Kolejny <storczykomaniak>

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejny <storczykomaniak>

Post »

Wow...to dopiero ciekawy storczyk... W życiu nawet bym nie przypuszczała, że na fotkach jest jakiś pączek, gdyby nie Twoje opisy zdjęć.
Ta cieniutka igiełka to pączek...trudno w to uwierzyć, ale równocześnie widać, jak różnorodne są storczyki i ich kwiaty ;)

Marves- jeśli kiedyś wygospodaruję miejsce na oknie południowym, to skuszę się jeszcze na dwie Vandzie: biało-zieloną i pomaraczową, ale to...za sto lat ;:224 Wiesz, od kiey pamiętam, uprawiam doniczkowce, ale ze względu na brak "ziemii". Vandzie mnie przerażają... ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Kasiu :wit - polecam naprawdę bardzo ciekawa roślina ,może trochę kłopotliwy
sposób przechowywania bulw ale za to jak pięknie odwdzięcza się kwitnieniem.

Justynko :wit ? świat storczyków naprawdę zadziwia o czym ja też się wiele razy przekonałem. Tych kwiatuszków oczekuję z drżeniem serca bo kupując tego storczyka liczyłem się z tym że kwitnienie być może uzyskam za 2 lata przy spełnieniu potrzeb rośliny a tutaj okazało się całkiem co innego i dlatego nieraz to co jest napisane należy brać z lekkim przymrużeniem oka bo natura sama wie najlepiej co ma robić.
Justynko, nie ma się co bać , daj się jak najszybciej skusić na te Vandy. Rośliny
z pomarańczowym ubarwieniem znalazłem w Internecie , przyznam
źe niesamowicie wyglądają ;:224 ,ale próbowałem poszukać biało zielonych i poddałem się.
Jeśli masz jakiś link to podziel się adresem chętnie przyjrzałbym się takiej
Vandzi ze względu na ciekawe zestawienie kolorystyczne .
Zieleń z bielą , no może być bardzo ciekawe? :?:
Źyczę Justynko wytrwałości w dążeniu do celu , a my wszyscy będziemy mieli co podziwiać.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marku- Ty Masz bardzo ciekawe okazy storczyków, takie mniej znane i tym samym rzadziej prezentowane. Podziwiam Cię, że Masz odwagę takimi "istotkami" się opiekować. Zwlaszcza, że jest mało informacji o takowych okazach ;:108

Biało-zieloną Vandzię widziałam na e-bayu. A pomarańczową, to raczej Ascocendę - widziałam u Forumowiczów. Obie- miałam okazję kupić na przecenie, po około 50zł/sztuka/ Nie wzięlam...strach był większy :;230 Może za rok się skuszę... ;:224
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pomarańczowa Vanda mi się też podoba... Ale nie Ascocenda o małych, jaskrawych płatkach mi się marzy, tylko wielkokwiatowa, pastelowa w kropeczki. Widziałam taką 5 lat temu, była cudna! A ostatnio w LM chyba w listopadzie i bym ją pewnie kupiła, gdyby nie to, że była za mala jak na swoją cenę.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

:wit kolejnego Storczykomaniaka :wink:
Już chyba ze trzy razy zaczynałam oglądać Twój wątek Marku i zawsze coś lub ktoś mi przeszkodził w dotarciu do końca i napisania czegokolwiek ;:14
Masz bardzo ładną i ciekawą kolekcję ;:108 teraz już będę na bieżąco :D
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justykno :wit ? bardzo miło czyta się takie posty, dziękuję, moje ego zostało bardzo pobudzone?. :;230
Cieszę się bardzo z tego powodu że taką wyrażasz opinię, ale ja uważam że jestem nowicjuszem wśród tak wielkiej rzeszy ludzi kochających storczyki choćby na tym forum.
Justyno całkowicie się z Tobą zgadzam że ceny Vand na rynku nie są jeszcze na naszą kieszeń choć rośliny są bardzo piękne.
?.to pozostało jeszcze parę dni do końca roku więc wszystkie Vandy kuście Justynkę? :;230

Arlet3 :wit ?bardzo serdecznie witam w moim wątku i mam nadzieję że jeszcze coś ciekawego znajdziesz w moich postach.
Zapraszam do ponownych odwiedzin.

Restrepia brachypus ? zatrzymała swój bardzo szybki rozwój, jak tylko coś się pokaże to przedstawię fotorelację.

Dzisiaj przedstawiam jedną z moich ostatnich nowości której kwiaty oglądane na forach storczykowych tak mnie urzekły że postanowiłem sprawić
sobie tą roślinę. (Nowe przyrosty są już moją zasługą)
Stanhopea embreei
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00

Post »

Wspaniałe przyrościki ;:180 Teraz to tylko na kwiatki czekać ;:224
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

marwes pisze:Merghen ? faktycznie wielka szkoda że nie kupiłaś tej roślin , ale może kiedyś nadarzy się jeszcze okazja.
Marku, na pewno kupię.

Jeśli chodzi o Pleione to w zeszłym roku kupiłam już z wyprzedaży przez internet i choć miały korzonki i zaczęły puszczać pędy w czasie transportu nic się im nie stało. Posadzone, pięknie zakwitły. Wszystko zależy od sprzedawcy i tego jak zapakuje przesyłkę.
Teraz siedzą w suchym podłożu na chłodnym strychu i czekają na wiosnę...
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marku- stanhopea piękna, ładnie się nią Zajmujesz, skoro u Ciebie się rozrosła ;)

Nie skuszę się na Vandzie na razie...za to inna hybryda mnie urzekła i... ;:224
parapetowce
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam bardzo serdecznie w Nowym Roku 2011wszystkich mnie odwiedzających i życzę spełnienia wszystkich ,,chciejstw? storczykowych na ten rok.

Małgosiu - to na początku marca wysadzamy nasze bulwy Pleione i dzielimy się spostrzeżeniami na forum.

Justynko - Stanhopea embreei faktycznie ładnie przyrasta .Nowe przyrosty liściowe urosły około 7mm.
No tak.....to ta hybryda musi być niezła, skoro Cię urzekła ;:224 :;230

Dzisiejsze zdjęcie Stanhopea embreei

Obrazek
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Miło się ogląda każdy jeden storczyk ,który pięknie przyrasta i rozrasta się :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MArwes- jeej...co to, te dwa "cosie" przy psedobulwach, na Stnahopei? Czyżby pędziki? ;:224

A ja, moją hyrydą pochwalę się, jak będę ją mieć ;:108 Ale to roszku jeszcze potrwa...
parapetowce
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

marwes pisze: Małgosiu - to na początku marca wysadzamy nasze bulwy Pleione i dzielimy się spostrzeżeniami na forum.
Na pewno się podzielę spostrzeżeniami choć obawiam się,że w tym roku z kwiatów będą nici, za słabo dokarniłam bulwki, poza tym wyrastały ni one w dziwnym miejscu. Sam zobacz
Obrazek
Teraz siedzą na strychu w temp 6-9 st.C i czekają na wiosnę. Jak się zacznie coś dziać na pewno doniosę :D
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu o tak, chyba też czujesz ten temat. Ile ja się nachodzę jak się coś dzieje to nie masz pojęcia nieraz to podglądam co kilka minut choć dobrze wiem że najważniejsza jest cierpliwość.

Justynko ? oj chciałbym żeby tak było ale to tylko nowe listki a później bulwy , ale nie wiem czemu ja piszę że to tylko przecież to tak młoda roślina że powinienem krzyczeć aaaaaaaaaaż nowe liście i to dwa naraz.

Małgosiu - wiesz miałem tak samo zachowujące się bulwy, ale w necie wyszukałem że tak zachowują się stare zeszłoroczne bulwy które zamierają po zakwitnięciu i wydaniu nowych .Przyznam się że zachowałem te małe bulwki też i spróbuję je także wysadzić na wiosnę . Na forum czeskim wspominali że jeśli te maleństwa nie wyschną to jest nadzieja że puszczą listki w następnym sezonie choć nie zakwitną .
Małgosiu ale na foto widzę z tyłu są piękne młode bulwki więc myślę że nie masz się co martwić.
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46

Post »

Marku, masz bardzo ładną i zróżnicowaną kolekcję, szczerze mówiąc to trochę zazdroszczę odwagi hodowli tylu różnych gatunków, ja mam tylko jedno paphiopedilum wśród phalenopsisów a i tak skaczę nad nim jak kura nad jajkiem :;230
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”