Ogródkowe rozmaitości cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.4

Post »

Tosiu dzięki za karteczkę ,przyjemna muzyczka ... ;:196
Dorotko tak jakoś wychodzą mi te połączenia,ten biały kwiat to złocień maruna,długo kwitnie ,siega do 30 cm i ostatnio się dowiedziałam ,że jest bardzo skutecznym lekiem na migrenę... ,w ogóle na bóle głowy... :D
U Ani GF to prawdziwy okaz...
Małgosiu Heritage i jej porcelanowe kwiaty sa piękne,ale bardzo nietrwałe...gdy się rozwinie pąk szybko opada,ale warto ją mieć ,bo jeden kwiat opada,a drugi się otwiera..., przykuwa uwagę.. :D
Oliwko krwawnica chyba woli glinę i wciąż wilgotne podłoże i dlatego już 3 rok wychodzi u mnie z ziemi co sezon... :D To co...,latem na pola... :wink:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czyli kolejne chciejstwo. :roll:
Dzisiaj siedziałam troche nad liliami. Też zamierzam je kupić wiosną. Już niedługo zacznie sie zamawianie ;:138
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Tak dorodnej krwawnicy jak żyję nie widziałam ;:138 Prawdziwy klejnocik w ogrodzie :D
RU w towarzystwie clematisów zjawiskowa. I to niebo.... I moje motyle :;230
No... już mi się zaczyna tęsknić do ciepłych, pachnących dni :D
Co do GdF to u mnie pąki nie mają tak intensywnego wybarwienia. Kwiaty może i pełniejsze ale bardzo drobne. Ale doczytałam, że u Ciebie nie przemarzła, więc może dla tego kwiaty są takie ogromne. Moja bidula startowała od ziemi, to i kwiaty drobniejsze. Ocień moreli na mgnienie oka... Rośnie po zachodniej stronie domu, więc można przyjąć, przy odrobinie fantazji, że miejsce półcieniste :wink:
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgoś nie wiem jak to będzie ,gdy wiosną zaczną pojawiać się lilie w sklepie...mam ich trochę w donicach wypełnionych piaskiem,(to taki mój pomysł ... :wink: cebule wyjęłam z ziemi i wpakowałam je do piachu i do najzimniejszego miejsca w domu,garażu...)W tym roku te ,które zimowały w tym właśnie miejscu ,dosyć wcześnie rozpoczęły wegetację i beznadziejnie mi kwitły latem...Nie zawiodły mnie jedynie świeże cebule zakupione wiosną...Ja kupuje przede wszystkim orientalne,gdyż zapach ich jest oszałamiający,a one raczej przemarzaja w gruncie i dlatego te donice nieszczęsne... :roll:
Izuś Twoje pochwały balsamiczne... ;:196 Krwawnica u nas na polach rośnie... rzecz jasna nie wszędzie ,w pobliżu przede wszystkim kukurydza siana ,ale są takie miejsca ...jak chcesz ,mogę wykopać sadzonkę... :D
Niebieskie niebo dzisiaj nas uszczęśliwiało,ale gorzej z temperaturą... :roll: Mrozy nie szczędzą nas ostatnio,a na kolejne tygodnie zapowiadają jeszcze większe minusy...Ciekawe jak długo,na razie ciepło mi się marzy ;:170
Kwiaty mojej Ghislandki nie takie duże jak myślisz,może tak na zdjęciu wyglądają...raczej wielkością zbliżone do Swany... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też mam kilka orientalnych, ale ich nie wykopuję. Wyrastają pięknie co roku. Szkoda mi czasu na takie zabawy. I tak już mam mieczyki, dalie i begonię. Ciekawe czy przetrwaja w tym roku, bo nie schowałam do garażu tylko stoja w piwnicy, a tam około 15 stopni.
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19

Post »

Witaj Nelu
Ja dopiero pierwszy raz w nowym wątku.
Wszystkiego Dobrego W Nowym Roku ;:196
Całuję gorąco i życzę udanej zabawy sylwestrowej.

Za niedługo zdam relację z róż które kupiłam.

Póki co przeglądam twoje posty bo bardzo przydatne w planowaniu różano-powojnikowych kompozycji. Może uda mi się na wiosnę parę patyczków powojnikowych wysępić ;:224
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgoś to szczęściara z Ciebie,że Ci orientalne nie przemarzają ,choć nie miałam jeszcze takich doświadczeń ...,trzymam w donicy ,bo miejsca nie mam ,ale wyczytałam ,że zmarzluchy z nich...
W takiej temperaturze karpy dalii i begonie wcześniej zaczną wegetację... :wink:
Asiula no ...nareszcie się pojawiłaś,myślałam ,że już na dobre zniknęłaś... :wink:
Dzięki za życzenia, ;:196 Z chęcią poczytam relacje o różach,ciekawa jestem ,jakie wybrałaś...,więc lecę do Ciebie... ;:65
Czyżbyś miała przyjechać na wiosnę ...to super... ;:138 Patyczki powojnikowe na pewno dostaniesz...No i jest kolejny powód ,aby wiosna jak najszybciej zawitała... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nelu,witaj Noworocznie ;:196
chyba przestanę do ciebie zaglądać,bo stale co zobaczę to chciałabym mieć u siebie ;:223
teraz padło na ghisland :D ale wątpię żeby nasze szkółki ją miały
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaczną szybciej wegetację, albo wyschną. Część zasypałam piaskiem, ale reszta leży w pudełkach.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasia witam w nowym roku :wit
Zaglądaj ... :wink: Może a nuż coś dopasujesz do swoich kwiatów ...i o to chodzi... :D
Ghislaine chyba dostępna jest w szkółce u p.Chodunia ,czyli http://www.rosarium.com.pl/
Pamiętam ,że miał ją też w sprzedaży pan z Łodzi ,który jeździ po targach kwiatowych w Katowicach i Krakowie
Pewnie znowu zawita na wiosnę,jeżeli tam będę,a sądzę ,że tak...,to mogłabym zakupić... :D

Wszystkim ,którzy mają przyjemność buszowania w moim ogródku a i tym co jeszcze tego nie zrobili
szczęśliwego Nowego Roku,spełnienia wszystkich swoich marzeń
;:167

Obrazek Therese Bugnet

Małgoś no tak ...te bez piachu obeschną zbytnio,także małe szanse na kwiaty...Okaże się... :wink:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Szczęśliwego Nowego Roku ;:162 , oby był tak wspaniały w Twoim ogrodzie, jak ten, który minął ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

NELU mam nadzieję ,że miło spędziłaś Sylwestra i odespałaś swoje . Przyszłam Ci złożyć Noworoczne zyczenia a tu właścicielki NIET ;:196 DOSIEGO ROKU
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26

Post »

Nelu. Obyś jak najczęściej w Nowym Roku promieniała tak, jak ta noworoczna Therese Bugnet.
Jestem świeżo upieczonym dziadkiem, dlatego trochę mnie nie było. A skoro już jestem, to pytam, warto posadzić Tereskę?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nelu, a Ty gdzie?
Tak dawno juz nie pokazywałaś swoich piękności.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ,Jadziu,Jarko dziękuję za życzenia noworoczne ;:196
Ostatnio pochłonięta jestem pracami przeróbkowymi ...,maluję ,przerabiam nowe na stare ,i odwrotnie... :wink:
Chce mi się... muszę tę wenę wykorzystać ,póki co...,dlatego mniej mnie na forum... :D

Jarko gratuluję zostanie dziadkiem ,musi to być dla Ciebie szczególna chwila... :D A ile przed Tobą... :wink:
A Teresa Bugnet zachowuje się różnie...tzn.rośnie z wielkim wigorem,ale podczas mokrych dni pozostawia wiele do życzenia,kwiat piękny ,pachnący ,ale co z tego jeżeli gnije w pąku i opada ,szczególnie w tym roku miało to miejsce podczas majowych deszczy u mnie po dwóch latach osiągnęła prawie 2 m i ma sporo pędów
Zaczyna kwitnienie dosyć wcześnie ,bo pod koniec maja...u mnie kwitnie jako pierwsza róża,podobnie jak zwykła rugosa...
Trochę więcej jej zdjęć majowych...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Małgoś już się wytłumaczyłam... :D Dzięki ,że pamiętasz ... ;:196

Mam sporo różowych róż ...pewnie będę się powtarzać ,ale te same róże w innych ujęciach ...co tam zawsze jest na czym oko zawiesić... :wink:
Zaczęłam od maja 2010,to kontynuacja z tego okresu ...róże które wcześnie zaczynają...

Comte de Chambord
Obrazek

Obrazek

Jacques Cartier

Obrazek

Obrazek

na koniec akcent mój ulubiony ...niebieskości... Clematis x durandii ,czyli grupa Integrifolia

Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”