Ooooo.....przepiękne. Cudowne kwiaty dalii
Ogródkowy galimatias Mirki cz2
- stasia109
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogródkowy galimatias Mirki cz2
Witaj Mirko
Zakochałam się w nich parę lat temu, jak jeszcze mieszkałam w mieście. Miałam już wtedy ich kilkanaście. Co roku trafiła się jeszcze jakaś dodatkowa od znajomych. Jedyny kłopot, to to że trzeba je wykopywać na zimę. W mieście miałam piwnicę przez którą przechodziła rura c.o
Dalie schły na wióry ale potem w wodzie i ziemi dochodziły do siebie. Co roku ich przybywa. Kocham je bardzo. Są takie piękne i trwają aż do mrozów. Patrząc na Twoje Mirciu zdjęcia dalii widzę że mamy kilka takich samych. Ja nie pamiętam ich nazw. Na pewno do kupię nowe. I znam sposób jak je przechowywać bez kłopotów.....

Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Powtórzę za Siberią...Ty się opamiętaj, Mirosławo!
Wszak Ty jesteś hostomaniakiem! Na hostki powinnaś zbierać
Zdrada? 
Wszak Ty jesteś hostomaniakiem! Na hostki powinnaś zbierać
-
mamba9991
- 1000p

- Od: 13 paź 2008, o 19:00
Miłość - jak to łatwo powiedzieć.... ogrodniczy maniak niezbyt wierny zachciankom jest, więc powtórzę - miłość - jak to łatwo powieeeeeeedzieeeeeć

ładnie zaśpiewałam?
ładnie zaśpiewałam?
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Esteci i łakomczuchy
- mirdem

- Od: 26 sty 2010, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mambo dalie kocham właśnie za mało problemów i efektowność ( a że troche popracować trzeba przy wkopywaniu i wykopywaniu no cóż
) , I właśnie to one powinny być co roku sadzone w innym miejscu ( przy braku miejsca nie zawsze to wychodzi ale jakos sobie radzimy
)
Stasiu a zdradzisz sposób owego przechowywania
ALMONDA'S CLIMAX
AKITA
VANCOVER

CRISTINE

SHOTING STAR'S
AURORA
Stasiu a zdradzisz sposób owego przechowywania
ALMONDA'S CLIMAX
AKITA
VANCOVER

CRISTINE

SHOTING STAR'S
AURORAPozdrawiam Mirka
Ogródkowy galimatias - aktualny
- mirdem

Mambo zaśpiewałaś ślicznie
Marto fioł daliowy starszy i nadal trwa
na swoją obronę dodam , że bohatersko zrezygnowałam z zamówienia mieczyków , bo doszłam do wniosku , że lepiej tą kasę wydam na hosty

Marto fioł daliowy starszy i nadal trwa
Pozdrawiam Mirka
Kochać jak to łatwo powiedzieć 
Akita jest boska
Akita jest boska
-
mamba9991
- 1000p

- Od: 13 paź 2008, o 19:00
[quote="mirdem"]Mambo zaśpiewałaś ślicznie
To było że tak skromnie powiem PRZYBIEŻELI DO BETLEJEM PASTERZE, ja jeszcze poćwiczę, tylko czemu Konrada wkurza, jak ćwiczę OJ MALUŚKI MALUŚKI

To było że tak skromnie powiem PRZYBIEŻELI DO BETLEJEM PASTERZE, ja jeszcze poćwiczę, tylko czemu Konrada wkurza, jak ćwiczę OJ MALUŚKI MALUŚKI
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy
- stasia109

Witaj Mirko,
jak oglądam Twoje dalie to mi dech zapiera w płucach... Muszę na wiosnę dokupić nowe. A Ty masz ich tak wiele, tak pięknych że można tylko pomarzyć.
Czekałam aż zapytasz o sposób przechowywania dalii.
Widziałam w TV, chyba u Mai w ogrodzie:
Wykopujesz dalie, wsadzasz z ziemią do doniczki, najlepiej rozsadowej (czarny plastik) i zanosisz na przezimowanie (piwnica, strych...), miej więcej w styczniu lub lutym zbierasz z doniczek 1/2 ziemię. Dosypujesz nowej, świeżutkiej ziemi i zostawiasz dalej w tym samym miejscu. Pomalutku zaczynasz podlewać ok.lutego/marca a nawet kwietnia. Jak w maju przejdą ostatnie przymrozki wynosisz dalie da dwór, robisz dziury w ziemi i wkładasz razem z doniczką. Chroni to dalie od myszowatych a Ty się już nie lękasz, że coś je zeżre. Podlewasz, dodajesz nawozu, kwiatki pięknie rosną i cieszą nie tylko Twoje oko. Po pierwszym jesiennym przymrozku wyciągasz dalie z donicami w znowu wnosisz do domu na przezimowanie. w styczniu lub lutym czynności powtarzasz. I tak do końca świata i jeden dzień dłużej. Czysto, pięknie i pożytecznie. Nie narobisz się, nooooo.. troszkę przy wnoszeniu i wynoszeniu.
Pięknie, prawda?
Całuski...

Czekałam aż zapytasz o sposób przechowywania dalii.
Widziałam w TV, chyba u Mai w ogrodzie:
Wykopujesz dalie, wsadzasz z ziemią do doniczki, najlepiej rozsadowej (czarny plastik) i zanosisz na przezimowanie (piwnica, strych...), miej więcej w styczniu lub lutym zbierasz z doniczek 1/2 ziemię. Dosypujesz nowej, świeżutkiej ziemi i zostawiasz dalej w tym samym miejscu. Pomalutku zaczynasz podlewać ok.lutego/marca a nawet kwietnia. Jak w maju przejdą ostatnie przymrozki wynosisz dalie da dwór, robisz dziury w ziemi i wkładasz razem z doniczką. Chroni to dalie od myszowatych a Ty się już nie lękasz, że coś je zeżre. Podlewasz, dodajesz nawozu, kwiatki pięknie rosną i cieszą nie tylko Twoje oko. Po pierwszym jesiennym przymrozku wyciągasz dalie z donicami w znowu wnosisz do domu na przezimowanie. w styczniu lub lutym czynności powtarzasz. I tak do końca świata i jeden dzień dłużej. Czysto, pięknie i pożytecznie. Nie narobisz się, nooooo.. troszkę przy wnoszeniu i wynoszeniu.
Pięknie, prawda?
Całuski...
Adresy do moich wątków
- mirdem

Siberio potwierdzam
warta posiadania
Mambo no nie wiedziedzieć czemu.......................
Stasieńko pewnie , że pieknie ale ja mam teraz ponad 50 karp , niektóre mają w obwodzie ok 40 cm - wyobrażasz sobie taką donicę , jeszcze z ziemią toz to dźwig trzeba , żeby to podnieść , ja mam złożone w skrzynkach piętrowo , kilka w doniczkach bo tak rosły . Tam gdzie je zimuję to mieszkaja zimą jeszcze : calle , begonie , datury i fuksje , nie ma szans na 40 doniczek ( a będzie więcej
)
Mambo no nie wiedziedzieć czemu.......................
Stasieńko pewnie , że pieknie ale ja mam teraz ponad 50 karp , niektóre mają w obwodzie ok 40 cm - wyobrażasz sobie taką donicę , jeszcze z ziemią toz to dźwig trzeba , żeby to podnieść , ja mam złożone w skrzynkach piętrowo , kilka w doniczkach bo tak rosły . Tam gdzie je zimuję to mieszkaja zimą jeszcze : calle , begonie , datury i fuksje , nie ma szans na 40 doniczek ( a będzie więcej
Pozdrawiam Mirka
- stasia109

Mireczko,
to masz problem. A po co masz tyle dalii. Jakbyś miała z 5-7-9 to nie miałabyś kłopotu...

Adresy do moich wątków
- mirdem

No właśnie i wypisałam sobie jeszcze ze 30 chciejstw
,żeby się nie nudzić.
Pozdrawiam Mirka
- pamelka

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wyczyn nielada z przechowywaniem takiej ilości karp, kłączy, donic, skrzynek i czego tam jeszcze
Oj chyba jednak będę podziwiała u Ciebie te piękne dalie z powodu ograniczeń zimowych
w przechowywaniu.
Oj chyba jednak będę podziwiała u Ciebie te piękne dalie z powodu ograniczeń zimowych
- stasia109

Mirka, nieee...
Chcesz zwariować?
Pozdrawiam, pa

Pozdrawiam, pa
Adresy do moich wątków
Fiu fiu, dalie piękne! Jaka szkoda, że jestem leniwy i nie chce mi się bawić w wykopywanie
Mam ich trochę, ale może bym się na jakieś 2-3 jeszcze skusił - kto wie

Mam ich trochę, ale może bym się na jakieś 2-3 jeszcze skusił - kto wie
Bohatersko zrezygnowałaś z mieczyków...
Mirka, okaż jeszcze trochę męstwa!
I wiesz...