Septoria - grzyb czy bakteria?
Septoria - grzyb czy bakteria?
Sugerując się tą stroną http://www.forestryimages.org/browse/ta ... s=Septoria poradziłam w dziale rododendrony oprysk na grzyb Septoria azalea Topsin M 500 SC a w wykazie środków ochrony roślin Septoria to bakteria i jest polecany np Discus 500WG http://www.ochronaroslin.agro.pl/index. ... fag&id=446
Jak to jest? chyba jest różnica, zwłaszcza przy zastosowaniu chemii do leczenia.
Czy Discus 500WG też można zastosować (w ulotce napisano, że na plamistość liści)?
Jak to jest? chyba jest różnica, zwłaszcza przy zastosowaniu chemii do leczenia.
Czy Discus 500WG też można zastosować (w ulotce napisano, że na plamistość liści)?
Re: Septoria - grzyb czy bakteria?
Grzyb.
Napisali bakteryjne, a zalecają preparat grzybobójczy, jakim bez watpienia jest Discus 500WG.
Napisali bakteryjne, a zalecają preparat grzybobójczy, jakim bez watpienia jest Discus 500WG.
Tak też myślałam, jakieś błędne info, bo nie jest nawet polecany na septoriozę chociaż informują "Palmistość liści Nazwa łacińska:Septoria Cercospora".
Pytałamm o Discus 500WG, bo myślałam że można by zastąpić czymś wszechobecny Topsin. I dalej nie wiem jeśli on jest na "plamistość liści". Przynajmniej doczytałam, że na zakażenie wtórne jest słaby. Nic poza Topsinem nie mogę znaleźć na Septoria azalea...może macie jakiś pomysł?
Pytałamm o Discus 500WG, bo myślałam że można by zastąpić czymś wszechobecny Topsin. I dalej nie wiem jeśli on jest na "plamistość liści". Przynajmniej doczytałam, że na zakażenie wtórne jest słaby. Nic poza Topsinem nie mogę znaleźć na Septoria azalea...może macie jakiś pomysł?
Amistar ? 250 SC
Artea ? 330 EC
Artea ? 330 EC
Dziękuję, te znalazłam ale uznałam, że jest problem z wielkością opakowania Artea ? 330 EC, najmniejsze litr... chyba, że źle szukałam 

No, fakt.
To środek głównie do zbóż... i dlatego w małych opakowaniach brak.
Natomiast Amistar jest i w 5 ml.
Drobna uwaga- im wieksze opakowanie tym taniej. Dużo taniej.
To środek głównie do zbóż... i dlatego w małych opakowaniach brak.
Natomiast Amistar jest i w 5 ml.
Drobna uwaga- im wieksze opakowanie tym taniej. Dużo taniej.
Fakt ale jakby tak ogródkowicze i działkowicze zaczęli kupować duże opakowania bo taniej..to strach się bać
Doczytałam, że na septoriozę to musi być łącznie A+A, sam Amistar jest zapobiegawczy w zasadzie.

Doczytałam, że na septoriozę to musi być łącznie A+A, sam Amistar jest zapobiegawczy w zasadzie.