Pierwszy raz z czymś takim sie spotkałam.
wiedziałam ,ze można szczepić drzewka owocowe ...ale dynie z ogórkami

Pozdrawiam
Joanna
WITAM, mam pytanie czy udało się wyhodować dynię figolistną czy są ewentualnie nasiona pytałem kozuli ale nie wiedziała dziękuje za odpowiedź pozdrawiamperdii pisze:Kozulo nasionka dotarłybędę siać, hodować, zbierać nasiona
no i dzielić się nasionkami Dzięki kozulo
Masz może jakieś zdjęcia takiego szczepienia?jkustalik pisze:Witam , to mój pierwszy post i od razu skierowany do Kozuli .
Zdjęcia szczepienia ogórków po japońsku z pierwszej strony są ok trzeba tylko troszkę zmodyfikować jedną rzecz a mianowicie cięcie dyni . Metoda po japońsku jest bardzo szybka , nie wymaga takich umiejętności i może być wysoce skuteczna , trzeba tylko dynię ciąć nie pod liścieniami a tak aby po wykonaniu skośnego cięcia zostawał nam jeden liścień potem dołączamy też skośnie uciętego ogórka i spinamy klipsem ze sprężynką podobnym do żabki .Te klipsy są na zdjęciu na pierwszej stronie . różnica polega na tym że po ucięciu dyni pod liścieniami bardzo często ustaje w roślinie transport soków i stąd tak mała ilość przyjęć , pozostawiając jeden liścień sytuacja zmienia się diametralnie i mamy bardzo wysoki procent przyjęć a w uprawie towarowej jedna osoba jest w stanie zaszczepić do 2000 szt dziennie !!! oczywiście żeby uzyskać odpowiedni efekt trzeba zachować wszystkie opisane przez Kozule warunki typu czystość , temperatura , światło , wilgotność to bardzo ważne . Stosując modyfikowaną metodę po japońsku możemy poprawić sobie komfort pracy i skrócić czas jej wykonywania a efekt może nawet lepszy niż przy metodzie tradycyjnej .