Jak uporządkować taką działkę?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jak uporządkować taką działkę?

Post »

Gleba piaszczysta więc brył nie będzie i to powinna być raczej podorywka (poza warzywnikiem planujesz trawnik?), czyli głębiej niż glebogryzarka a płycej niż głęboka orka na zimę. Chodzi o to by odwrócić warstwę ziemi poprzerastanej trawskiem. Musi to oczywiście dobrze przeschnąć i dopiero wtedy bronowanie. Wybrane i wywleczone przez brony korzenie raczej bym spaliła a nie kompostowała, co innego darń, tę można kompostować.
Jaką powierzchnię planujesz pod warzywa? Taki zagon 20 x 6m powinien Ci póki co wystarczyć, chyba że będziesz ziemniaki sadzić.
Pozdrawiam! Gienia.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja wyznaczyłabym teren gdzie będzie ogród np. gdzieniegdzie z sosenkami i tam pozaznaczała sosenki palikami aby ich nie zaorać, takie samosiejki rosną bardzo szybko i zanim postawicie dom to one już sporo urosną.
Następnie wszystko zglebogryzować ciągnikową glebogryzarką( bo chwasty ściśle zarosły teren),
przyorać- jeżeli jest perz to nawet jak użyjemy glebogryzarki a póżniej to przyorzemy na głębokość 40 cm to pędy perzu udusi bo one rozwijają się na głębokości 20-30 cm.Musi to być głęboka orka jeżeli chodzi o perz.
Po zaoraniu zabronować.Radzę skorzystać z usług rolnika ze sprzętem, bo teren duży a ręcznie wszystkiego nie wypielimy.Nawet pod trawnik chwasty trzeba zlikwidować , w przeciwnym razie będziemy mieć utrapienie z chwastami w trawniku.
Ja tu za ręczne odchwaszczanie nawet bym się nie zabierała.Tak się umęczysz, że odechce Ci się ogrodu i budowy.
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ojej, jaki odzew ;:138 . dziękuję Wam bardzo za porady. Posłucham Was i zaoram moje "pole" a potem za bronowanie sie wezmę. A z tym laskiem sosnowym to całkiem fajny pomysł :heja , nie pomyslałam nawet, żeby je w jedno miejsce przesadzić.
Gieniu warzywniak bedzie takiej wielkości (6x20 m ), ziemniaków póki co nie planuję sadzic :lol: . Po za warzywami trawnik, bo jak już wcześniej wspomniałam, rozpoczniemy budowę domu.Myślę że za rok, bo z papierami tak prędko nie obrobimy się.
Ta trawa jest okropna, zatem macie rację - ręcznie to do jesieni będę walczyć.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Nawet w perz sadziłem kapustę i potem wystarczyło ze trzy razy przehakować, aby mu nie pozwolić na większy rozwój i na jesieni go już nie było , tak samo i w ziemniakach łatwo jest skasować perz. Chwasty nie są zagrożeniem w uprawie z rozsady,tylko w porę go podcinać. Także żyto posiane gęsto na jesieni też mocno wyeliminuje perz, ale teraz już za późno
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

- nie lej Roudupu pod warzywa. Dobrowolne podtruwanie siebie i rodziny jest dla mnie niezrozumiałe.
- nie międlij tego glebogryzarką w celu rozmnożenia chwastów kłączowych

Posłuchaj Nalewki. Orka, kultywator, brona.
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p

Post »

MirekL ;:108
ekopom mi chodzi przede wszystkim o wyrownanie terenu i oczywiście pozbycie się metrowej trawy (chwastów), bo po działce na wiosnę przejść sie nie da bo zielsko po pas sięga.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

MarcinBrz pisze:Jeszcze raz o opryskach - marchewki z "randapem" nie jadam ;) Dlaczego? Stosując ten środek na jesień na wiosnę nie ma go w glebie. Producent chyba wie, co pisze na opakowaniu.
Podobnie można się otruć opylając ziemniaki na stonkę czy zarazę, a chyba nikt nie wyobraża sobie uprawy ich bez tych zabiegów.
witam,
chyba masz błędne informacje, Roundap nie ulega biodegradacji, pozostaje w glebie przez wiele lat i niestety cytat
"W badaniach okazało się, że Roundup, w bardzo małym stężeniu ? takim jak występuje w GMO ? a nawet 800 razy mniejszym, zabija komórki człowieka w krótkim czasie: 2-3 dni. W jeszcze mniejszym stężeniu Roundup zaburzał system hormonalny, blokując wydzielanie hormonów płciowych w komórkach, jak też samo działanie tych hormonów w komórkach. To bardzo ważne, bo hormony te mają kluczowe znaczenie dla płodu ludzkiego. Bez nich nie jest możliwe ukształtowanie się narządów płciowych noworodka. Roundup zaburza przebieg ciąży i powoduje poronienia - mówi Gilles-Eric Seralini, biolog molekularny, Uniwersytet w Caen."
więcej na stronie
http://uwaga.onet.pl/39357,news,,chemia ... ortaz.html
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

O tym już wiele pisaliśmy na forum. Proponuję nie zmieniać tematu w tym wątku. O roundapie można podyskutować tu
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p

Post »

Witam.

Finanlnie skończyło się usunięciem okropnej darni i zasianiem trawki. Teren przeznaczony na ogródek, został przekopany jeszcze przed usunięciem darni i posiane zostały warzywka.
Jutro wrzuce fotkę działki bez darni. Dodam, że zaczęlismy ręcznie porządkować naszą działkę, ale wymieklismy szybko. Takiego nierównego ugoru nie dało się zrobić ręcznie (nawet glebogryzarka i bronowanie ni e pomogło). Cieszymy się teraz, bo mamy równiusio pod kosiarkę i na całości posianą trawkę. ;:138 ;:138
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

A sosny się ostały?
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p

Post »

Tak, sosny 3 ostały się. Pan ładnie omijał maszyną, pozostałe 4 przesadzone w jedno miejsce :)
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Super! ;:138
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p

Post »

Zapraszam chętnych do obejrzenia naszej metamorfozy działkowej :)

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=43570
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”