Sylwekw - kilka naszych storczyków

sylwekw

Re: Sylwekw - kilka naszych storczyków

Post »

justus27 pisze:....
I zazdroszczę "mieszkania" w Holandii. To moje marzenie, by choć raz w życiu móc się wybrać do kraju pełenego tulipanów i innych roślin ;:108
Marzenia są po to by je spałniać :-) - wbrew pozorom do Holandii wcale nie tak daleko (a ja za 6 miesięcy wracam na stałe do Polski :-))
Maziuke pisze: .... Wiesz jakie ma kwiaty ten ostatni falek czy to będzie jego pierwsze kwitnienie u Ciebie :) ?
Nie, to jest nie jest jego pierwsze kwitnienie - kwitł gdy go kupiliśmy a to będzie już kwitnienie wypracowane przez moją żonkę - tylko właśnie za nic nie możemy sobie przypomnieć jakie ma kwiaty :-) - ale niebawem się okaże.
Maziuke pisze: Cymbidium jest przepiękne ;:138 Widać, że dobrze się nim opiekowano :)
Pewnie dobrze sie opiekowano ale to niestety nie nasza zasługa :-).
Będę miał w związku z nim pytanie tylko pierw musze sam trochę teorii doczytać, żeby się nie wygłupić z tym pytaniem tu na Forum :-)
fragolotta
100p
100p
Od: 17 cze 2010, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witaj ;:7
Cymbidium pierwsza klasa! jest przepiękne!!
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Sylwku,
faktycznie napisałam, ze nie jesteśmy inni - ale przy tym skrócie myślowym potraktowałam, ze
jesteśmy z jednego forum i nikomu nie obce są działy inne. Wspólnota FO pozostaje. a gdzie się bywa
to zawsze wybór.
Ale patrząc :roll: z drugiej strony :P to jesteśmy jednak inni ;:138 .Coś jest na rzeczy.
Wystarczy przeczytać o Twoich i Żony planach zakupu następnej partii storczyków
/w temacie "storczyki w szkle"/ .
Rozpęd bierzesz jak na formule :;230 .
I tutaj jak na dłoni wychodzi nasza inność: czarujemy w sekcji ;:15 kusimy :wit .
No cóż....taki fach widać mamy.

Gratuluję zainteresowań - orchidea jest zawsze warta zachodu.

Postaram się ustalić coś nt.imprez i podam, dam namiary.

pozdrawiam JOVANKA
PS
ten Twój wpis do tematu Kamila -Cymbidium wykasuję.Nie wiem co chciałeś pokazać ;weszłam w edycję i nic tam nie da się zmienić ,poprawić.Traci sens istnienia taki post.
.
sylwekw

Post »

Tak jak zaplanowaliśmy tak zrobiliśmy - dwa szkła oddaliśmy do sklepu. Dla pozostałych dwóch znajdziemy zastosowanie :-).

To jest chyba jakaś choroba, wchodzisz obejrzeć a wychodzisz z kupionymi - oczywiście storczykami :-)

Przybyły nam trzy :-) - trudno było się powstrzymać aby nie kupić więcej ale jakoś się udało :-) - głównie dzięki żonie bo ja bym kilka innych też kupił ale cóż ... siła wyższa :-)

To ja po wyjściu ze sklepu:
Obrazek
Jak widać w koszyku, prócz storczyków kupiliśmy od razu kilka osłonek i doniczek.

O oto nasze nowe nabytki:

Cambria - ślicznie pachnie
Obrazek

Dendrobium - już przekwitnięty (wszystkie były już prawie przekwitnięte - ten miał najzdrowsze, trzy bulwy) ale wziąłem dla próby bo tylko za 2?.
Obrazek

No i jeszcze jeden Phalaenopsis (ciemny fiolet - choć na zdjęciu nie widać jaki jest ciemny) - cztery pędy kwiatowe - dwa kwitną a dwa jeszcze w pąkach.
Obrazek

Obrazek

A tutaj już na parapecie:
Obrazek
sylwekw

Post »

Obiecałem też, że pokażę kilka fotek z tego co widziałem w sklepie. Nie wiem czy jest tu w dziale storczykowym jakiś specjalny wątek do tego celu zatem pokazuję tu w swoim choć mam świadomość, że niewielu tu zajrzy.
Nie wiem też czy uda się komuś coś konkretnego wypatrzeć bo zdjęcia nie najlepszej jakości ale lepszych nie mam:

Pierwsze dwa zdjęcia to różne dendrobium:
Obrazek

Obrazek

Następne to Cymbidium
Obrazek

Tu obok Cymbidium stoi storczyk odmiany Afrodita - niestety nie dopatrzyłem z jakiego rodzaju storczyków ale urzekła mnie wielkość ich kwiatów i kolor - na zdjęciu niestety wydaja się różowe ale w rzeczywistości były ciemno fioletowe. Niestety cena trochę odstraszała (25 ?).
Obrazek

Storczyki i od razu osłonki do nich - te szerokie (na dwa storczyki) były fajne bo w środku miały takie specjalne "gniazda" aby dwie doniczki trzymały się ponad dnem i w oddaleniu od siebie
Obrazek

Następne trzy zdjęcia to już w innym sklepie - duży stół z różnymi storczykami
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tutaj sympatyczne miniaturki (razem z osłonką w której stoją po 11?) a z tyłu widać storczyki w wysokim wazonie szklanym z hydrożelem na dnie ?? Jak one sobie radzą ??
Obrazek

I dwa ostatnie zdjęcia z dzisiejszej wizyty w sklepach:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Fantastyczne zdjęcia! Bardzo duża ilość storczyków w sklepach. A były jakieś Vandy?
sylwekw

Post »

Tak w jednym sklepie były storczyki Vanda ale akurat tam nie bardzo mogłem robić zdjęcia a na dodatek akurat jeden z pracowników stał przy storczykach i ucinał sobie długa pogawędkę z jednym z klientów.
Ale te storczyki Vanda były już w szklanych wazonach co powodowało dość wysoką - moim zdaniem - cenę, ale wyglądały ładnie. Zresztą w tym akurat sklepie mieli duzo ładnych kompozycji storczykowych za to mniej było storczyków tak zwyczajnie, pojedynczo w doniczce sprzedawanych.
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sylwek miałeś straszne zadanie wybrać kilka z takej masy storczyków ;:154 macie dobrze zaopatrzone sklepy ;:108 tylko brakuje vand
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Piękne zakupy Zrobiliście ;) Zwlaszcza cambrii zazdroszczę ;) Zrób jej kwiatuszkom zdjęcie z bliska. Zapachu oczywiście też zazdroszczę ;:108

Piękne orchidee w sklepach, wybór dużo większy niż w polskich marketach ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
*Kasia
500p
500p
Od: 27 sie 2009, o 09:28

Post »

Uważam dokładnie tak samo jak Igor.
Co do żółtego Dendrobium też :lol: .
Zakupy fajne zrobiłeś.
Super, ze wstawiłeś fotki. Uwielbiam oglądać storczyki w takiej ilości :wink:
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p
Od: 10 sty 2011, o 23:23

Post »

Witam,
Twój parapet wygląda bardzo ładnie. Cymbidium ma śliczny kolor. Korzenie Phalaenopsisów niesamowicie długie i zdrowe.
Zdjęcia ze sklepu powodują zawrót głowy. Tyle kolorów i rodzajów. I jak zdrowo wszystkie wyglądają. Z pewnością dlatego, że oszczędza im się wile kilometrów podróży (w przeciwieństwie do tych "biedaków" w naszych supermarketach).
Będę obserwować wątek i czekać na rozwój wydarzeń.
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
sylwekw

Post »

No widzicie a ja będąc w takim sklepie mam problem, bo przy moim braku wiedzy i doświadczenia patrzę na te wszystkie storczyki i nie mam pojęcia, który z nich (odmiana albo kolor) to zwykły najpopularniejszy, a który jest ciekawostką albo rarytasem (na Polskie warunki).
I tak np zaskoczyliście mnie tym zauważeniem żółtych Dendrobium. Czy to jakaś rzadkość ??

Zbliżenia kwiatkom Cambrii zrobię jutro gdy będzie trochę więcej światła :-) - albo zaraz zrobię :-) ale z lampa błyskową :-)
Alusia61
200p
200p
Od: 11 paź 2009, o 22:04

Post »

Witaj Sylwku, kolekcja powiększa się w zastraszającym tępie. Rośliny masz piękne a i placu na parapetach jeszcze troszkę, wybór w sklepach też odpowiedni tak że nie będziemy musieli długo czekać na nowe nabytki. Powodzenia w powiększaniu kolekcji. :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
reniab7
50p
50p
Od: 12 paź 2010, o 18:30

Post »

Sylwku!
Witaj w klubie uzależnionych! świetne zdjęcia ( i te Twoich roślin domowych i ta kolorowa masa sklepowych) !
Renia
Awatar użytkownika
aniger
50p
50p
Od: 27 lip 2010, o 17:57

Post »

:wit
Witaj Sylwku - widzę, że choroba u Ciebie rozwija się w zawrotnym tempie - tak trzymaj ;:108 ;:108 ;:108
Kolekcja robi się co raz większa i ładniejsza ;:63
No i najważniejsza sprawa - SKLEPY- tego Ci zazdroszczę naj-najbardziej i niestety bardzo daleko nam do tamtych marketów ;:31
Pozdrowienia dla żony i dla Ciebie.
A były catteye :?:
:wit :wit :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”