Jovanko !
Nie mówiłem, że jesteśmy inni chciałem tylko zaznaczyć, że w ogrodzie już odrobinkę doświadczenia zebrałem i parę roślin mam zaś w kwestii roślin doniczkowych jestem prawdziwym laikiem - choć dawno dawno temu, gdy mieszkałem w internacie miałem sporo doniczkowych roślin i nawet coś tam o nich wiedziałem ale to było dawno.
No niestety zbyt wiele Orchidei pokazać nie mogę bo prócz tego Cymbidium mamy jeszcze tylko trzy Phalaenopsisy. Ale za to dwa z nich to już nasze właane a właściwie mojej żonki - kwitnienia
Masz racje Jovanko ... storczyki są tu w Holandii bardzo popularne. Niezwykła różnorodność kolorów i kształtów czasami aż przeraża. Chciałoby się je wszystkie mieć no ale wiadomo przestrzeń w domu ograniczona.
Ponieważ nie jesteśmy (nie byliśmy do tej pory) szczególnymi miłośnikami storczyków więc na wystawy nie jeździliśmy ani nie śledziliśmy co się dzieje w tej kwestii (ale to może trzeba by zmienić, muszę chyba poszukać jakichś stron z związanych z wystawami storczyków w Holandii, Belgii).
Raz tylko przez przypadek trafiliśmy na taką wystawę w centrum ogrodniczym - chyba jakaś istotna wystawa bo nawet telewizja była

- no faktycznie to co tam można było zobaczyć zapierało dech w piersiach nawet takiemu laikowi jak ja.
Ale nawet na co dzień w ogrodniczych, do których chodzimy jest dość duży wybór - niektóre są wyjątkowo jak dla mnie niespotykane no ale i ceny czasami też mało zachęcające. Na dodatek nie bardzo daje się w taki zwykły dzień robić zdjęcia w sklepie ogrodniczym.
Jovanko ... ja mieszkam w Limburgii trochę z dala od "zagłębia" ogrodniczego ale jeśli masz jakieś dane o wystawach czy jak piszesz "targach producenckich" w Holandii to daj mi znać być może będę miał okazje podjechać, popatrzeć, porobić zdjęcia i wam je przekazać.
A właśnie wymyśliłem chyba sposób na zdobycie kolejnych storczyków do naszego domu ... nie będę negocjował z żoną

tylko od czasu do czasu jakiegoś jej podaruję

w ten sposób może nam się trochę więcej ich uzbiera

.
Dzisiaj zrobię zdjęcia naszym Phalaenopsis.