Problem z warzywami - czego może im brakować?

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Problem z warzywami - czego może im brakować?

Post »

Od 2 lat uprawiam ogródek który wcześniej był zaperzoną ziemią leżącą odłogiem wiele lat, klasa 5-6 [piach]. Jedyne kapustne jakie mi się udają to jarmuż i jako tako kalarepka [małe zgrubienia ale są]. Próbuję uprawiać kalafior z marnym skutkiem - jedyny jaki wiąże porządnie róże to romanesco, kwiaty są małe ok 10cm średnicy i nieco "rozstrzelone". Inne albo nie wiążą, albo wiążą ale główki są malutkie - parę cm, ok 5-6 góra średnicy. Kapusty albo nie wiążą główek wcale, albo jak wiążą to małe i słabiutkie. Pomidory rosną mi dobrze, a to ponoć też wymagające warzywa. Marchewka - bardzo marnie, korzonki malutkie, z czego niektóre rozdwojone mimo bardzo pulchnej ziemii. Pasternak rośnie ładny. Ziemniaki w miarę, trochę mało bulw się zawiązuje, i rozmiarem raczej małe, ale są. Sałata rośnie ok. Rzodkiewki zależy od odmiany - najlepiej rosła różowa, "candela di fuoco"- taka długokorzeniowa czerwona rosła bardzo marnie, o ile wcale i była łykowata. Cebula dośc marnie, malutkie cebulki. Za to wytwarza dużo szczypiorku. Pietruszka naciowa rośnie jak burza. Rukola tez szaleje.
Czego tym roślinom może brakować? W zeszłym roku na jesieni dałam jako nawóz obornik koński, w tym powtórzę, ale mam wrażenie że problem jest w jakichś mikroelementach. Jeśli tak nie bardzo wiem jak je uzupełnić, staram się używać nawozów naturalnych, ale mogłabym też kupić coś sklepowego jeśli jest taka potrzebaa.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kalafior wiąże mini róże, kapusta nie wiąże głów, inne warzy

Post »

A jak z wodą? Te wszystkie kapustne są dosyć pazerne na wodę.
Waleria
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Problem z warzywami - czego może im brakować?

Post »

Z wodą myslę ok, jak jest sucho podlewam codziennie wieczorem..
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Praktycznie ,gdy tylko dałaś obornik , brak na pewno jest wapna i magnezu , kalafiory jeszcze muszą dostać molibdenu ,dopiero po kilkuletnim stosowaniu obornika ziemia się wyrobi, ale także należy zwrócić na zmianowanie . Może jeszcze ze dwa lata można by uzupełnić nawożenie nawozem wieloskładnikowym np. hydrokomplex , albo takim który ma także dość mikroelementów .
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dziękuję za radę, poszukam jakiegos mikroelementowego, a może ten molibden można dostać osobno?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Moim zdaniem gleba zawiera zbyt mało próchnicy. Bez zwiększenia jej zawartości w glebie nawożenie doglebowe niewiele pomoże. Jeżeli możesz część działki obsiej nawozami zielonymi, na części zwiększ nawożenie obornikiem(maksymalne dawki), jak masz kompost to go zastosuj a jak nie masz to koniecznie załóż pryzmę (np. przekompostuj liście) a na pozostałej części rozsyp torf (dosyć to kosztowne) więc najtaniej chyba będzie zastosować nawozy zielone. Możesz też pobawić się dodatkowo w nawożenie dolistne (opryski).
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

A o tej porze roku można jeszcze posiać jakiś zielony nawóz?
No bo ja nawiozłam obornik po pieczrkach,przekopałam go płytko i tak własnie pomyślałam sobie ze mogła bym coś pośiać na zime ,ale nie wiem czy nie jest za późno? :?: albo czy nie za dużo dwa Grzybki w barszcz :roll:
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kompost sie robi, obornik dodam raczej wiosna, polezy ze 2 miesiace w ziemii i bedzie akurat.. nawozy zielone mam w planie ale wlasnie nie wiem czy jeszcze mozna? mam seradele glownie, troche koniczyny perskiej, lubin, facelie.
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23

Post »

Niestety teraz (oprócz chwastów :evil: ) nic nie urośnie a wiosną należałoby posiać przedplon bardzo wcześnie (Warmia i Mazury - u mnie nierealne) i przekopać go pod warzywa, które wchodzą na grządki późno (moim zdaniem nie jest to dobry sposób bo rośliny przedplonowe rozkładają się w glebie w czasie gdy młode roślinki zaczynają wegetację...no chyba że uprawiamy brokuły, kalafiory itd jesienią) albo lepsze wyjście ...obsiewać ogródek kawałkami wyłączonymi z pozostałych upraw.
Aśka
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

Loeb sprawdź czy nie masz kwaśnej gleby. To może być jedną z przyczyn słabego rośnięcia kalafiora, kapusty. Ja też mam glebę piaszczystą, i żeby mieć plony z ogródka to robie to tak. Po wysianiu i podrośnięci roślin robię dołek wokół nich i wkładam kurzy obornik (taki mam, bo mam też parę kur), który wcześniej był namoczony, potem przesypuję go ziemią. Dzięki temu mam w miarę dobry plon. Nie wiem tylko czy inny obornik sprawdzi się w tej metodzie. Inni mówią, że tak nie powinno się robić, ale w moim przypadku to się sprawdza. Jeszcze jedno jesienią przekopuję chwast, nacinę z warzyw, liście. Na wiosnę tylko spulchniam lekko ziemię. Siej odmiany, które mają dobrze rozwiniętym systemem korzeniowym (kalafior- White Ball).
wodnik
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ziemia na działce ma na ogół pH ok 5, ale w ogrodku bardziej jest to 6. Z obornikiem kurzym moge spróbować, też mam parę kur od tego roku. A ile on się ma moczyć, 2 tygodnie? jak pokrzywy? Dzięki za sugestię na temat odmian z rozwiniętym systemem korzeniowym, nie miałam pojęcia że takie kalafiory potrafią różnie się korzenić..White ball zapamiętam.

aśka2006 : no właśnie tak myślę, czy by nie zrobić po prostu płodozmianu z jednym paskiem "ugoru" na nawóz zielony..
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

Ja kurzy obornik moczę 2 tygodnie. Wody nie leję zbyt dużo, tak żeby to było gęste.
wodnik
Rolmarket

Post »

W sumie to ciężko powiedzieć co może być przyczyną takiego stanu Twoich warzyw. Z jednej strony może to być wina słabej jakości klasy gleby,z drugiej mało wody lub odpowiedniego nawozu. W tym ostatnim szukałbym głównej przyczyny.
hudson
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 lip 2010, o 08:59

Post »

Moim zdaniem powinno się w takim przypadku na gleby lekkie ugorowane wcześniej sypać nawóz wieloskładnikowy np. Bontar, mało azotu dużo mikro a azotem w postaci kurzego nawozu ale w takiej kolejności Bontar większa dawka jesień, druga mniejsza wczesna wiosna odczekać 2-3 tygodnie i dawać azot i ma bujać roślinki ładnie, później roślinki dolistnie dożywiać najlepiej nawozami intermag bo są łatwo mieszalne tzn molibdenit z innymi no i siarczan magnezu do tego w odpowiedniej dawce co jakiś czas i musi być dobrze no i jesień koniecznie sprawdzić pH gleby koszt znikomy w porównaniu z nerwami
PS. co do tego że rośliny są małe to brak jest właśnie molibdenu no i ugór wyciągnął miedź, mangan, żelazo itd... dlatego nic nie idzie
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hudson dziękuję, spróbuję z tym mikro. Może tak być, tam była tona perzu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”