaga podgryzła korzenie.
- jola1

Miałam i ja taka wierzbę ale jakaś plaga się zalęgła ,jakiś robal który wygryzał w pędach tunele ,coś na kształt kornika tyle że z pędu czy pieńka zostawała sama skóra , wykończył na wierzby została tylko jedna najstarsza i zaczął się brać za inne drzewka.
Aniu ja jeszcze mam białą liatrię nie jest taka urodziwa jak fioletowa ale też ładna.
Aniu ja jeszcze mam białą liatrię nie jest taka urodziwa jak fioletowa ale też ładna.
Jolka wierzbę mogę Ci ukorzenić
Co roku zapobiegawczo pryskam od grzyba i robali, powinna być zdrowa.
Trzymaj dla mnie białą sadzonkę liatry
Irysy miniaturki

Cebulkowy irys NN

Trzymaj dla mnie białą sadzonkę liatry
Irysy miniaturki

Cebulkowy irys NN

-
maryla73ab
- 1000p

- Od: 26 sie 2008, o 19:21
Aniu Twoje kępy irysów są powalające,moje od Ciebie też się fajnie rozrastają za kilka lat też będę miała takie kępy... 
- AGNESS

O rany Aniu jakie piękne kępiska irysków, ukwiecone i rozrośnięte
Wspaniałe 
- jola1

Aniu za wierzbę dziękuję już nie jest moim chciejstwem a białą liatrię masz zaklepaną.Roślinki od Ciebie rosną jak szalone muszę je przesadzić z pojemnika przedszkolnego do doniczek.
Marylko irysy jak się troszkę rozrosną, podziel je i posadź obok...szybciej się rozrosną :P W krótkim czasie powstanie duża kępa
Aga fajnie wyglądają ale nie mogę dać sobie rady z mleczem, przerasta kępę i trzeba ciągle wykopywać i dzielić.
Niby wszystko wyrwę ale zawsze znajdzie się jakiś kawałeczek i odbije od nowa.
Jolka posadź w niewielkie doniczki...niech rośnie góra a nie korzenie
Skalniakowe maluchy.

Aga fajnie wyglądają ale nie mogę dać sobie rady z mleczem, przerasta kępę i trzeba ciągle wykopywać i dzielić.
Niby wszystko wyrwę ale zawsze znajdzie się jakiś kawałeczek i odbije od nowa.
Jolka posadź w niewielkie doniczki...niech rośnie góra a nie korzenie
Skalniakowe maluchy.