Moje storczyki - Jola

Awatar użytkownika
jolcia_82
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 lis 2010, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje storczyki - Jola

Post »

Może jak wiosna przyjdzie to nabiorą ochoty żeby zakwitnąć.

Arleto dziękuję za miłe powitanie :) wiem jak ta choroba wygląda. Ja mam czasem momenty mocniejszego chciejstwa czegoś nowego i wtedy mnie nosi, żeby na zakupy kwiatkowe jechać a jak już pojadę i kupię to przechodzi mi na jakiś czas chęć kupowania, ale powraca czasem szybciej czasem wolniej i znowu trzeba sklepy ze storkami odwiedzić :) Teraz mam fazę chęci kupienia :oops: widziałam jakiś czas temu śliczne miniaturki phalenopsisów i tak mi chodzi po głowie czy by sobie takiej nie kupić ;:80
Pozdrawiam
Jola
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=39875" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mnie też naszło na miniaturki ostatnio, tym bardziej jak zobaczyłam jakie kupiła sobie moja siostra ;:224 ale obiecałam sobie nic nowego do wiosny ;:223 a już jestem na głodzie a gdzie tu do wiosny :;230 chyba nie wytrzymam ;:185 :;230
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pięknie kwitło Ci zielone derndrobium phal. Ja jakoś nie mogę sobie z tym gatunkiem poradzić. Mam dwa i choć ostatnio mogłam kupić następne to powiedziałam sobie,że dopóki się nie dogadam z tymi dwoma żadne następne do mnie trafi. Za to kupiłam miltonię. A też jestem niby na odwyku ;:224
Awatar użytkownika
jolcia_82
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Małgosiu, zielone dendrobium kwitło mi tak pięknie w tamtym roku w tym roku niestety pąki się nie rozkwitły a tak czekałam na moment rozkwitnięcia i nic z tego :( Łodyga z pąkami była piękna, ale akurat jesień zrobiła swoje i pączki spadły :( Teraz jeszcze listki coś uschły, ale dendrobium chyba tak ma że stara łodyga zamiera. Moje dendrobium stoi na oknie południowym cały rok, w lato osłaniam od słońca roletą, temperaturę cały rok ma pokojową w lato cieplej w zimie chłodniej. Natomiast podlewam je jak zupełnie przeschnie i widać warunki takie sprzyjają wypuszczaniu pędów kwiatowych. Zachęcona tym zielonym kwitnięciem w tym roku kupiłam fioletowe dendrobium phalenopsis, ale też mu trochę pączki pousychały. Może Małgosiu za bardzo je pielęgnujesz i dlatego nie chce Ci zakwitnąć :)
Pozdrawiam
Jola
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=39875" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09

Post »

Może i za bardzo go pielęgnuję ale teraz zacznę z nim inaczej...tylko muszę go doprowadzić do stanu używalności - jak na razie straszy ;:224 Niestety zafundowałam mu w akcie desperacji zimny wychów na strychu ( tem.16-18 st.C) i nie wygląda najlepiej. Jakoś nie doczytałam wcześniej,że to ciepłolub :oops: Teraz już stoi ma parapecie i się wygrzewa. Przesadziłam go tylko do nowego podłoża i z dwóch dendrobium zrobiły mi się 4 sadzonki więc nie ma tego złego... Pozdrawiam ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
jolcia_82
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Moje zielone dendrobium teraz też straszy szkieletem bez liści, za to fioletowe nie zgubiło jeszcze wszystkich pączków i może jest szansa że rozkwitnie ale nie będę zapeszać ;)
Pozdrawiam
Jola
reniab7
50p
50p
Od: 12 paź 2010, o 18:30

Post »

Witaj Jolu!
Gratuluję pięknych kwitnień !
Ja też ok miesiąc temu nabyłam drogą kupna phalaenopsis MM oraz c-c w OG. Widzę, że się przyzwyczaiły i zaczynają rosnąć ( MM nawet kwitnie). Trudności mam natomiast z sadzonką phalaenopsis gigantea, ma jasno zielone liście, pojawiły się na nich brązowe plamki. Czy masz może jakieś doświadczenia z tym phal. ?
Pozdrawiam, Renata
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

reniab7 pisze:Witaj Jolu!
Ja też ok miesiąc temu nabyłam drogą kupna phalaenopsis MM oraz c-c w OG. Widzę, że się przyzwyczaiły i zaczynają rosnąć ( MM nawet kwitnie). Trudności mam natomiast z sadzonką phalaenopsis gigantea, ma jasno zielone liście, pojawiły się na nich brązowe plamki. Czy masz może jakieś doświadczenia z tym phal. ?
Pozdrawiam, Renata
Mogłabyś pokazać zdjęcia tego Phal.? Łatwiej byłoby powiedzieć, co mu jest... Plamki moga powstawać od róznych czynników.
Awatar użytkownika
jolcia_82
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

reniab7 pisze:Witaj Jolu!
Pozdrawiam, Renata
Renatko ja niestety nie mam phal. gigantea, i żadnych doświadczeń z nim związanych. Może ktoś inny udzieli jakiejś rady.
Pozdrawiam
Jola
Awatar użytkownika
jolcia_82
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Witam w Nowym Roku i życzę wszystkim wszystkiego najlepszego ;:80
Chciałam dzisiaj pokazać jak mój jeden phal. dorobił się dziecka, ale jakoś nie puszcza samodzielnych korzeni.

Obrazek

Mam jeszcze takie pytanie, czy może ktoś używa lampy sodowej do doświetlania storczyków?? I co sądzicie o używaniu takiej lampy??
Pozdrawiam
Jola
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

To keiki jest jeszcze dość młode, więc nieprędko się doczekasz korzeni... ja mam dużo większe basal keiki, które jest tej samej wielkości co roślina mateczna (obie rośliny są wyjątkowo duże jak na Phal.), a nie ma ani jednego własnego korzenia, wyrasta spomiędzy liści starszej rośliny. Jak będą chciały, to puszczą... Ale i tak nie planuję ich dzielić, bo mogłyby oba uschnąć, niech sobie rosną razem. Mam jeszcze parę takich storczyków, co są 2, ale nie trzeba ich dzielić. A jakby tak zakwitły obie naraz, to by był cudny widok.
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

Witaj Jolu :wit
Wspaniale, że zechciałaś się podzielić z nami swoją pasją. Po obfitości kwitnień widać, że poznałaś się już na dobre ze swoimi storczykami i wspaniale się u Ciebie czują :uszy
Niestety o lampach sodowych nic napisać nie mogę bo używam świetlówki stosowane do akwariów.
Awatar użytkownika
darek p
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 23:53

Post »

Witaj Jolu :wit Ładne storczyki posiadasz zwłaszcza ciapatek i zielone dendrobium ,szkoda tylko że nie doczekałaś się kwitnienia
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jolcia_82
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Witam, chciałam się pochwalić moimi dzisiejszymi zakupami :oops:
Pierwszego przedstawię phal. jasno fioletowego z ciemniejszymi obwódkami po brzegu, był taki tylko jeden :) Wcześniej nie widziałam jeszcze takiego okazu. Niestety na zdjęciu nie widać dobrze jego rzeczywistego koloru i tego jaki jest ładny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Drugi mój dzisiejszy zakup to miniaturka phal. niestety nie kwitnie i nie wiem jaki ma kolor więc będzie niespodzianka :D :D :D Stały takie biedaczki na przecenie i musiałam go kupić :) kosztował całe 10 zł

Obrazek

Tutaj widać jaki jest malutki
Obrazek

Trzecie moje dzisiejsze szczęście to catleya też z przeceny za 10 zł :) ale ma paki i powinna niedługo rozkwitnąć niespodzianka to dowiem się jaki ma kolor :)

Obrazek

A tutaj takie zbiorowe zdjęcie całej szczęśliwej gromadki ;:77
plus jeszcze fiołka też z przeceny za 3 zł :) i hiacynta

Obrazek

Zdjęcia niestety nie są zbyt ładne, bo oświetlenie wieczorem nie jest dobre.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie ;:80
Pozdrawiam
Jola
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Jolu widzę, że miałaś udany dzień. Piękne nowości Ci się trafiły.
Czekam niecierpliwie na rozwój Cattlayi. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”