Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 2

Post »

Aniu, pisałaś kilka stron temu, że masz sukcesy w uprawie hortensji Blue Bird. Mogłabyś napisać coś na ten temat? Okrywasz ją na zimę? Czym?. Ja mam ją pierwszy rok i ciekawa jestem czy doczekam kwiatów... :?
Miłych, radosnych i spokojnych świat ci życzę ;:196
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49

Post »

Dorotko- hortensja piłkowana ma to do siebie, że kwitnie na tegorocznych pędach ( nie tak, jak ta wielkokwiatowa, która pąki kwiatowe ma na starych, zdrewniałych pędach i trzeba je bardzo ogacać na zimę by owe pąki nie zmarzły) . Ja przysypuję swoje H. serrata kopczykiem z kory a na wiosnę przycinam stare pędy. Na nowych, które wyrastają u dorosłych krzewów bardzo obficie, tworzą się masy kwiatostanów. Jeszcze jedno-ponieważ nie mam zbyt żyznej gleby, zasiliłam swoje H.serrata nawozem "Magiczna siła" dla hortensji. Życzę sukcesu w uprawie- jeśli zabezpieczyłaś jej bryłę korzeniową to z pewnością zakwitnie. Ja też czekam z niecierpliwością na przyszły sezon bo zakupiłam w tym roku dwie nowe odmiany i jestem bardzo ciekawa ich kwiatów :D :D :D
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Dziękuję ;:196
Czytałam o tym jej kwitnieniu na tegorocznych pędach, ale po zagorzałej dyskusji w moim wątku na temat kaprysów w jej kwitnięciu zaczęłam sama wątpić. Moja zabezpieczona liśćmi, torfem i włókniną. Mam nadzieje, że zakwitnie obficie.
Życzę ci wesołych, rodzinnych świat, miłych spotkań i spełnienia marzeń w nadchodzącym Nowym Roku.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Dziękuję za życzenia ;:196 , zachwycają te łany szachownic ;:138
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Doroto - dziękuję za życzenia ;:31 Lepiej zabezpieczyłaś hortensję niż ja ;:113

MarioTereso - rzeczywiście, że mam już łany białej szachownicy kostkowatej i sama bardzo lubię, gdy kwitnie ich tak dużo. Jestem ciekawa nowych odmian tego gatunku, które posadziłam jesienią ;:65 Może zakwitną bo cebulki były spore.

Świąteczne roztopy spowodowały utworzenie się na pokrywie śnieżnej grubej skorupy. Bardzo mnie to zmartwiło ( wiadomo- możliwość niebezpiecznej dla zimujących roślin tzw "przyduchy" ;:110) i dwa dni po świętach poświęciłam na robienie w skorupie otworów. Mimo tego zabiegu z niepokojem będę czekała na wiosnę. Ale tymczasem sięgam jeszcze po wspomnienia z ubiegłego roku :D

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne ujęcia pełnych ciemierników , miodunki var. ;:138 i Glaucidium - muszę sobie kupić
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo lubię groszek wiosenny. Jedynie, że posadziłem go w złym miejscu (słońce) i muszę przesadzić bo mi marnieje :roll:
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit MarioTereso
piterek pisze:Bardzo lubię groszek wiosenny. Jedynie, że posadziłem go w złym miejscu (słońce) i muszę przesadzić bo mi marnieje :roll:
Piotrze - prawda jakki bezpretensjonalny? Ale rzeczywiście nadmiaru słońca nie lubi.

Już nie mam miejsca na nowe krzewy w moim ogrodzie ;:110 i wielokrotnie musiałam rezygnować z zakupów wspaniałych nowości. Te co rosną, są większe z każdym rokiem i nierzadko muszę zabierać z ich sąsiedztwa zagrożone ekspansją byliny.
Przypomnę je w oczekiwaniu na wiosnę ( dnia już przybywa, co niesamowicie mnie cieszy ;:87 ;:87 ;:87 więc już bliżej niż dalej ;:224 )

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Aniu, Twoja fortegilla jest śliczna! Moja mała nie miała takich pokaźnych pędzelków...Myślisz, że z wiekiem będzie lepiej?
Wawrzynki też super, zdobycia tego wymarzonego życzę! :)
A to pierwsze cudo, zupełnie mi nieznane :( , śliczne!
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto - jestem pewna, że Twoja Fortegilla rozrośnie się i obficie zakwitnie. Zachwycają mnie te jej kwiaty no i jesienne, cudnie wybarwione liście. W ostatnim sezonie niestety mróz zwarzył je zanim zdążyły się wybarwić ;:110

Abeliophyllum jest bardzo ciekawym krzewem i kwitnie bardzo wcześnie w stanie bezlistnym.

O kolejnych wawrzynkach nie przestanę marzyć ;:113 Dziękuję za życzenie ;:196

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwitnące krzewy też masz super, podoba mi się Fortegilla, jej kwiaty przypominają mi kwiaty kuflika, którego mam w planach do domu :)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

:wit Aniu niebezpiecznie wchodzić w Twoje rewiry krew się burzy a chciejstwo zaczyna wygrywać z rozsądkiem :shock:
czy żółta magnolia jest w oryginale tak żółta i jak długo trzyma kolor ;:7
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MarioTereso :wit Rzeczywiście, kwiaty kuflików mają podobną, pręcikową budowę :D

Zbyszku-mam trzy żóte magnolie ( w tym jedna ma być pełnokwiatowa ale , zakupiona i posadzona rok temu w formie nierozgałęzionego pędu, jeszcze nie kwitła ). " Elizabeth" ma waniliowe kwiaty a "Yellow Bird" -prawdziwie żółte ( jest uważana za najbardziej żółtą magnolię z dotychczas wyhodowanych; moje zdjęcie nie jest podkolorowione). W dodatku ma bardzo mocną woskowaną strukturę płatków i jestem nią zachwycona bo nie dość, że wcześnie wchodzi w okres kwitnienia a jej kwiaty nie są tak wrażliwe na przymrozki jak kwiaty "Elizabeth", to jeszcze kwitnie długo nie zmieniając koloru kwiatów.U mnie rośnie wolniej niż inne odmiany ale mam ją dopiero trzeci rok więc może po zadomowieniu się, ruszy szybciej :D
ZbigniewG pisze::wit Aniu niebezpiecznie wchodzić w Twoje rewiry krew się burzy a chciejstwo zaczyna wygrywać z rozsądkiem :shock:

Mam nadzieję, że będziesz jednak zaglądał do mojego wątku ;:108

Kilka moich krzewiastych piwonii.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, a ta wierzba to nie przypadkiem wierzba uszata (Salix aurita)? Też taką mam, właśnie tak nazwaną :)
Masz wspaniałe dorodne wawrzynki, ja dopiero zacząłem z nimi przygodę (mam 5 różnych), więc są na razie malusie. Nie mogę się już doczekać tak dorodnych okazów jak Twoje - ile lat już je masz? :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”