Pomidory z nasion od Kozuli
Re: Nasiona pomidorów od kozuli
F1-to mieszaniec, to odmiana heterozyjna. Tak to jeszcze się określa. Nie można rozpoznać nasiona po wyglądzie, które są mieszańcami, a które nie. Kupując tylko w oryginalnych opakowaniach możemy się z nich dowiedzieć jaka to odmiana. Zagranicznych nasion ja nie kupuję. Polskie nasiona są sprawdzone pod względem przydatności do naszego klimatu. Na torebce zawsze pisze o sposobie uprawy, czy pod folię, czy na grunt. Przykładem jest arbuz, odmiana Złoto Wolicy, na torebce nie ma F1 tylko napisane jest że to odmiana mieszańcowa. Nasiona zawsze się zbiera z pełni dojrzałych owoców(pomidory, papryka, itp.) lub gdy zaczynają się wysypywać z koszyczków nasiennych, lub są one suche(sałata, cebula, itp.). Ja na przykład zbieram pomidory na nasiona jak już są bardzo miękkie.
Jeśli chodzi o nawożenie. Ja zawsze kupuję podłoże przeznaczone do siewu, potem przepikowuję do substratu, też gotowego podłoża. Tę ziemię można dostać w sklepie ogrodniczym. Rośliny nawożę dopiero gdy są przepikowane i mają ze cztery liście właściwe, nawozem wieloskładnikowym(biohumus). Sposób dawkowania jest napisana na opakowaniu. Większe nawożenie zaczyna się gdy roślina jest już posadzona w glebie. Te gotowe podłoża zawsze mają wystarczającą ilość składników pokarmowych na początkową fazę wzrostu roślin. W glebie nawożę kompostem, kurzym obornikiem, podlewam roztworem gnojówki z pokrzywy, skrzypu i żywokostu.
Jeśli chodzi o nawożenie. Ja zawsze kupuję podłoże przeznaczone do siewu, potem przepikowuję do substratu, też gotowego podłoża. Tę ziemię można dostać w sklepie ogrodniczym. Rośliny nawożę dopiero gdy są przepikowane i mają ze cztery liście właściwe, nawozem wieloskładnikowym(biohumus). Sposób dawkowania jest napisana na opakowaniu. Większe nawożenie zaczyna się gdy roślina jest już posadzona w glebie. Te gotowe podłoża zawsze mają wystarczającą ilość składników pokarmowych na początkową fazę wzrostu roślin. W glebie nawożę kompostem, kurzym obornikiem, podlewam roztworem gnojówki z pokrzywy, skrzypu i żywokostu.
Właśnie zamówiłam nasiona u kuzynki ze stanów ze strony którą podajecie na forum -nie miałam jeszcze takich .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pomyślałam sobie, że zapytam w tym wątku, bo mam maleńką pomidorową niespodziankę i dylemat.. Otóż w minionym sezonie sadziłam sporo nowych odmian, z czego może ze 4 mi przypadły do gusty, zachowałam z nich nasiona jednak zawieruszyły się gdzieś w remoncie:/ Ale wczoraj namierzyłam na bardzo wysokiej półce filiżankę, do której jak mi się przypomniało włożyłam pomidorki nie pamiętam już po co.. 3 cherry zółte i jeden taki marny z tych które mi posmakowały - mały żółty owalny ordzewiony z jednej strony. Zaglądam, a tam te cherry wyglądają jak rodzynki, natomiast ten żółty nawet jednej zmarszczki nie dostał @@ Dylemat brzmi tak - wyciągać z niego nasiona i sprawdzać jak smakuje po takim czasie, czy czekać ile "pociągnie" - wtedy nasiona tez będa dobre, jeśli np zaschnie ? A jak spleśnieje?:/ Zaskoczył mnie nie powiem chciałabym pomidory które się dobrze przechowują, ale ja go zrywałam jakoś chyba na początku października a mamy styczeń.. co on, plastik ma w środku? Niczym ich nie pryskałam, pod koniec owocowania złapały zarazę, ale akurat owoce tej odmiany pozostawały nieruszone. Może tam coś w środku jest? Ile pomidory zerwane się przechowują bez chłodni?
Kiedy zaczynamy siać nasionka pomidorów? Ja już nie mogę się doczekać. W poniedziałek jadę na zakupy do ogrodniczego po ziemię do pomidorów i może coś jeszcze fajnego wypatrzę. Czekam na odpowiedni czas siania. 

Anka
Ogród Anki
Ogród Anki
Pomidorki plastikowe się zdarzają ...
Kupiłam bodaj w Lidlu pomidorki, tak sobie stały na blacie w kuchni, aż ostał się jeden i dalej stał....
Nic mu się nie działo, nikt go nie chciał skonsumować , więc stał.
Wreszcie nabrałam na niego ochoty, i słuchajcie suprajssssss w środku były kiełki , listeczki, po prostu nasionka wzeszły i rosły sobie w najlepsze.Pomidor ładny , jędrny, nie spodziewałam się gratisów.
Więc nie wiem jak tam z Twoimi pomidorkami, może masz gotową rozsadę a martwisz się nasionkami..
Kupiłam bodaj w Lidlu pomidorki, tak sobie stały na blacie w kuchni, aż ostał się jeden i dalej stał....
Nic mu się nie działo, nikt go nie chciał skonsumować , więc stał.
Wreszcie nabrałam na niego ochoty, i słuchajcie suprajssssss w środku były kiełki , listeczki, po prostu nasionka wzeszły i rosły sobie w najlepsze.Pomidor ładny , jędrny, nie spodziewałam się gratisów.
Więc nie wiem jak tam z Twoimi pomidorkami, może masz gotową rozsadę a martwisz się nasionkami..

-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja zwykle sieję na przełomie lutego i marca .W tym roku to bedzie chyba w weekend 4-6 marca.MLODA1 pisze:Kiedy zaczynamy siać nasionka pomidorów?
-
No toś mnie moja droga pocieszyłaaniaop pisze:Pomidorki plastikowe się zdarzają ...[...] suprajssssss w środku były kiełki , listeczki, po prostu nasionka wzeszły i rosły sobie w najlepsze.Pomidor ładny , jędrny, nie spodziewałam się gratisów.

- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
Czy ktoś ma zdjęcia kozulkowych ?
Szukam takich fotek:
68. Dyno x Orange Strawberry F4
100. Beeforange X Orange Strawberry x Złoty Ożarowski F4
135. malinowa zebra śliwka miękki F4
139. zielona zebra F4
Może i były już, ale latam po wątkach w te i wewte i nie widzę. Ratunku, bo muszę je wydrukować i wmontować w zawieszki na rosliny. Na polu będę miała tęczę i pełną rozmiarówkę pomidorów no i musi być mniej więcej wygląd pomidora przy zawieszce żeby mi panowie nie pozrywali dużych malinówek jako zielone koktailówki
A będzie krzaków ze 400 więc możliwe, że w pewnym momencie zaczną rwać jak leci 
Szukam takich fotek:
68. Dyno x Orange Strawberry F4
100. Beeforange X Orange Strawberry x Złoty Ożarowski F4
135. malinowa zebra śliwka miękki F4
139. zielona zebra F4
Może i były już, ale latam po wątkach w te i wewte i nie widzę. Ratunku, bo muszę je wydrukować i wmontować w zawieszki na rosliny. Na polu będę miała tęczę i pełną rozmiarówkę pomidorów no i musi być mniej więcej wygląd pomidora przy zawieszce żeby mi panowie nie pozrywali dużych malinówek jako zielone koktailówki

Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
Dzięki Jankiel. Poza zdjęciami znalazłam dobry powód do odświeżenia języka, będzie pożyteczne z pożytecznym ;)
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
-
Niezła lista, najlepszy był tekst "każdy polski pomidor jaki próbowałem miał świetny smak"
) Mamy dobry gust najwyraźniej jako naród;)

- Alina-277
- 200p
- Od: 3 sty 2011, o 12:53
To prawda w Polsce pomidory mają wspaniały smak mieliśmy tą samą odmianę San Marzano znajoma hodowała we Włoszech a ja tu u siebie przywiozła najładniejsze tak mówiła a w smaku nie te same .Wolę nasze mają niesamowity smak.
Pozdrawiam... Alina .
Kozula pisała (na początku )o nawozach Mis 3 i 4 , w tej samej firmie jest Floramix pomidor http://www.intermag.pl/pl/floramix_pomidor2.htm o taki czy ktos go stosował
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miałam raz taki http://www.sklepogrodnik.pl/nawoz-do-po ... stral.html
Pozdrawiam, Monika
-
Mam takie pytanie, jeśli skrzyżuję pokolenie f1 z odmianą ustalona, to w kolejnym pokoleniu jest jakaś reguła która pozwoli przewidzieć jakie mogę otrzymać potomstwo, czy raczej będzie to wielki mix? I co oznacza "podwójne krzyżowanie" bo jakoś nie moge się tego doszukać:/